Opruimen is nooit leuk, en verhuizen nog minder! Vaak is verhuizen synoniem met een nieuwe start, en als je goed georganiseerd bent dan ben je al een heel eind op weg! En om georganiseerd te zijn, heb je de juiste hulpmiddelen en de juiste methoden nodig. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de beste ideeën en tips om je verhuizing zo goed mogelijk voor te bereiden.

Geschikte technieken: hoe begin je eraan?

Methodisch te werk gaan

Onze eerste tip: maak je kartonnen dozen een voor een en schrijf op elke doos precies wat erin zit, zo weet je waar je je aan kan verwachten wanneer je aan het uitpakken begint. Maak ook een doos klaar voor je dag van aankomst, met een toiletzakje, maar ook een bord of twee en wat basiskeukengerei zodat je kan eten voordat alles uitgepakt is.

Wees zuinig

Veel retailers zoals CARREFOUR en Delhaize recycleren hun grote kartonnen dozen. Vraag of je er een paar kunt hebben, ze zullen ongetwijfeld goed van pas komen! Dit is een win-winsituatie, en bedrijven verlenen jou in het algemeen graag een dienst.

Papierwerk

Ook dit is geen plezierig werk. Naast het afsluiten van een huis- en inboedelverzekering, het annuleren van je abonnementen en water-, gas- en elektriciteitscontracten, moet je ook je adreswijziging doorgeven bij de post, bij de bank enzovoorts. Maar maak je geen zorgen, dit kan allemaal mogelijk via telefoon of het internet geregeld worden.

Het juiste moment: wanneer verhuizen?

Een datum kiezen

Een verhuizing plan je best enkele maanden van tevoren, dan heb je voldoende tijd om je dozen te maken, je beste vrienden te bellen en je lijstje te maken van weg te gooien spullen. Idealiter begin je zo’n 3 à 4 maanden op voorhand met de voorbereidingen. Heb je geen zin in al dat gedoe, dan kan je altijd een beroep doen op een gespecialiseerde verhuisdienst - maar weet dat je verhuizing dan veel duurder zal uitvallen. Beter op je vrienden rekenen, toch?

Het weekend

Het voordeel van het weekend is dat, ook al is er dan best wat verkeer op de baan, je vrienden beschikbaar zullen zijn om je te helpen. We raden je daarentegen aan om de schoolvakanties en laatste dagen van de maand te vermijden, want dan is het duurder om een auto te huren of om professionele verhuizers in te schakelen. Als je ervoor kiest om op een weekdag te verhuizen, vergeet dan niet om op tijd een dag verlof aan te vragen!

Een verhuiswagen huren: je wint er hopen tijd mee!

Check  EUROPCAR of HERTZ voor de beste deals! Zorg ervoor dat je weet hoe groot het verhuisbusje is voordat je het huurt, om niet onnodig veel tijd te verspillen op de grote dag. Houd rekening met de afmetingen van sofa’s, meubels, bedden ...  Om je een idee te geven: de kleinste verhuisbusjes hebben ongeveer 10 m3 volume (of het equivalent van een studio van 30 m2). Als je meer volume nodig hebt, kies dan voor een grotere verhuiswagen van 15 tot 20 m3, waar makkelijk tot 100 verhuisdozen in kunnen. Vergeet niet om je spullen te sorteren, dit is een uitgelezen kans om wat orde in je leven te brengen en misschien zelfs lang verloren voorwerpen terug te vinden - wie weet?