Heb je het ook al gemerkt op websites of in magazines voor interieur en decoratie? Soms lijkt het wel alsof je teruggekeerd bent in de tijd. Het is misschien wel 2017 maar vintage is weer helemaal in, vooral bij jongeren geboren tussen 1980 en 1995, de laatste generatie die nog geen internet kende tijdens haar kindertijd. Hoe vintage in onze dagelijkse leven binnensluipt? Je leest het hier.

« Alles komt ooit opnieuw in de mode»

Kleding

Alles komt ooit opnieuw in de mode. Dat is nog nooit zo duidelijk geweest als nu. Inderdaad, om onze huidige look te bepalen laten we ons inspireren door verschillende tijdperken. Wil je de “liberty”-stijl van de jaren 70 uitstralen? Dan trek je gewoon een jeans aan met olifantenpijpen en een hippiehemd. In de jaren 80 was dan weer een kleurrijke ‘urban’ kledingstijl populair. Als je je daardoor wil laten inspireren, kies je voor bombers, pulls waarop een kitschafbeelding staat of retrobaskets à la Stan Smith. Ook de jaren 90 duiken opnieuw op met een nep hiphop-stijl: een oversized vest, te wijde jeans en een pet. Het paradijs voor de vintage-aanhangers? De kringloopwinkel natuurlijk. En als je niet van tweedehands houdt, kan je een kijkje nemen bij het merk URBAN OUTFITTERS : daar vind je zoveel retro-kleding als je wil.

Kapsels

Wil je ook je kapsel een vintage-uitstraling geven? Kies dan voor een carré-coupe, zowel voor kort als lang haar. En voor de heren gaan de trends zelfs terug tot 1950 met haar dat achteruit gekamd is, een zijstreep, volume van boven en kort aan de zijkant. Ook snorren en baarden hebben opnieuw hun intrede gedaan.

Ook voor cultuur en lifestyle

Dankzij vintage herontdekken we ook andere waardevolle gebruiksvoorwerpen uit het verleden, zoals vinylplaten, audiocassettes, platenspelers en cassettespelers. Bij FNAC heb je voor vinylplaten alvast een ruime keuze. Ook trendy is retro-gaming. Zo zien we oude spelconsoles terug op het toneel verschijnen. Het ideale moment dus om je oude Game Boy, Play Station 1 of Nintendo 64 opnieuw boven te halen. De grafische elementen zijn natuurlijk wel veranderd maar het spelplezier is hetzelfde gebleven. Nog een rage die terug opduikt, zijn de analoge foto’s. Haal eens je oud analoog fototoestel of Polaroid uit de kast en herontdek de specifieke kleuren en de speciale papiersoorten die met dit soort fotografie verbonden zijn.

Vintage van bij jou thuis

Meubelen

Ook met je interieur kan je een stapje in het verleden zetten. Bij LA REDOUTE bijvoorbeeld vind je heel wat meubelen die trendy waren in de jaren 60 en 70. Je vindt er leuke, kleurrijke retro-designstukken. Hou je meer van echte antiek? Breng dan zeker eens een bezoekje aan een antiekmarkt of zolderopruiming. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, maken oude meubelen je interieur niet noodzakelijk somberder, zeker niet als ze deel uitmaken van een eerder strak geheel. Ze komen dan volledig tot hun recht. En hebben jij, je ouders of grootouders op zolder nog tafeltjes en stoelen in formica? Haal ze dan zeker naar beneden want ze zijn weer helemaal in.

Decoratiestukken

De muren kan je versieren met leuke retro-posters, bijvoorbeeld anatomiekaarten, plantenkaarten, oude wereldkaarten of oude reclameborden. Probeer ook eens de klassieke, oude bureaulampen uit, schaf je een verlichte wereldbol aan of hang metalen, industriële lampen aan je plafond. In de keuken of op de eetkamertafel komt een oude koekjesdoos uitstekend tot haar recht. Ze zorgt niet alleen voor een verfijnde uitstraling maar roept ook leuke herinneringen op aan vroeger. Vind je vintage leuk? Laat je dan voor kleding en decoratie inspireren door onze tips. Speel nog eens spelletje met je oude spelcomputer en geniet ondertussen van een gouden oude op een vinylplaatje.