Nyepi is het Balinese nieuwjaar: de ‘stille dag’. Het is een oeroud gebruik dat de inwoners van Bali nog altijd in ere houden ondanks het stijgend aantal toeristen en de modernisering van het eiland. Nyepi betekent ‘stil blijven’, en je zult snel begrijpen waarom!

Een beetje geschiedenis

Nyepi berust vóór alles op een diep geloof. Daarom is het noodzakelijk er de oorsprong van te kennen om de intensiviteit van dit feest te begrijpen.

Wat precies is Nyepi?

Nyepi is een aloud Balinees feest dat de aanvang van het nieuwe jaar aankondigt. Volgens het geloof dalen de slechte (of boze) geesten neer op Bali om er terreur te zaaien. Om te vermijden dat de boze geesten het eiland onverwacht kunnen aanvallen, beslissen de Balinezen om die slechte geesten te doen geloven dat het eiland verlaten is. Om te laten zien dat Bali onbewoond is, houdt het leven er gedurende 24 uur helemaal op. Stilte regeert tijdens deze welverdiende rust voor de Balinese werkers. Ook al zijn niet alle inwoners van het eiland Hindoe, net zomin als de toeristen, dan nog respecteren ze deze traditie en plooien ze zich naar haar regels.

Ligt dan echt alles stil?

Voor de Balinezen zijn deze 24 uren uitsluitend voorbehouden aan mediteren en vasten. De inwoners bidden, in totale stille, om zeker geen teken van leven te geven aan de geesten. Hiervoor wordt ook water en elektriciteit afgesloten. Televisie en radio worden uitgeschakeld en praten (als het al wordt gedaan) gebeurt met gedempte stem. Alles wordt in het werk gesteld om een gouden stilte te creëren. Zelfs de dieren lijken de stilte te eerbiedigen, en geloof ons, dit is prachtig! Opgelet, toch, vrienden toeristen van het Eiland van de goden, ook de luchthaven ontsnapt niet aan de traditie! 24 uur lang ligt de luchthaven lam, geen enkele beweging wordt getolereerd. Check dus je datums!

Praktisch gezien

Ondanks de maatschappelijke veranderingen, het veranderde leven, de veranderde manier van denken, vieren de Balinezen nog altijd Nyepi. Het is een diep verankerd gebruik dat in de loop van de tijden haar magische karakter heeft behouden!

Rust verzekeren na de storm

Denk eraan voedsel in te slaan, en vooral water! Je kunt inderdaad in deze 24 uur niet naar buiten om proviand in te slaan. En ook al is het stromend water niet overal afgesloten, is het jammer genoeg niet drinkbaar. Bali kent een warm en vochtig klimaat en daarom moet je ervoor zorgen regelmatig te hydrateren. Opgelet dat je hun gewoontes respecteert, vooral omdat jij hier te gast bent, en als je je toch buiten waagt, zal het niet lang duren eer een politieagent of pecalang je meteen terug naar huis zal brengen. Denk eraan een comfortabele AIRBNB te reserveren om zoveel mogelijk te genieten van de sereniteit van Nyepi! Bepaalde hotels laten toeristen toe in de tuinen of het zwembad, maar niet op het strand.

Koken voor het duister

Voor ze zich thuis opsluiten voor 24 uur stilte, houden de inwoners van Bali een grote ceremonie, de ogoh-ogoh. Deze laatsten zijn spectaculaire creaties in papier-maché, die monsters voorstellen.  Het doel ervan is de boze geesten die het eiland willen binnenvallen bang te maken. Op de vooravond van Nyepi gaan de inwoners in stoet door de straten met hun ogoh-ogoh, en draaien ze op elk kruispunt rond hun as, om er zeker van te zijn dat ze alle boze geesten wegjagen. Na deze optocht worden de ogoh-ogoh verbrand. Voor wie dit wil meemaken: Nyepi vindt plaats op 17 april 2018 vanaf 6 uur ’s ochtends. Het is wellicht een van de meest indrukwekkende ervaringen die men in Bali kan beleven! Uiteraard leven nog vele oude gebruiken in Bali. Sla de kalender van de ceremonies erop na als je hier voor langere tijd verblijft. Er is zoveel te zien op dit eiland met haar talloze prachtige tempels en droomstranden. Aarzel niet om inlichtingen in te winnen bij de lokale mensen die je ontmoet. De inwoners van Bali behoren tot de vriendelijkste volkeren ter wereld en verdienen deze reputatie met klank! Gesp dus je rugzak aan en vertrek zonder aarzelen naar het Eiland van de Goden!