Het beroemde merk GOPRO is marktleider in de innovatie van action cams. Het oorspronkelijk concept komt van een Californische surfer. Deze had het geniale idee om een ultra-compacte en resistente camera te ontwikkelen - die je overal kunt meenemen - waarmee je actiescènes kan filmen in extreme omstandigheden en waarvoor een lambda camera niet voldoet.

De kenmerken van een action camera

Een action cam is een kleine ultra-compacte camera die onboard beelden neemt. Hij is ideaal voor bepaalde situaties dankzij de grote aanpassingsmogelijkheden, maar heeft toch een aantal kleine terugkerende gebreken.

Ongeziene voordelen om te filmen

Met een action cam kan je zowel filmen als foto's nemen. In filmmodus kan je meestal kiezen om het aantal frames per seconde (of fps) te verhogen om meer vloeiende bewegingen te bekomen, zelfs bij langzame bewegingen. In deze modus, kan je foto per foto nemen. In burst-modus neem je heel veel opeenvolgende foto's. Je kunt ook kiezen om een foto te nemen op regelmatige tijdstippen om een time-lapse te realiseren (een sequenties van versnelde beelden). Vanwege zijn beperkte omvang en resistentie, kan je de camera overal meenemen. Vaak moet je wel investeren in extra montagesets. Die vind je bij MEDIA MARKT.

Sommige hardnekkige video-gebreken

Toch zijn er nog tekortkomingen aan de action camera. Op zich is dat niet verwonderlijk want deze camera heeft eigenlijk maar één doel: action! Een groot nadeel is de autonomie die vaak zeer laag is in video-modus. Dit probleem wordt gemakkelijk opgelost door te kiezen voor een model met meerdere verwisselbare batterijen. Anderzijds ontbreekt op vele apparaten de beeldstabilisatie. Daarom gebruik je de action camera niet in alle gevallen, maar wel voor zeer specifieke situaties. In andere omstandigheden is een conventionele camera meer geschikt en zal hij betere resultaten afleveren.

Wanneer gebruik je een action camera?

Zoals gezegd, is dit soort camera ideaal bij het mountainbiken in de Ardennen, een dagje skiën in de Alpen of zelfs bij het surfen. Alhoewel het aanbevolen is om de action camera te gebruiken in speciale omstandigheden, kan je hem natuurlijk ook gebruiken op andere momenten.

Voor extreme sporten in volle actie

Ga je vandaag iets buitengewoons doen en wil je er beelden van zodat je kunt opscheppen bij je vrienden? Groot gelijk! Met de Action camera zal je ongelooflijke video’s kunnen nemen vanuit ongewone hoeken, iets dat je met een ander apparaat niet kunt. Gebruik hem bij de parachutesprong, bij de bungee-sprong of tijdens het deltavliegen. Profiteer van de flexibiliteit van je apparaat om het op elk type oppervlak te bevestigen, zelfs gebogen. Je zal gegarandeerd sensationele shots nemen.

Tijdens een festival rijk aan emoties

Naar een festival gaan is zwaar, vermoeiend en zelfs slopend, dat weet jij natuurlijk ook. Maar het is ook prachtig, emotioneel, zelfs onwezenlijk en een garantie voor sterke sensaties! Dus: waarom neem je er niet je action camera mee naartoe? Doe jezelf een plezier en kom terug thuis met fantastische foto's waaraan je veel leuke herinneren zal hebben. Kies voor een van de modellen van het merk SONY. Die hebben meestal een beter stabilisatiesysteem dan GoPro en maken het gemakkelijker om kwaliteitsvolle beelden te maken. Tot slot, met een action camera neem je kwaliteitsvolle beelden en video’s wanneer de actie volop aan de gang is. Het is het ideale apparaat voor extreme sporten, en ook achteraf zal je er veel plezier aan beleven om video's vol actie, sensaties en emoties te herbekijken.