Wandelbuffets schieten vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. De formule is eenvoudig: je voorziet een aantal complexloze gerechtjes waar de gasten met volle teugen van kunnen genieten. Ga dus zeker ook de uitdaging aan en organiseer een wandelbuffet. Een gezellige avond wordt het gegarandeerd en het is de ultieme gelegenheid om een grote groep vrienden samen te krijgen!

Hoe organiseer je dat?

Heb je het wel gehad, altijd op die stoel aan tafel met een bord voor je neus? Dan is een wandelbuffet dé oplossing! je gasten eten rechtopstaand, zullen meer door elkaar wandelen en met elkaar beginnen te babbelen. Wat je alleszins nodig hebt, is een grote tafel die als buffet fungeert. Van dat buffet kunnen je vrienden dan naar hartenlust en in een ontspannen sfeer opscheppen wat hen het lekkerste lijkt.

Waar je moet aan denken

Denk niet te veel aan een receptie; je maakt deze keer een rijk gevulde buffettafel. De decoratie en de presentatie van de gerechtjes zijn minstens even belangrijk. Je doet er goed aan te investeren in prachtige dienbladen, waar je je hapjes op legt. Dat hoeft geen fortuin te kosten: bij COLLISHOP vind je al vanaf € 11,95 een groot gamma in verschillende designs en vormen. Aangezien (bijna) alle gerechtjes met de handen gegeten worden, mag je zeker niet voldoende papieren servetten vergeten. Denk ook aan citroendoekjes, zeker als je hapjes met vis en schaaldieren serveert. Zet tenslotte bordjes voor de schalen om te verduidelijken wat erop ligt. Zo geef je verwarring en onaangename verrassingen geen kans.

De juiste recepten voor de juiste gelegenheid

Natuurlijk moet je goed nadenken over welke hapjes je serveert, maar er is echt niets mis met een gezonde portie experimenteren. Durf op ontdekkingstocht te gaan, want als je gasten allergieën hebben of niet wild zijn van bepaalde ingrediënten, dan hebben ze nog altijd keuze uit andere hapjes! Respecteer wel een bepaald smaken- en texturenpalet. Om je zo goed mogelijk te organiseren, kies recepten die je op voorhand kunt maken, zoals een cake van geitenkaas en paprika, kaas-groentebrochettes of hapjes in een glaasje. Op die manier kun je je tijdens het feestje zelf ook onder de gasten begeven.

De ruimte inrichten

Tijdens een wandelbuffet staat iedereen recht. Zorg dus dat de gasten vrij kunnen bewegen en richt de ruimte zo in dat iedereen genoeg plaats heeft. Laat gerust enkele stoelen staan, iedereen laat van tijd tot tijd graag eens de benen rusten. Denk ook aan bijzettafels, waar men drinkglazen en aperitiefglaasjes of borden op kwijt kan. Last but not least: het is van belang dat iedereen makkelijk bij het buffet kan en vlot zijn of haar bordje kan aanvullen.

Wat serveer je precies?

Wat je vooral ziet op zo’n wandelbuffet, dat zijn hapjes. En natuurlijk bepaal jij hoe die er uitzien.

Hartige hapjes

Op de grote dag serveer je grotendeels hartige hapjes. Let op genoeg variatie, maar zorg wel voor een rode draad. De mogelijkheden zijn legio: bladerdeeghapjes, amuses, glaasjes, brochettes of cakejes, maar altijd met respect voor de smaken van die avond. Hapjes waarin je zout en zoet combineert doen het altijd goed, zoals een knapperig hapje van honing en geitenkaas. Een schot in de roos!

Zoete hapjes

Wanneer je richting dessert gaat, zitten de gasten al vol lekkernijen die respectievelijk dienden als hapjes, voorgerecht en hoofdgerecht. Houd het dus luchtig, om de avond in schoonheid te eindigen. Maak het fris met fruitbrochettes. Ook een glaasje chocolademousse is altijd lekker, of voorzie verschillende soorten taartjes. Maar houd in elk geval de hoeveelheden beperkt. Alle nodige ingrediënten zijn trouwens te vinden bij DELHAIZE.

Passende drankjes

En dan zijn er nog de drankjes. Ook hier is het belangrijk dat je voor variatie zorgt, afhankelijk van het moment van de avond. Open het feest met een punch, ga verder met witte en rode wijn en sluit af met champagne voor bij de zoete hapjes. Vergeet zeker geen non-alcoholische drankjes voor bij het eten, zoals vruchtensap, water en frisdrank. Handig voor deze speciale avond: dienbladen met antislip, onder meer verkrijgbaar bij AMAZON voor maar € 9,99. Houd dit in het achterhoofd: een wandelbuffet is een vereenvoudigde versie van een volledige maaltijd aan tafel. Breek er je hoofd niet te veel over en geniet ervan, samen met je gasten!