Wist je dat er andere eetgewoontes bestaan? Vegetarisme, veganisme of een plantaardig dieet: ben je niet helemaal mee? Geen nood, wij vertellen je alles over deze levenswijze waar we vaak zo veel voordelen over horen!

Wat is veganisme?

Veganisme is in zekere zin de extreme variant van vegetarisme. Toch is het nog steeds perfect mogelijk om gevarieerd te eten, als je maar de juiste ingrediënten uitzoekt.

Vegetarisme, veganisme en plantaardig dieet

Vegetarisme komt neer op een dieet dat elk type vlees weert. Een plantaardig dieet sluit alle dierlijke producten uit, dus ook zuivel, eieren en honing. Veganisme gaat echter nog een stapje verder. Een veganist beperkt zich niet tot voeding alleen, maar bant ook alle diensten waarbij dieren gebruikt worden. Het is een echte levenswijze.

Belangrijkste ingrediënten van veganisme

Dus ja, als je het zo bekijkt, lijkt veganisme nogal streng. Maar sinds het ontstaan van deze voedingswijze zijn er al heel veel voedingsvervangers bijgekomen. Tegenwoordig hoeft veganisme geen nadelen mee te brengen. Basisingrediënten als eieren of kaas kun je perfect vervangen door tofu. Je vindt tofu – in verschillende vormen en maten – die aan het te vervangen product doet denken. Als vervanger voor eieren bestaat er bovendien een nieuw product: The Vegg. Dat vervangproduct is gemaakt op basis van tofu en lijkt heel erg op gewone eieren. Met sojamelk, rijstmelk of hennepmelk vind je ook voor melk heel wat vervangers in supermarkten als DELHAIZE of CARREFOUR. Voor het overige verkiest men biologische groenten en fruit, noten en zaden.

Waarom wordt iemand veganist?

Veganisme is een echte levenswijze en gaat veel verder dan voeding. Wie deze levensstijl respecteert, respecteert een bepaalde ideologie en komt op voor het welzijn van dieren en het milieu.

Voordelen voor het milieu

De voordelen van het veganisme voor onze planeet zijn immens. De voornaamste milieu-vriendelijke reden spreekt voor zich: vleesproductie stoot enorm veel broeikasgassen uit en vervuilt onze planeet. Die productie vergt bovendien gigantische hoeveelheden water – en dan hebben we het nog niet over de hoeveelheden graan. Veganist zijn betekent ook: strijden voor het welzijn van dieren door te strijden tegen de wreedheid die de dieren vaak ondergaan, maar ook tegen geweld in het algemeen.

Voordelen voor de gezondheid

Naast de zorg voor het milieu en dierenwelzijn, kan veganisme ook voordelen opleveren voor je eigen gezondheid. Eerst en vooral zou deze levenswijze helpen om chronische ziekten te vermijden, zoals diabetes of hartziekten en ziektes die te wijten zijn aan een overmatig vetgehalte in het lichaam. Dankzij deze levenswijze beperk je ook de consumptie van giftige substanties als pesticiden, die vaak aanwezig zijn in niet-biologische teelt. Het helpt je ten slotte ook om je ideale gewicht na te streven! Wil je meer info over veganisme? Bij AMAZON vind je een heleboel naslagwerken over dit thema. Ga zeker een kijkje nemen!