Je vakantie organiseren kan soms veel tijd in beslag nemen. Nadenken over elke dag, elke maaltijd, elk moment … Te veel organisatie doodt de feitelijke essentie van reizen. Je hebt al bijna alles gezien voor je vertrekt, er is gewoon geen mogelijkheid meer voor verrassingen! Maar kan je eigenlijk wel vertrekken zonder ook maar iets voor te bereiden? Waar trek je de streep tussen te veel en te weinig plannen? Zoals een Chinees spreekwoord zegt: de echte reiziger weer niet waarheen hij gaat. Als dat geen uitstekende reden is om de dikke reisgidsen thuis te laten! En zijn er andere??

Loslaten en je laten gaan

Te veel informatie is nefast als informatie

Het vervelende aan reisgidsen is dat ze zoveel informatie verschaffen dat de reiziger de neiging heeft zich te verliezen in een oceaan van mogelijkheden. Bovendien is het soms frustrerend zoveel informatie te hebben zodat je sommige dingen moet gaan opofferen. Alvorens te vertrekken, kan je beter een reisblog raadplegen. Hier vind je het advies van andere reizigers over wat je absoluut niet mag missen op je bestemming.

Afwijken van de begane paden

Je mag niet te snel willen gaan. Bezoek je iets zonder je te haasten, dan profiteer je optimaal van de plaats en het moment. De beste manier om de mooiste geheimen van een land, een cultuur en de tradities te ontdekken, is een beetje verloren te lopen, je te laten leiden door je intuïtie en vooral… alle vormen van reisgidsen te verbannen. Inderdaad, afwijken van de gebaande paden verhoogt de kans om unieke dingen te zien en bijzondere ontmoetingen te hebben.

Andere mensen ontmoeten

Heb je er al van gedroomd te vertrekken op ontdekkingsreis naar andere culturen? Nieuwe dingen ervaren is het belangrijkste doel van een reis. Naast het beoefenen van een andere taal laat het ons toe onze comfortzone te verlaten om zich als mens te herontdekken. De reisgids laat je inderdaad de zekere en meest toeristische plaatsen bezoeken, maar hij verhindert je ook fascinerende en atypische personen te leren kennen. Dit is des te spijtiger omdat precies deze mensen perfect hun land en hun unieke plekjes kennen, en ook de plaatsen die je moet vermijden … Geen enkele gids kan ooit zo doeltreffend zijn als de raad van een lokaal persoon.

Een reis op jouw maat

Je eigen avontuur beleven

De ideeën van ieder verschillen naargelang het karakter en de ervaring die men heeft, want iedereen heeft een andere manier van denken en een andere behoefte op vlak van comfort … Elke ervaring is dus anders vanaf het moment dat men niet zomaar alle raadgevingen van een reisgids naar de letter volgt. Trouwens, het onverwachte is vaak de leverancier van mooie verrassingen, verrassingen die men anders nooit had meegemaakt als men het uitgestippelde spoor van de toeristische goeroes klakkeloos had gevolgd. Maar jij bent niet zoals iedereen en je verdient een uitstap op je eigen maat gesneden … Er zijn massa’s manieren om je vakantie te beleven, maar één ding is zeker: kopiëren/plakken van de reis van ‘Meneer Iedereen’ moet je vermijden. Beleef je eigen reis intens en kneed ze naar je eigen beeld.

Zonder gids, maar niet zonder kennis

Toch wel even opletten, bepaalde voorbereidingen zijn aanbevolen alvorens te vertrekken! Aarzel niet om een minimum op te zoeken over je reis, reisblogs onder de loep te nemen, maar ook zeker de medische raadgevingen. Je mag ook niet té negligent worden! Je moet ook beslissen of een bepaald vaccin vereist is voor je vertrekt, welk soort kleren je ter plaatse nodig zult hebben, hoeveel geld…. Raad: reserveer je eerste nacht ter plaatse in de vorm van couchsurfing of in een jeugdherberg. Het is belangrijk je eerste nacht voor te bereiden. Dat kan veel stress ter plaatse voorkomen. En als je er zeker van wilt zijn niets belangrijks te missen, vraag dan zo nu en dan inlichtingen aan de lokale bevolking, aan restaurateurs, taxichauffeurs, barmannen of winkeliers over wat je in de buurt zeker moet zien. Reizen zonder reisgids is je eigen ervaring beleven, en de tijd nemen voor die unieke ervaring zoals niemand die eerder beleefde. Toch is zich van tevoren informeren over wat er zoal te beleven valt, te zien valt, wat er kan worden gegeten, geen overbodige luxe alvorens plaats te maken voor vrijheid en mysterie… Er rest ons nu alleen nog jou een goede reis toe te wensen!