Vintage mode is weer in en regelmatig halen we vergeten objecten weer van de zolder om ze opnieuw een plaatsje te geven in ons leven. Net zoals vinyl weer populair begint te worden, raakt ook analoge fotografie opnieuw in trek bij steeds meer fotografen, amateurs en professionals. De ene zoekt naar authenticiteit, de andere keert terug naar de oorsprong van zijn beroep.

Het juiste ritueel voor een analoog fotoapparaat

Een analoog fotoapparaat is niet automatisch. Je moet het dus klaarmaken voor je er kunt aan beginnen. Welke rituele behoren zoal tot de wereld van de analoge fotografie? Het filmrolletje veranderen, de belichting regelen en vooral wachten op het ontwikkelen van je negatieven en ontdekken wat het geworden is.

Terug naar batterijen en een filmrolletje

In tegenstelling tot een digitale camera, werkt een analoog fotoapparaat op batterijen en met een filmrol. Beide moeten regelmatig worden omgewisseld. Moeilijk is dat niet. Bij sommige modellen, zoals bij Canon, gebeurt het bijna automatisch. Hoe dan ook is een filmrolletje inbrengen zeer eenvoudig. Andere modellen, de zogenaamde middenformaten, werken met een verwisselbare rug. Hiermee kan je je filmrol verwisselen voordat hij volledig opgebruikt is. Dat is vooral ook handig als je de ene keer kleurenfoto’s wil nemen en de andere keer zwart-wit foto’s.

De belichtingsdriehoek: hoe zat dat ook weer?

De belichtingsdriehoek wordt bepaald door drie parameters: de gevoeligheid van de sensor, in dit geval van de film, de opening van het diafragma van de lens en de sluitertijd. Wanneer je foto's neemt met een analoog apparaat, heeft de gebruikte film een vaste ISO-gevoeligheid. Een kleine tip: overbelicht je foto’s altijd een beetje door de gevoeligheid in te stellen op de helft van de oorspronkelijke waarde. Waarom? Omdat er meer ruis is als de gevoeligheid hoog is en je dus gemakkelijker kwaliteitsbeelden krijgt een lagere gevoeligheid.

Het ontwikkelen

Wie met een analoog apparaat wil fotograferen moet leren om geduldig te zijn. Tegenwoordig zijn we zo gewend geraakt aan digitale apparaten dat we vergeten zijn dat de foto's eerst ontwikkeld moeten worden vooraleer we ze een eerste keer kunnen bekijken. Je stuurt nu gewoon je digitale fotobestanden naar Albelli of Smartphoto en enkele dagen later ontvang je ze thuis. Gemakkelijk wel, maar spannend is het niet. Bij een filmrolletje moeten de negatieven eerst ontwikkeld worden op papier. Je vindt gemakkelijk professionals die deze afdrukken voor je maken maar je kunt het ook zelf doen. Je hebt vooral duisternis en geduld nodig.

Sterke en zwakke punten van de analoge fotografie

Fotograferen met een analoog apparaat heeft heel wat voordelen, maar ook enkele nadelen. De geschiedenis van de fotografie begon analoog. Weten hoe deze technologie werkt, zal je ook helpen om je digitale camera beter te begrijpen. Hoewel veel mensen denken dat een analoog fotoapparaat moeilijk te bedienen is, blijkt het vaak gemakkelijker in gebruik dan een digitaal toestel.

Analoge fotografie: de basis van alle fotografie

De analoge fotografie heeft een onnavolgbare kwaliteit van kleurweergave en een niet te evenaren duurzaamheid. Elke foto is zowel een ontdekking als een verrassing. Je maakt misschien geen tientallen foto's meer, maar je stelt eerder een scène samen en je regelt het apparaat met de hand (of semi-automatisch bij een aantal recente apparaten die je kunt vinden op Art&Craft). Elke parameter is belangrijk en je moet dus leren om een compositie te maken en je aan te passen aan de omgeving waarin je je bevindt.

Enkele verplichtingen en beperkingen

Als je met een analoog fotoapparaat werkt, moet je tijd nemen om te na te denken. Met een filmrolletje kan je meestal 24 tot 36 foto’s nemen. Je zal dus niet zomaar eender wat fotograferen. Je zal moet leren om vooraf een compositie samen te stellen. Denk eraan dat je de foto’s niet kan bekijken vooraleer het filmrolletje ontwikkeld is. Neem dus je tijd! Een filmrol is immers niet gratis en ook het ontwikkelen ervan kost geld. Afhankelijk van de ISO-gevoeligheid van je film kan je ook niet alles fotograferen. Leer daarom om te anticiperen en improviseer in functie van de situatie. Goed om te weten is dat de analoge fotografie niet zo complex is als je zou denken. Zo hebben analoge apparaten dikwijls minder instellingen dan een numeriek fototoestel. Het is dan ook een geweldige manier om de basisregels van de fotografie te leren. Wist je trouwens dat een analoog fotoapparaat nu veel goedkoper is dan een digitaal toestel? Voor de prijs van een digitaal apparaat bedrag koop je een analoog fotoapparaat met een hogere kwaliteit dan een digitaal fototoestel. Ook op de tweedehandsmarkt vind je gemakkelijk een goed en goedkoop toestel.