Kaalheid is een probleem dat vooral bij mannen voorkomt en uit zich in een gedeeltelijk of volledig verlies van het hoofdhaar. Het zijn de mannelijke hormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn, maar ook stress of aanhoudende angstgevoelens kunnen de zaken erger maken. Gevaarlijk is het niet, maar kaalheid kan mannen wel een complex bezorgen. Je kunt kaalheid moeilijk tegenhouden en er bestaan ook geen behandelingen voor. Kaalheid kan zelfs erfelijk zijn. Toch kunnen we je enkele tips geven voor het helemaal te laat is!

Andere gewoontes

Haarverzorging

Wil je kaalheid zo lang mogelijk vermijden, dan doe je er goed aan je haar goed zo goed mogelijk te verzorgen. Pas op met krachtige waterstralen onder de douche. Die kunnen erg slecht zijn voor de hoofdhuid. Gebruik geen al te agressieve haarproducten als gel, want die beschadigen de wortel en het haar zelf. Ga daarentegen voor producten als wax. Uit een Canadese studie blijkt dat een andere shampoo ook kan helpen! De onderzoekers hebben daarbij gewezen op een schimmelwerend product genaamd ketoconazol. Dat product word vaak gebruikt in anti-roosshampoo en zou erg efficiënt tegen haarverlies zijn omdat het de aanmaak van testosteron regelt.

Gezonde voeding

Het is alom geweten dat de kwaliteit van je voeding mee de kwaliteit van je huid en haar bepaalt. Dat is nog zacht uitgedrukt! Gehydrogeneerde vetten, zoals frietvet, verhogen de activiteit van de talgklieren. Dat heeft dan weer bijwerkingen voor het testosteron. Let ook op met suiker! Meer insuline gaat gepaard met meer testosteron!

Medische behandelingen

Geneesmiddelen

Er bestaan tal van producten die je helpen om haarverlies tegen te gaan, maar let wel goed op met loze marketingbeloftes. Veel producten werden nooit grondig getest. Raadpleeg eerst en vooral een dokter. Tot op bepaalde hoogte is het mogelijk een voorschrift te krijgen voor een lotion op basis van minoxidil, dat dankzij een rechtstreekse invloed op de haargroeicyclus de haaruitval zou vertragen. Er bestaan ook tabletten op basis van finasteride die de haargroeicyclus zouden vertragen. Nadeel: dergelijke behandelingen brengen aanzienlijke risico’s op bijwerkingen mee!

Cosmetica

Grote cosmeticamerken bieden lotions en voedingssupplementen aan om haaruitval tegen te gaan. Sommige producten werken verstevigend, andere stimuleren de microcirculatie van de hoofdhuid. Uiteraard beloven ze allemaal sensationele resultaten. Verwacht geen mirakels, maar ze kunnen wel degelijk een interessant alternatief bieden (al garanderen ze niet voor iedereen hetzelfde resultaat).

Wat als het te laat is?

Heb je niet de tijd gekregen om haaruitval tegen te gaan? Valt er echt niets meer aan te doen? Niet getreurd, ook dan bestaan er enkele opties die het overwegen waard zijn.

Transplantatie

Een haartransplantatie is veruit de meest doeltreffende oplossing om voorgoed komaf te maken met kaalheid, maar kost natuurlijk een flinke duit. Een microchirurgische haartransplantatie is een van de mogelijke technieken. Daarbij worden grafts of haarzakjes mét haar (in de zone van de nek, bijvoorbeeld) geïmplanteerd in de kale zones. Een tweede transplantatietechniek bestaat erin een smal strookje hoofdhuid weg te nemen en elk haartje dat erop staat in de gewenste zone te implanteren. Het neemt redelijk wat tijd én geld in beslag voordat je het gewenste resultaat bereikt.

Schedeltatoeage

Een schedeltatoeage is zonder twijfel de meest verrassende manier om met kaalheid om te gaan. Er worden kleine stippeltjes op je hoofd getatoeëerd die je een mooi geschoren en zeker niet kale look geven. Als kaalheid echt tot een groot complex leidt, is dit een goede optie om wat aan je uiterlijk te doen. Zo niet, dan moet je leren jezelf te accepteren zoals je bent. Trouwens, wist je dat heel wat mensen een kale man erg aantrekkelijk en mannelijk vinden?