Net de vegan-beweging ontdekt? Dan moet je nog veel leren over deze manier van consumeren. Laat het ons even aan jou uitleggen wat het precies betekent om vegan schoenen te dragen.

Een beetje uitleg

We horen veel praten over een veganistische manier van leven. Toch beseft men niet altijd dat veganisme niet enkel een manier is om zich te voeden. Veganisten maken de keuze om nooit nog een dierlijk product te gebruiken: voedsel, huid, cosmetica …

Wat is het?

Allereerst: wat zijn vegan schoenen nu precies? Veganisme kant zich tegen de productie en consummatie van dierlijke producten. Dus moet uiteraard het leder uit onze kleerkast verdwijnen. Hoeveel alternatieven vind je niet, de dag van vandaag? Er bestaan materialen zoals simili leder, en ook nog nieuwere vormen van leder. Er is nu ook leder dat gemaakt wordt uit ananas en uit paddenstoelen. Beiden gemaakt met onschuldige, natuurlijke producten. Ook zijn sommige materialen gemaakt op basis van bacteriën, die louter worden gekweekt voor de fabricatie van dit materiaal, en dus met respect voor het milieu.

Waarom kopen?

De allereerste reden waarom we een paar vegan schoenen willen dragen is uiteraard om wreedheid tegenover dieren te vermijden. De veganistische beweging wil de dieren op onze planeet respecteren en dus ook het milieu. Als je vegan koopt, engageer je je ook om te strijden tegen de chemische producten die gewoonlijk in de textielindustrie worden gebruikt. Het is zo dat we in de meeste gevallen niet precies weten waar de basismaterialen voor het vervaardigen van een paar schoenen in pels of leder vandaan komen en hoe ze daar zijn geraakt. Kiezen om veganistisch te kopen is dus ook proberen om een nieuwe branche te lanceren en om onderzoek naar en gewoonten van een toekomst te ontwikkelen die minder bepaald wordt door het gebruik van dierlijke producten. Wees echter op je hoede voor onbetrouwbare beloften. Er worden inderdaad vaak producten aangeboden waarvan wordt beweerd dat ze vegan zijn, maar toch zit er in de schoen een gedeelte leder, bijvoorbeeld in de zool. Je moest dus je ogen openhouden.

Waar vind je vegan schoenen?

Nu we meer weten over het concept van de vegan schoenen, moeten we nog vinden waar we ze kunnen kopen. Dikwijls wekt iets onze interesse op en willen we het graag uitproberen, maar omdat het te moeilijk te vinden is, laten we het hele idee varen. Geen paniek, tot ons groot geluk zijn vegan schoenen overal te vinden en tegen lage prijzen.

De vegan merken

Er bestaan vele vegan merken. Al hun producten zijn er dus gegarandeerd zonder wreedheid gekomen, en de gebruikte materialen kunnen makkelijk wedijveren met ons gebruikelijke leder. Het merk Good Guys bijvoorbeeld, stelt unisex schoenen voor gemaakt met milieu-verantwoorde materialen en gefabriceerd in Frankrijk en Portugal. Net zoals hun collega in England, het merk Beyond Skin, dat ook schoenen voor mannen en vrouwen aanbiedt. Ook het merk Vegetarian Shoes dat een grote keuze aanbiedt aan schoeisel, is Engels. Het merk Mooshoes tenslotte biedt niet alleen schoenen aan, maar ook andere accessoires. Er bestaan tegenwoordig veel vegan merken die je gemakkelijk terugvindt op het internet. Vraag in de internetboetiek zelf welke paren vegan zijn en welke niet.

Merken die vegan alternatieven voorstellen

Het is normaal dat je iets wil doen voor de planeet terwijl je toch je eigen persoonlijkheid wilt behouden. Als je valt voor een paar schoenen van een groot merk, is het jammer ze te moeten laten gaan omwille van de gebruikte materialen. Om deze reden hebben verschillende gerenommeerde merken vegan alternatieven gelanceerd voor hun meest populaire modellen. Doc Martens, ESPRIT of ook nog CONVERSE bieden 100% plantaardige producten aan! In andere woorden, er is geen reden meer om ze je te ontzeggen. Zelfs al ben je vegan, dan kun je nog baskets naar de laatste mode kopen. Ook sommige grote designers hebben zich op de vegan mode gestort en bieden volledig plantaardige collecties aan. De mode keert zich steeds meer naar andere materialen. Geen paniek dus als je het paar schoenen van je dromen nog niet vindt in plantaardige versie. Binnenkort duiken ze op in de winkel of op het internet!