De laatste jaren zijn cupcakes niet meer weg te slaan. Je kent ze wel: die geinige taartjes in alle kleuren van de regenboog en voorzien van de leukste versiering. Beeld je nu een kruising in van een cupcake en een ijsje, of toch het hoorntje van dat ijsje. Inderdaad, dat is de enige echte cupcone!

Wat is het precies?

We gaan dadelijk aan de slag met een recept voor de lekkerste cupcones, maar eerst leggen we je uit wat cupcakes, de rasechte Amerikaanse cakejes die iedereen bekoren, precies zijn.

Basisrecept voor cupcakes

Op cupcakes bestaan eindeloos veel varianten. Er bestaat natuurlijk wel een basisrecept waar dit cakeje zijn naam aan te danken heeft, zoals je verderop zult zien. Het is erg eenvoudig. Je hebt hoe dan ook nodig: een kwart boter, een kwart suiker, een kwart bloem en eieren (het aantal dat je proportioneel nodig hebt voor het laatste kwart). Straks maken we een bereiding op basis van deze vier ingrediënten. Daarna voeg je eraan toe wat je maar wilt: aroma's, kleurstoffen, schilfers, bolletjes, gedroogde vruchten... Ook het omhulsel van de cupcake is natuurlijk heel belangrijk! Een cupcake zonder glazuur erop is geen cupcake. Dat glazuur kun je eender welke smaak of kleur geven. Ga je graag de kitschy toer op, werk de cupcakes dan af met kleurrijke suikerconfetti of maak er mannetjes van!

Erg eenvoudig

Je hebt ondertussen ongetwijfeld door dat cupcakes bakken niet bepaald tovenarij is. Als je je aan het (eenvoudige) recept houdt en je je daarna uitleeft met de decoratie, komt alles goed. Neem de vier bovenstaande ingrediënten en vul aan met vanillearoma. Je kunt eventueel wat melk toevoegen om het allemaal wat lichter te maken. Meng alles door elkaar, vul individuele papieren vormpjes met het mengsel en zet ze zo'n 20 minuten aan 180°C in de oven. Denk eraan de vormpjes slechts driekwart op te vullen. De cakejes gaan in de oven uitzetten. Vul de vormpjes dus niet tot aan de rand, want dan lopen ze beslist over. Zodra ze uit de oven komen, laat je ze even afkoelen. Dan is het tijd voor het glazuur! Meng poedersuiker met mascarpone, room, melk of eiwit (afhankelijk van de gewenste textuur) en kleurstof. Leef je helemaal uit!

Een cupcake, maar dan anders

Bij ons in Europa zijn cupcakes behoorlijk nieuw, maar in de Verenigde Staten kent iedereen het schattige taartje al veel langer. Daar maakt het deel uit van het standaardgebak. Aan de andere kant van de grote plas vonden ze het tijd om het recept wat een boost te geven. Zo zag de cupcone het levenslicht!

Made in the USA

Cupcones zijn ontegensprekelijk het beste van twee werelden: ijshoorntjes en cupcakes. Waar ze precies vandaan komen, kunnen we je niet met zekerheid zeggen. Wat wel vaststaat, is dat iedereen ervan houdt! Het uitgangspunt is eenvoudig: je bakt de cupcakes rechtstreeks in een hoorntje en vervangt zo het ijs dat je er normaal in terugvindt. De vorm en de versiering van de cupcakes doen je bovendien echt denken dat het om een ijsje gaat. Je kunt dus perfect je 'ijsje' zo afwerken dat het op een écht ijsje lijkt. Het enige verschil is de temperatuur! Voor het overige heb je maar één doel voor ogen en dat is hetzelfde als bij klassieke cupcakes: origineel en fantasierijk uit de hoek komen!

Van cupcake naar cupcone

Heb je zin gekregen om je eigen cupcones te maken? Begin dan met hetzelfde mengsel op basis van de ingrediënten van daarnet. Giet het mengsel in lege ijshoorntjes. Een leuke tip: stop een marshmallow of een stukje chocolade in de bodem van het hoorntje vooraleer je ze opvult. Het resultaat zijn cupcones met een zachte of lopende vulling in de bodem! Nog een tip: neem een aluminium schaal, draai ze om en maak er ronde gaten in. Steek de cupcones in de gaten zodat ze niet omvallen, want dat is absoluut mogelijk als ze in de oven staan. Zet ze even lang in de oven als de cupcakes in het vorige recept. Nadien laat je ze even afkoelen, dan pas begin je aan de afwerking. Decoreer met botercrème of slagroom en vermicelles. Klaar is Kees! Oké, de zomer staat dan wel voor de deur en we proberen wat op onze lijn te letten, maar voor deze heerlijke taartjes die wel uit een sprookje lijken te komen, kleuren we graag eens buiten de lijntjes!