Heb je nog niet beslist wat te doen met je vakantie? Heb je zin om te bewegen, te reizen, even stoom af te blazen? Ga dan met vakantie naar Nederland! Het land is met de NMBS makkelijk bereikbaar, en deze bestemming is het hele jaar door in trek bij Belgische vakantiegangers.

Fietsen: duwen op die pedalen!

Nabij Edam: prachtige fietsroutes

Een fietsroute in de regio van Edam belooft mooie uitstapjes langs de kanalen. Er werden excellente fietspaden aangelegd om de streek tussen de dijken en de polders te ontdekken met steden zoals Hoorn, Alkmaar, Volendam en Enkhuizen. Alles is netjes aangeduid, je kunt in geen geval verloren rijden!

Landschappen als postkaarten: adembenemend!

De regio’s bij de zee zijn een onuitputtelijke bron van schoonheid dankzij de gulle natuur. De oude, typische dorpjes bieden de bezoeker prachtige beelden waarin ze zich kunnen verliezen als in de beste postkaarten. Kies voor een route die je in staat stelt om vissersdorpjes te ontdekken aan de rand van het IJsselmeer. De plaatselijke inwoners tooien zich geregeld in hun traditionele kledij tot groot plezier van iedereen. Vergeet geen pull mee te nemen, want je moet soms verschillende overzetten nemen tijdens deze trajecten, en voorzie je terugreis niet ’s avonds, want dan varen deze bootjes niet.

Aan de kust: blauwe hemel en frisse lucht…

Een mini-cruise is altijd leuk!

Laat je tweewieler even op adem komen (en de fietser zelf ook…) voor een cruise met een klassiek opgetuigde boot die je van haven naar haven brengt langsheen de binnenzee, het IJsselmeer. De boten zijn speciaal uitgerust met slaapgelegenheid in couchettes en uitgerust met een keukentje waarin je gemakkelijk maaltijden kunt bereiden tijdens de tocht die enkele dagen duurt.

Een kleine geïmproviseerde uitstap: iets voor een vakantie?

Nog altijd aan de poorten van Amsterdam is deze grote zoetwatervlakte perfect voor een geïmproviseerde uitstap. Je kunt er de dorpjes en hun kanalen bewonderen, de groene dijken en de vele haventjes met hun unieke charme. Nabij Edam mag je niet vergeten om een lekkerbek-halte in te lassen om deze legendarische kaas te proeven. En als je beslist om er te blijven, geniet dan gewoon van de rust van deze dorpjes zonder auto’s, waar je de geluiden van de natuur herontdekt, of het luiden van een klok. Kijk even naar AIRBNB voor logies in de buurt.

Te voet: neem je benen in de arm en ga ervoor!

Niet te missen

Uiteraard mag je een ommetje naar Amsterdam niet aan je laten voorbijgaan. Hier kan je je makkelijk twee dagen lang geen moment vervelen met het onmisbare Van Gogh museum, het Huis van Anne Franck, de bloemenmarkt, de unieke kanalen en de Dam. Je vindt er vele parken en tuinen waar wandelaars graag de tijd nemen voor een picknick of gewoon voor een wandelingetje. De Amsterdam Card is een goed idee om dat alles te bezoeken.

Raadgevingen en plaatsen die je niet mag vergeten

Een tip om deze stad te bezoeken: sta vroeg op en parkeer je auto eerst op de parkings aan de rand van de stad. Een andere optie is te kiezen voor OUIBUS of een andere busmaatschappij, dat is altijd goedkoper. Reizigers met muziekaspiraties moeten weten dat in de bruine jazz kroegen iedereen welkom is voor een geïmproviseerde sessie En als je op culinaire ontdekkingstocht gaat, vergeet dan de visstalletjes niet! Je hebt nu alle kaarten in handen om met vakantie te gaan in Nederland en terzelfdertijd enkele calorietjes te verbranden! Goeie reis!