Verdien tot € 600 per maand door op huisdieren te passen 

Heb je er al eens aan gedacht om voor huisdieren te zorgen om de eindjes aan elkaar te knopen? Als je van dieren houdt, is dit een geweldige manier om het nuttige met het aangename te verenigen. Ontdek in dit artikel hoeveel je kunt verdienen met petsitten, en hoe je begint. 

Hoeveel kun je verdienen met op dieren passen? 

Hoeveel geld je kunt verdienen met op huisdieren passen, hangt af van verschillende factoren: de duur van de tijd dat je voor de dieren zorgt, het aantal dieren en het soort dienst dat je verleent. Als je één keer per dag een goudvis gaat voeren, kun je ongeveer 8 euro per dag verdienen. Als je een middelgrote hond uitlaat, is dat eerder ongeveer 15 euro. En als je een dier in je eigen huis neemt, kun je tot 20 euro per dag in rekening brengen. Je kunt ook 20% extra aanrekenen als je op een feestdag of een zondag voor de dieren moet zorgen. 

Kortom, als je elke dag van de maand iemands huisdier in huis neemt, kun je op een maand tijd 600 euro verdienen. Dit bedrag kan zelfs oplopen, als je de mogelijkheid hebt om voor meerdere dieren tegelijkertijd te zorgen. 

Merk op dat de eigenaar van het huisdier betaalt voor het voer en de verzorging. Deze kosten worden niet van jouw inkomen afgetrokken. 

Wat is een petsitter? 

Een petsitter is iemand die voor een huisdier zorgt, terwijl de eigenaar weg is. Het is als een babysitter, maar dan voor dieren. 

De vraag naar petsitters neemt toe: niemand laat zijn hond, kat of knaagdier graag een paar dagen alleen achter. Maar of het nu voor een vakantie of een zakenreis is, veel mensen zijn elk jaar enkele weken uit huis. De dierenoppas is er om voor de huisdieren van het gezin te zorgen, hetzij door dagelijks bij hen thuis langs te komen, hetzij door de dieren bij hen op te vangen. 

Hoe word je petsitter? 

In België heb je verschillende mogelijkheden om petsitter te worden: 

• Via een platform: op online platforms zoals Holidog, Yoopies of Pawshake kun je je registreren als dierenoppas en een advertentie plaatsen. Veel mensen gebruiken deze platforms om de juiste persoon te vinden om hun beste vriend aan toe te vertrouwen. 

• Advertenties ophangen in je buurt: druk een advertentie af, en vraag in plaatselijke winkels of je deze op hun voordeur of bij de kassa mag ophangen. Een welgemeende glimlach is vaak al genoeg om veel positieve reacties te krijgen! 

• Plaats een bericht op sociale netwerken: je kunt ook sociale media gebruiken om je netwerk te informeren over je nieuwe activiteiten. Op die manier zullen mensen aan je denken als ze de volgende keer een dierenoppas nodig hebben. 

Moet ik een opleiding volgen om petsitter te worden? 

In België is het niet verplicht om een opleiding te volgen om dierenoppas te worden. Je kunt natuurlijk zelf beslissen om er een te volgen, dat zal door klanten zeer op prijs gesteld worden, maar het is niet wettelijk verplicht. Liefde voor dieren en een sterke werkethiek is echter essentieel, want dieren verzorgen vergt veel energie en geduld. Bega vooral niet de fout te denken dat dit een ‘gemakkelijke’ manier van bijverdienen is: de pluizige wezens onder je hoede hebben best veel tijd, aandacht en zorg nodig. 

De taken van een petsitter 

Voor dieren zorgen houdt verschillende taken in: eten geven, wandelen, spelen, specifieke verzorging ... Dit zijn allemaal taken die jou als dierenoppas gevraagd kunnen worden. 

