Je hebt er altijd van gedroomd naar de Verenigde Staten te reizen…. en nu krijg je eindelijk de kans! Het probleem is echter dat verschillende documenten vereist zijn en dat je niet precies weet wat je voor je vertrek moet doen om in orde te zijn met de wetgeving. We leggen je uit welke stappen je moet ondernemen om je Amerikaanse droom waar te maken.

Het ESTA: HET onmisbare document

Waarom? Omdat het zo is voorgeschreven

Voor je naar de Verenigde Staten trekt, en om de veiligheid van het land te garanderen, hebben de Amerikanen een Uitzonderingsprogramma voor Visums ingesteld. Hiermee kunnen ze verifiëren of je geen gevaarlijke reiziger bent en kan jij tijd winnen als je de grens oversteekt. Iedereen begrijpt deze regels inzake voorzichtigheid maar al te goed.

Wanneer? Zo vroeg mogelijk

Je hebt een elektronische toelating om te reizen (ESTA) nodig maar je weet niet wanneer je die moet aanvragen. Een goede raad: hoe eerder hoe beter! Want als dit document je wordt geweigerd, moet je een visum aanvragen voor je het Amerikaans grondgebied kunt betreden. Als het land je dermate goed bevalt dat je er later terug naartoe wilt samen met je familie of je vriend(in), is het handig om weten dat de ESTA twee jaar geldig blijft. Opgelet: de aanvraag moet minimum 6 dagen voor vertrek worden gedaan.

Hoe? Dat is makkelijk!

Een eerste goede raad is uit te kijken, want er bestaan nogal wat frauduleuze websites. Er is slechts één website waarop je een geldig document kunt aanvragen, en dat is de officiële ESTA-website. De prijs is best betaalbaar, namelijk 4$ voor administratieve kosten en 10$ voor de validatie van het document. Tip: wees heel aandachtig tijdens het invullen van het aanvraagformulier. De Verenigde Staten zijn inderdaad heel streng op dit niveau en tolereren niet altijd tikfouten in namen en voornamen, paspoortnummer, ….

Wat je ook niet mag vergeten

Geld: om je iets te gunnen

Om je Euro’s tegen Dollars in te wisselen ga je best naar je bank of het wisselkantoor. Vergeet niet om dit te doen voor je vertrekt, het is altijd praktisch als je bij aankomst op Amerikaanse bodem een paar groene biljetten op zak hebt. Het is ook mogelijk om met een internationale creditkaart geld uit de muur te halen. Opgelet: in wisselkantoren op de luchthaven liggen de wisselkoersen hoger dan in de stad (en dat geldt eveneens voor de Verenigde Staten).

Wat betreft gezondheid: het belangrijkste

Je moet weten dat de medische kosten in de Verenigde Sten erg hoog liggen. Er is geen specifieke inenting vereist, maar we raden je toch aan om een goede reisverzekering af te sluiten, want je kunt nooit té voorzichtig zijn! Als je medicatie meeneemt, neem dan de voorzorg die binnen handbereik te houden en stop ze bij voorkeur in je handbagage.

Stopcontacten: nu de techniek op haar hoogtepunt staat

Welk stopcontact voor welk land. Het is niet altijd eenvoudig! In de Verenigde Staten zijn deze duidelijk niet hetzelfde als in België. Ze zijn plat van vorm en daarom moet je een adapter meenemen om je elektronische apparaten makkelijk op te laden. Ondanks de vele veiligheidsmaatregelen waaraan je moet voldoen om het Amerikaans grondgebied te betreden, neemt dit niets weg van zijn charme en van de droom om er enkele vakanties door te brengen. Nog dit: kom tijdig aan op de luchthaven – minimum twee uur voor je vertrek, en houd rekening met het tijdsverschil. Er zijn zes uren verschil tussen België en de oostkust en 9 uren verschil met de westkust. Een laatste aanbeveling: in openbare plaatsen, en vooral op luchthavens moet je goed opletten om de richtingaanwijzers, op de grond aangebracht, aandachtig te volgen, want je wordt al snel door de veiligheidsagenten bij de nek gegrepen. Vergeet tot slot geen lijstje te maken van de plaatsen die je vast en zeker wilt bezoeken, want de Verenigde Staten zijn gigantisch groot… Nu is de tijd aangebroken om de ‘American Dream’ te beleven. We wensen jou een goeie reis naar de Verenigde Staten!