Jojoba is een plant die groeit in erg droge gebieden. Het vaakst vind je ze terug in Mexico, maar de plant groeit ook in Arizona (Verenigde Staten). Het klimaat daar is ideaal. De was in de zaden wordt ontgonnen en heeft een redelijk vloeibare textuur, waardoor ook wel van jojoba-olie wordt gesproken. Jojoba-olie wordt geregeld gebruikt in cosmeticaproducten omwille van haar hydraterende eigenschappen en omdat ze werkt tegen bepaalde huidproblemen. Ergens is jojoba-olie een ‘tegenstrijdige’ olie: enerzijds gaat ze droog haar en een droge huid tegen, anderzijds is de olie ook goed tegen overtollige talg en vet haar. Een goede reden om altijd jojoba-olie in huis te hebben!

Jojoba-olie voor het haar

Voedende werking

Jojoba-olie is een van de vele droge maar voedende oliën die we in shampoos en haarverzorgende producten terugvinden. De helende en voedende kracht is doeltreffend tegen gespleten haarpunten (hoewel we in dat geval toch vooral een regelmatige kapbeurt zouden aanraden) zonder de haarvezel te verzwaren. Bovendien is deze olie geschikt voor elk haartype. Zoals dat vaak het geval is bij lichaams- of haaroliën, is jojoba-olie beter in de biologische versie. Zo vermijd je dat er alcohol en chemische producten inzitten die de huid en het haar beschadigen.

Zeg nee tegen vet haar

Jojoba-olie is daadwerkelijk een goed middeltje tegen vet haar! Vreemd, vind je niet? Wel, die olie zou een regulerend effect hebben op overmatige talgproductie. Bij iedere wasbeurt, masseer je de hoofdhuid voorzichtig in met wat jojoba-olie. Dat laat je enkele minuten inwerken vooraleer je met shampoo verdergaat. Als je dit enkele weken lang doet, zie je dat je haar gezonder wordt en er geen overtollige talg meer te bespeuren valt. Een extra reden om een flesje binnen handbereik te hebben in de badkamer!

Jojoba-olie voor de huid

Weg met vette huid en acne

We zeiden het net al: jojoba-olie reguleert de talgproductie, waardoor de olie ook geschikt is voor een vette huid! Maar daar blijft het niet bij. Het is bewezen dat die olie ook goed is voor een huid met acne, niet alleen omdat ze de talgproductie onder controle houdt, maar ook door de helende werking die eens en voor altijd komaf maakt met de sporen van acne! ’s Avonds, nadat je je huid goed gereinigd hebt, breng je enkele druppels jojoba-olie aan. ’s Nachts doen de heilzame krachten hun werk!

Anti-aging

Goed nieuws voor wie ten strijde trekt tegen de tekenen van veroudering! Jojoba-olie is rijk aan vitamine A en vitamine E. Beide vitamines zijn broodnodig voor een gezonde huid en helpen bij de celregeneratie van de opperhuid. Jojoba-olie is een van de antioxidantoliën die worden aangeraden in de strijd tegen de gevolgen van een verouderende huid. De olie bezorgt de huid essentiële vetzuren die ze bij het ouder worden veel te veel mist.

Geef celveroudering geen kans

Een intense blootstelling aan de zon doet de huid sneller verouderen. Als je verslaafd bent aan een bruin kleurtje, dan kun je maar beter jojoba-olie in de kast hebben staan, zodat je de nare gevolgen van het zonnebaden kunt tegengaan. Maak er meteen een beautyritueel van, zo net voor het slapengaan: een beetje jojoba-olie, een beetje wortelmaceraat en een paar druppels essentiële lavendelolie geven je een perfecte huid! Pas op, plantaardige oliën mag je vóór of na, maar zeker niet tijdens het zonnen aanbrengen. Dan loop je het risico dat je huid verbrandt. Een zonnecrème met aangepaste factor is geen overbodige luxe!

Tegen irritaties

Jojoba-olie heeft tot slot enkele verzachte eigenschappen. Ze wordt aangeraden om een droge, schilferige huid te verzorgen en bepaalde huidaandoeningen te stillen. Je brengt enkele druppels aan op de geïrriteerde gebieden of lichaamsdelen en masseert die enkele minuten in. Jojoba-olie is een goed alternatief voor herstellende crèmes waarvan het nut weleens in vraag wordt gesteld. Een reden te meer om in de toekomst voor jojoba-olie te kiezen!