Een dier uitlaten 

Wandelen is vooral belangrijk voor honden, omdat andere huisdieren meestal geen behoefte hebben om uit te gaan, en helemaal tevreden in huis of in de tuin. Honden moeten elke dag meerdere keren uitgelaten worden, afhankelijk van het ras en de leeftijd van het dier. Met honden wandelen wordt ook wel ‘hondenuitlaatservice’ genoemd. Deze dienst wordt vaak gebruikt door eigenaars die geen tijd hebben om het zelf te doen omdat ze een zeer drukke levensstijl hebben, of door mensen die enkele dagen op vakantie gaan en hun metgezel niet kunnen meenemen omdat honden niet zijn toegestaan in hun vakantiehuisje. 

Een hondenuitlater verdient tussen de 7 en de 15 euro per wandeling. Hoe langer de wandeling, hoe meer je kunt vragen. En nogmaals: je kunt altijd extra aanrekenen voor zon- en feestdagen. 

Een dier thuis bezoeken 

Wanneer hun baasjes werken of op (zaken)reis zijn, kunnen huisdieren zich snel eenzaam gaan voelen. Om het welzijn van hun kleine harige (of gevederde) vrienden te garanderen, vragen veel mensen een oppas die één of twee keer per dag naar hun huis komt om ze te verzorgen, eten te geven, gezelschap te houden en met hen te spelen. Sommige huisdieren hebben gespecialiseerde zorg nodig, als ze ziek of oud zijn bijvoorbeeld. 

Je kunt tussen de 8 en de 18 euro vragen per bezoek. Als er voor meerdere dieren gezorgd moet worden of als ze speciale verzorging nodig hebben, kun je tot 20 euro per bezoek verdienen. 

Een dier bij je thuis opvangen 

Sommige dieren worden niet graag alleen gelaten, en hun eigenaars vertrouwen ze liever toe aan een opvanggezin terwijl ze weg zijn. In dit geval houdt de dierenoppas het dier de hele dag bij zich in huis. Een petsitter beschikt bij voorkeur over een tuin en voldoende speelruimte binnenshuis als het om een hond of kat gaat; de eigenaar zorgt zelf voor speeltjes, voer en snacks. Je kunt tussen de 10 en de 15 euro per dag verdienen als je iemands huisdier in je huis opvangt. 

Hoe maximaliseer je je inkomen met petsitting? 

Om zoveel mogelijk bij te verdienen door op huisdieren te passen, raden we je aan om je profiel zo volledig mogelijk in te vullen en je troeven goed in de verf te zetten: huisdiereigenaren zijn op zoek naar een gemotiveerd persoon die van dieren houdt en kennis heeft op dit gebied. Bied verschillende diensten aan, zodat je zoveel mogelijk klanten kunt bereiken: je kunt bijvoorbeeld niet alleen de hond van je klant doordeweeks uitlaten, maar hem ook gezelschap houden wanneer zijn baasjes op vakantie zijn of hem naar de dierenarts brengen terwijl de baasjes op hun werk zijn. 

Moet ik mijn inkomsten als dierenoppas aangeven? 

In theorie is het verplicht al je bronnen van inkomsten op te geven, inclusief die van petsitting. Er zijn echter een paar uitzonderingen waardoor je geen belasting hoeft te betalen als je betaald wordt om op dieren te passen: 

• Je verleent deze dienst occasioneel (je hebt geen vaste klanten die je systematisch hun huisdieren toevertrouwen): je kunt dan tot 6.340 euro per jaar (met een maximum per maand van 528,83 euro) zonder iets te moeten aangeven. 

• Je bent dierenoppas via een erkend samenwerkingsplatform zoals ListMinut: je kunt dan tot 6.340 euro per jaar verdienen (zonder maandelijkse limiet), zonder dat je deze inkomsten hoeft aan te geven. 

Deze bedragen worden elk jaar geïndexeerd (wij hebben hier de bedragen vermeld die in 2020 golden). Raadpleeg de website van de FOD Financiën voor de geactualiseerde bedragen.