Een korrelige huid is een huidkwaaltje dat gelukkig amper met het blote oog te zien is. Zodra je eraan voelt, voel je echter een ruwe, korrelachtige en hoogst onaangename textuur. Hoe dat komt? Door een extreem droge huid, kleine plots opduikende puistjes, een verdikking van de huid door blootstelling aan de zon, chemische producten … Kortom, die korrelige huid kan aan heel wat zaken te wijten zijn. Je kunt pas adequaat handelen als je weet waar de oorzaak ligt.

Huidschilfers

Misschien gaat het om huidschilfers. Huidschilfers zijn te wijten aan een gebrekkige hydratatie van de huid of van het lichaam in het algemeen. Dat is niet goed voor je hydrolipidenfilm op je huid, de huid wordt ruw.

Hoe verzorgen?

Eerste regel bij schilferende huid: véél water drinken! Vervolgens hydrateer je je huid ook uitwendig, meer bepaald met niet-comedogene plantaardige oliën, zoals zachte amandelolie of olijfolie. Dat, in combinatie met een hydraterende crème die ook nog eens bescherming tegen de zon biedt, wordt jouw nieuwe ochtendlijke beautyritueel.

Hoe vermijden?

Om die huidproblemen tegen te gaan, zijn er een paar dingen die je best vermijdt: te lang in de zon zitten, heet water over je gezicht of hele lichaam laten lopen, agressieve cosmeticaproducten gebruiken (reinigende producten, maskertjes, chemische douchelotion) …

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag duikt op als het warm en vochtig is. De kanaaltjes die ons zweet afvoeren, verstoppen en veroorzaken zo die kleine rode of doorzichtige puistjes.

Hoe verzorgen?

Neem voortaan koude of lauwe douches en reinig de huid regelmatig met zachte en natuurlijke producten, zoals aloë vera in gelvorm of goudsbloem. Dit middeltje tegen warmte-uitslag kun je zelf maken: meng kamillelotion met talk en essentiële olie van echte lavendel en breng dit mengsel aan op de huid.

Hoe vermijden?

Loop niet in de zon zonder afdoende bescherming, dat loopt echt niet goed af. Het lichaam moet kunnen ademhalen, draag dus geen al te strakke kleding die je net méér doen zweten. Sportievelingen, hou het rustig zolang het buiten heel warm is.

Overmatige blootstelling aan de zon

Te veel en te lang in de zon zitten, heeft tot gevolg dat de huid dikker wordt. Gifstoffen stapelen zich makkelijker op en verstoppen de poriën.

Hoe verzorgen?

Reinig regelmatig je huid met zachte producten die de poriën vrijmaken en het overtollige talg absorberen. Met natuurlijke, helende producten of crèmes op basis van koper of zink – verkrijgbaar bij de apotheker – herstel je de opperhuid. Door een zinkkuur te verwerken in je voeding, kun je zonne-acne tegengaan.

Hoe vermijden?

Het ergste wat je kunt doen, is niet omkijken naar je huid!! Regelmatig reinigen en scrubben is de boodschap. Daarmee vermijd je die ruwe huid door overmatige blootstelling aan de zon. Wat voeding betreft, probeer wat minder vette producten en melkproducten te consumeren.

Agressieve cosmetica

Er bestaan heel wat bijtende cosmeticaproducten die je huid beschadigen terwijl ze eigenlijk het omgekeerde beloven.

Hoe verzorgen?

Met de verkeerde producten krijg je al gauw last een ruwe en korrelige huid. Verban alle bijtende cosmeticaproducten uit je badkamer en kies voor bio, 100% natuurlijke middeltjes of aangepaste producten van bij de apotheker of de parafarmacie. Of ga zelf aan de slag! Zo weet je altijd wat er precies in het flesje zit.

Hoe vermijden?

Let goed op wat je koopt, dat is de belangrijkste regel. Producten die alcohol bevatten, haal je best uit je beautyritueel. Al te goedkope reinigingsmiddeltjes vermijd je ook maar beter. Die kunnen erg agressief zijn voor de huid en die korrelige textuur veroorzaken. De samenstelling daarvan laat vaak te wensen over. Kijk uit je doppen!