We denken er vaak aan, vergeten het vervolgens, we doen het niet, we komen er maar niet toe ... Het is dus tijd om het heft in handen te nemen en een gebaar van solidariteit te maken. We hebben thuis allemaal wel een paar schoenen in goede staat die we niet meer dragen. We gooien ze weg of vergeten ze ergens achter in een kast voor altijd. Maak in plaats daarvan iemand blij en geef je schoenen weg! 

Verenigingen om te doneren 

Er bestaan heel veel internationale organisaties, maar het is goed om weten dat er ook kleinere, lokale organisaties zijn, soms zelfs per buurt. Als je wilt helpen op jouw manier, zoek dan verenigingen bij jou in de buurt, in de meest achtergestelde wijken of doe rondvraag in de parochies. Je kunt ook meer te weten komen op de website donorinfo.be. 

Emmaüs 

De meesten van jullie kennen Emmaüs wel. De vereniging helpt de meest kwetsbaren op een lokaal niveau. Emmaüs is aanwezig in meer dan 35 landen en is een veilige keuze voor iedereen die een donatie wil doen. De kleren en schoenen worden gesorteerd en ofwel verkocht aan lage prijzen ofwel rechtstreeks gedoneerd, met als doel die mensen te helpen die het het meest nodig hebben. Wie zijn oude schoenen wil schenken, kan de vereniging op 3 verschillende plaatsen in België vinden: in Brussel, Charleroi en Bergen. 

Oxfam

Deze Belgische vereniging werkt volgens min of meer hetzelfde concept als de vorige. Zij verzamelt namelijk allerlei voorwerpen en verkoopt deze in haar tweedehandswinkels. De winst wordt vervolgens gebruikt om de armste mensen te helpen en om talrijke acties te organiseren in meer dan 15 verschillende landen. Als je op zoek bent naar een plaats om je oude paar schoenen een nieuw leven te schenken, kun je ze afgeven in een Oxfam-winkel, in een Oxfam-container gooien, of deelnemen aan de inzamelingsacties die Oxfam op regelmatige basis organiseert. 

Spullenhulp 

De vereniging Spullenhulp zamelt allerlei voorwerpen in, van kleding tot schoenen, fietsen en huishoudelijke apparaten. De vereniging verkoopt de voorwerpen die in goede staat zijn vervolgens door, en met de opbrengst ervan worden verschillende sociale diensten gefinancierd. Je solidariteit tonen is heel simpel: deponeer je schoenen (of iets anders) in een van de vele containers over heel België! 

Andere kleine gebaren

Er zijn tal van mogelijkheden als je anderen wilt helpen. Als je bij de verenigingen niet hebt gevonden wat je zocht, of als je al je schoenen al hebt gedoneerd, geen paniek. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de acties en de verschillende organisaties bij jou in de buurt, en aarzel niet om op het internet te kijken! 

De schoenendoosactie 

De Schoenendoosactie is, zoals de naam al zegt, een donatie in een schoenendoos. Je hebt deze keer geen paar schoenen nodig om te doneren, de kartonnen doos volstaat. Vul je doos met 10 niet-bederfelijke, gemakkelijk te openen, kant-en-klare levensmiddelen en dranken zonder alcohol, en voeg een wenskaart toe (de operatie vindt plaats tijdens de kerstvakantie). Deze dozen zullen worden uitgedeeld aan mensen in nood in België, ingepakt als kerstgeschenken. 

Websites met advertenties 

Er zijn ontelbare doorverkoopwebsites. Er is voor elk wat wils, van websites die gespecialiseerd zijn in één bepaald soort product, tot zeer algemene websites waar je van alles een beetje kunt verkopen. Zowel op eBay als op 2ememain.be kun je bijvoorbeeld beslissen om tegen zeer lage prijzen te verkopen of zelfs schoenen die je niet gebruikt gratis weg te geven. Er zijn veel advertentiesites waar je mensen in nood blij kunt maken. 

Facebookgroepen en evenementen

We hebben nog niet per se de reflex, maar dankzij Facebook gebeuren er veel mooie dingen. Je vindt er bijvoorbeeld groepen die zich bezighouden met reparatie en wederzijdse hulp. Ook organiseren deze groepen, of soms zelfs andere verenigingen of gemeenschappen, solidariteitsacties bij jou in de buurt. Vergeet niet de Facebookpagina’s van de verenigingen te volgen en aarzel niet contact met hen op te nemen als je een donatie wilt doen, maar nog niet weet hoe je het moet aanpakken.