Op producten die we in de supermarkt kopen, staat een vervaldatum. Merken zijn verplicht om dat op hun product te zetten. Die vervaldatum is een schatting en durft ons weleens op het verkeerde been te zetten. Jaarlijks gooien we honderden producten in de vuilnisbak die eigenlijk nog perfect eetbaar waren, gewoon omdat de datum overschreden is. We denken dat we ziek zullen worden als we er nog van eten. Stop daarmee! En lees dit artikel.

Zuivel

Van alle producten durven we zuivelproducten nog het minst van al opeten nadat hun vervaldatum is overschreden. Nochtans ...

Gepasteuriseerde melk

Heb je een karton gepasteuriseerde melk (UHT) gekocht, maar is alles nog niet opgedronken vóór de vervaldatum is verstreken? Geen probleem, als je de flessen of brikken nog niet hebt geopend, tenminste. Gepasteuriseerde melk blijft tot twee maanden na de vervaldatum zonder probleem drinkbaar.

Yoghurt

Als het om voedsel gaat dat je nog na de vervaldatum kunt opeten, staat yoghurt op nummer één! Het is echt waar: yoghurt kun je drie maanden na de datum op de verpakking nog opeten. Je hoeft dus heus niet alles weg te gooien na twee weken. Er is geen enkel risico, ook al zijn ze officieel vervallen.

Kaas

Kaas bestaat uit schimmel. We zijn dus al snel geneigd om te zeggen dat kaas mettertijd alleen maar beter wordt. Beslissen of je verse kaas, harde kazen of lopende kazen nog na de vervaldatum opeet, hangt af van je eigen smaak. Een harde kaas die in de koelkast ligt kan je nog twee maanden bewaren. Bij andere kazen is dat beperkt tot enkele weken.

Droge voeding

Alle voedingswaren worden verplicht voorzien van een vervaldatum, maar zoals je dadelijk zult zien, is die datum vaak niet representatief.

Specerijen

Specerijen vervallen nooit! Zout en suiker gaan een leven lang mee, in geen geval word je er ooit ziek van. Voor specerijen en aromatische kruiden geldt hetzelfde. Het enige nadeel is dat ze na verloop van tijd hun smaak deels kunnen verliezen.

Granen en peulvruchten

Pasta en rijst kunnen nog vele jaren na de officiële vervaldatum worden geconsumeerd, op voorwaarde dat de opbergdoos hermetisch afgesloten is. Peulvruchten zoals linzen of kikkererwten vallen in dezelfde categorie, als je ze tenminste zorgvuldig opbergt, bestand tegen vocht.

Gevriesdroogde producten

Gevriesdroogde producten zijn producten die we vaak in het rek laten staan voor het geval er een hongersnood uitbreekt. En plots gebeurt het, de vervaldatum is verstreken! Geen zorgen. Jaren later zijn deze producten nog altijd eet- of drinkbaar. Een poedersoepje dat de hele tijd hermetisch afgesloten was, maar ook gevriesdroogde koffie, kun je jaren na datum zonder enig gezondheidsrisico opdrinken.

Suikergoed

Zoetekauwen zullen het graag horen: bepaalde gesuikerde producten hebben een vervaldatum die in werkelijkheid pas lang na de officiële vervaldatum ligt.

Honing

Honing wordt nooit ofte nimmer slecht. Laat je niet afleiden door de korrels die erop verschijnen, dat is gewoon suiker. Honing lijkt ronduit magisch en gaat voor eeuwig mee! We raden evenwel aan om de honing op een koele, droge plaats te bewaren.

Chocolade

Dit nieuws maakt ongetwijfeld je dag. Chocolade kun je tot twee jaar na de vervaldatum op de verpakking opeten. Dit geldt alleen voor holle chocolade of chocoladepasta. Chocolade met een vulling van chocolade of zachte praliné kun je helemaal niet zo lang bewaren.

Koekjes

Droge koeken kun je tot twee maanden na de vervaldatum bewaren, op voorwaarde dat de verpakking nog niet werd opengemaakt of dat je ze in een hermetisch afgesloten doos, beschermd tegen vocht, hebt gestopt. Dat geldt alleen voor droge koeken! Zachte koekjes moet je na de vervaldatum wel degelijk weggooien.