Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, virtual reality en augmented reality, de nieuwe hulpmiddelen voor de recente technologische innovaties. Speelgoed voor de ene, een technisch hulpmiddel voor de andere. De twee concepten zijn echt verschillend en niet bestemd voor dezelfde toepassingen. Verder in dit artikel ontdek je het verschil tussen deze twee uitvindingen en de diverse toepassingen in ons dagelijks leven.

Augmented reality in ons dagelijks leven

Kort gezegd is augmented reality de overlap van het virtuele naar het reële. Het biedt de mogelijkheid om letterlijk ondergedompeld te worden in een digitale wereld, virtueel, met sensaties die zeer dicht aanleunen bij de realiteit, zowel tactiel als auditief en zelfs op het vlak van de reukzin. Heel wat grote textielmerken, zoals Burberry, beginnen het te integreren in hun winkels.

Hoe werkt Augmented Reality?

Om augmented reality te creëren, volstaat het om een scène te filmen met een camera en er vervolgens een virtueel object aan toe te voegen. Om dit te doen moet je minstens 3 referentiepunten op de scène gebruiken en de 3D-coördinaten te berekenen. Deze techniek werkt met een simpele webcam of een smartphone. Een tweede techniek die steeds meer gebruikt wordt, bestaat uit de combinatie van referentiepunten en geolocatie. Deze geeft meer informatie over de scéne met de geolocalisatie van de gebruiker en over zijn richting. Tot slot kan je ook gebruik maken van augmented reality-technieken dankzij de software die vormen, plaatsen of gezichten herkent. Met deze twee laatste technieken heb je de mogelijkheid om je te verplaatsen in een reële omgeving

Welke toepassingen in het dagelijks leven?

Aangezien augmented reality kan worden gebruikt op eender welk scherm of aangesloten apparaat, heeft het vele toepassingen. Je kunt het gebruiken voor 3D visualisatie-toepassingen. Zo kan je 3D-objecten op ware grootte in een omgeving plaatsen. IKEA werkt al met dit soort hulpmiddel. De catalogus-app van deze meubelzaak laat je toe om de producten uit de catalogus van alle kanten te bekijken en ze vervolgens ook in je interieur te plaatsen. Augmented reality wordt voor navigatietoepassingen(gps) gebruikt, maar de videospelletjes blijven nog altijd de voornaamste toepassing. Het zorgt voor een intense, meeslepende ervaring die de technologie-adepten zeker zal charmeren.

Opkomst en onderdompeling in de virtual reality

Virtual en augmented reality mag je niet verwarren. Deze twee technologieën werken volgens verschillende principes en hun toepassingen zijn niet dezelfde.

Hoe werkt virtual reality?

Virtual reality maakt gebruik van computerprogramma's om de fysieke aanwezigheid van een gebruiker te simuleren in een digitale omgeving.  Het is dan mogelijk om rechtstreeks met deze omgeving te interageren. Zo wordt de persoon ondergedompeld in een kunstmatige wereld. Het belang van virtual reality is dat een visuele, auditieve of zintuiglijke ervaring mogelijk is. Deze technologie wordt gebruikt, ofwel met een virtual reality helm of in een kamer. De helm kan 3D-gegevens weergeven en wordt soms voorzien van bewegingssensoren. Deze maken het mogelijk om de animatie met de richting van de blik te synchroniseren. De virtual reality-kamer werkt volgens hetzelfde principe met digitale projecties rechtstreeks op de muren.

Tussen het reële en het digitale: dompel je onder in het virtuele!

Virtual reality wordt voornamelijk gebruikt in software, computers en gameconsoles. De toepassingen zijn divers en worden gebruikt in verschillende sectoren. Je kunt het gebruiken bij een beroepsopleiding met simulatoren, behandeling tegen fobieën, simulaties van chirurgische ingrepen of voor reconstructies van architectonische sites. In de spelwereld is het inmiddels al uitgebreid aanwezig. Je kunt de toepassing ervan uitbreiden om films of series op een meeslepende manier te bekijken. Verder is het ook een nieuwe manier om te communiceren en zelfs om zich bij te scholen. Virtual en augmented reality maken geleidelijk deel uit van ons dagelijks leven. Onze favoriete merken bieden ons meer en meer oplossingen met behulp van deze technologieën. Microsoft biedt bijvoorbeeld HoloLens aan om hologrammen te gebruiken in een professionele context.