Zodra de eerste zonnestralen de kop opsteken, loert polymorfe lichteruptie – ook wel zonneallergie genoemd en de nachtmerrie van heel veel mensen – om de hoek. Je lanterfant wat in de zon en voor je het weet heb je dagenlang last van rode plekken en kleine jeukende puistjes die je hele lichaam en misschien zelfs je gezicht ontsieren. Oh help! Gelukkig kan je dit horrorscenario vermijden.

Voorbereiding is goud waard

Bij zonneallergie geldt eens te meer: voorkomen is beter dan genezen. Dat is dan ook de enige oplossing. Met deze eenvoudige tips kun je deze zomer zorgeloos van het zonnetje genieten!

Zonneallergie in het kort

Polymorfe lichteruptie is een allergische reactie die deels te wijten is aan uv-A-stralen. Ze wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon tijdens de warmste uren van de dag, door te lang blootgesteld geweest te zijn of zelfs na een uv-therapiesessie. Jammer genoeg blijft het daar niet bij. Zonneallergie kun je ook oplopen door een reactie op antihistaminica, ontstekingsremmers, antibiotica en zelfs door zalf met chemische bestanddelen of parfum aan te brengen. Het gelaat blijft meestal gespaard, in tegenstelling tot de andere lichaamsdelen die aan het zonlicht zijn blootgesteld. De allergische reacties uiten zich op verschillende manieren: huiduitslag, lupus, herpes, netelroos … Hoe de allergie zich precies uit, hangt af van persoon tot persoon.

Antioxidantenkuur

Als we onze huid onbeschermd blootstellen aan de zon, creëren de uv-A- en uv-B-stralen vrije radicalen in de kern van onze cellen. Antioxidanten strijden tegen die vrije radicalen en zoals hun naam aangeeft, gaan ze de oxidatie van de cellen tegen. Gekende antioxidanten zijn vitamine C en vitamine E, betacaroteen, zink, koper en co-enzym Q10. Je vindt die stoffen terug in heel wat voedingsmiddelen. Met een antioxidantenkuur kun je je lichaam gedeeltelijk tegen die uv-straling beschermen.

Fotobeschermende producten

Zonneallergie vermijden, dat begint bij een goede voorbereiding van de huid tegen de zon. Fotobeschermers zijn actoren die je helpen de nefaste gevolgen van uv-A- en uv-B-straling te beperken, zoals antioxidanten. Bij de apotheek en de parafarmacie vind je heel wat producten die de melanine in de huid activeren en haar beschermen tegen vrije radicalen. Voordat de zonnige dagen aanbreken, kun je een korte kuur met fotobeschermende pillen uitzitten. Je huid zal je dankbaar zijn.

Veilig in de zon

Na de voorbereiding is het tijd voor het zonnebaden zelf. Waar moet je precies rekening mee houden?

Welke zonnecrème?

Zonnecrème is iets dat je altijd bij de hand moet hebben. Let op, kies je zonnecrème niet lukraak uit! Je wil zeker zijn dat niets je huid kan beschadigen en een totaal beschermende zonnecrème is ook niet bepaald de oplossing. Als je denkt dat je door zonnecrème geen bruin kleurtje krijgt, denk dan snel iets anders. De factor beschermt je tegen de zon, maar weerhoudt je zeker niet van te bruinen.

Wanneer?

Alles begint bij een goede bescherming, maar besef goed dat geen enkele bescherming de uv-straling helemaal tegenhoudt. Natuurlijk hebben we uv-straling nodig, maar om zonneallergie te vermijden, moet je wel goed weten wanneer en hoelang je in de zon mag zitten. Tijdens de uren waarop de zonnestralen het sterkst zijn, dat is tussen de middag en 16 uur, blijf je maar beter met je neus uit de zon. Zelfs met de beste zonnecrème is het gevaarlijk om onder een loden zon te gaan staan. Stel jezelf bovendien niet langer dan twee uur bloot aan de zon.

En wat als het te laat is?

Als die zonneallergie zich eenmaal geuit heeft, probeer dan niet meer in de zon te lopen. Dat zou rampzalige gevolgen kunnen hebben. Zonneallergie kun je niet even onmiddellijk oplossen, die moet je op termijn verzorgen. Je kunt ze wel min of meer verzachten:
  • Planten zoals de hertshooi of buxus (in lotion) zijn doeltreffend tegen jeuk.
  • Er bestaan homeopathische middelen tegen zonneallergie: Muriaticum Acidum 7CH, Histaminum 15CH, Apis Mellifica 5CH, Urtica Urens 5CH ou Belladona 5CH.
  • Vergeet niet op tijd je huid te hydrateren!