Niemand, ook jij en ik niet, weerstaat aan de verleiding om iets van onze reizen in de vorm van souvenirs te bewaren en er enkele uit te delen bij thuiskomst. Het principe is uitstekend, maar hoe vermijd je fouten of nutteloze aankopen … In werkelijkheid hangt alles af van je persoonlijkheid en de tijd die je hiervoor wilt uittrekken. De beste souvenir is ongetwijfeld deze die je makkelijk kunt opbergen, geen plaats inneemt en zelfs nuttig blijkt te zijn… Wij hebben in jouw plaats nagedacht over dit grote dilemma!

Voor de liefhebbers van beelden: souvenirs, souvenirs…

Foto’s en postkaarten stellen je in staat zoveel je maar wilt terug te keren naar je uitstappen, vooral als je herinnering na enkele jaren vager wordt. Je kunt zelfs een reisboek samenstellen, met scrapbooking als optie, waarmee je je reis kunt personaliseren en je alle stappen kunt memoriseren, inbegrepen de spulletjes die je hebt verzameld: van papieren servetten tot metrotickets en zelfs een postzegel of een factuur. Je hebt massa’s keuze om een goed souvenirboek samen te stellen, en zelfs om dat te delen! Er bestaan sites waarin je de foto’s van al je avonturen in boekvorm kunt redigeren met commentaren erbij, zoals FOTO.COM… kwestie van een mooie bibliotheek aan te leggen!

Als je als toerist gevoelig bent voor doordachte en eerlijke aankopen …

Opgelet voor namaak

Kies voor plaatselijke ambachtslui en steun ze! Opgelet voor namaak. Het zou al te jammer zijn een fiks bedrag neer te tellen voor mindere kwaliteit, en vergeet niet dat de boetes hoog kunnen oplopen!

Je moet bepaalde regels respecteren

Douanereglementen verbieden trouwens om het land te verlaten met antieke voorwerpen, behalve als deze vergezeld zijn van een certificaat van oorsprong… Toch beter even uitkijken. Pas ook op als je een tastbaar stukje plaatselijke natuur wilt meebrengen. Ook dit is streng gereglementeerd door de wet! Geen probleem voor dat potje zand of die mooie kei, maar vergeet alles wat afkomstig is van de zeebodem en de pracht die je daar vindt: verplicht laten liggen! Wat schelpen betreft, kijk je er beter eerst de plaatselijke wetten op na …

Als je denkt aan een nuttig geschenk

Een nieuwe verzameling?

Je kunt een verzameling opstarten en een exemplaar ervan kopen in elk land dat je bezoekt: een hoed (sombrero, cowboyhoed, Franse baret, ….), lepeltjes, flesopeners, bekers en kopjes, borrelglazen … Cubaanse sigaren, een Panamahoed, Indische kruiden, een Marokkaanse shisha, een Afrikaans masker uit Senegal,  Russische matriochka’s, Ierse whiskey, Thaise thee, Japanse kimono’s … Elk land heeft haar specialiteit! Te ontdekken met NECKERMANN.

Iets originelers?

Voor de liefhebbers van hebbedingen, kan je altijd stofvergaarders verzamelen, ‘junta polvo’ zoals men ze in Argentinië noemt, schattig op het eerste gezicht, maar ze staan al heel snel in de weg! Of je kunt ook gaan voor sneeuwballen, of frigo-magneten die trouwens bovenaan de lijst staan van de meest meegebrachte souvenirs!

Een leuk idee

Breng een beetje kleingeld mee van het land om je kennis ervan te vervolledigen, de plaatselijke vlag, of de nummerplaat die het heel goed doet in toiletten, of een vleugje gastronomie… vervoerd onder de beste gezondheidsvoorwaarden? Als je verliefd bent, is een klein juweeltje voor je geliefde altijd welgekomen! Inderdaad, kiezen is kopen, ook in elke toeristische cultuur. Wist je dat Amerikanen 30% van hun vakantiebudget voorbehouden voor de aankoop van souvenirs? Enorm, nietwaar? Wat wij je aanraden is vooral de ontmoetingen niet te vergeten, deze ontastbare souvenirs die je in je hoofd bewaart!