Het Leidseplein is een van de meest populaire en levendige pleinen in Amsterdam. Samen met het Rembrantplein en de Dam brengt het plein het grootste aantal toeristen in de stad samen, dag en nacht. Ook de locals gaan uit in de buurt van het Leidseplein, maar meer op plekken in de ‘underground’ scene. Met zijn kleine kerstmarkt en ijsbaan ’s winters (verwacht niets groots), en een honderdtal terrasjes in de zomer, is het Leidseplein misschien wel het meest geanimeerde plein in Amsterdam. Volgens ons is het ook het gezelligste plein ’s avonds. Amsterdam is makkelijk te bereiken met de THALYS. Hieronder geven we je enkele uitgangstips.

Tal van toeristenpubs

Je vindt het meteen: vanaf je eerste stap op het plein wijzen fluorescerende borden en ronselaars je de weg naar de talrijke kroegen, die er voornamelijk voor de toeristen zijn. Je vindt er vooral Engelstalige toeristen. Veel Franstaligen en latino’s verkiezen de uitnodigende sfeer van de beroemde ‘Bulldog’, ook op het Leidseplein. Deze kroegen hebben in feite niets origineels te bieden. De muziek is er luid en commercieel, maar je kunt er wel alcoholische dranken kopen aan redelijke prijzen. Fun verzekerd voor een avondje stappen met goede vrienden!

De bekoring van de Pub Crawl

Als je alleen bent of met een klein groepje mensen, raden wij jullie aan om de ‘Pub Crawl’ te proberen. De ‘Ultimate Party Pubcrawl’ begint tussen 20.00 en 21.30 uur in de Korte Leidsewardstraat (het vertrek naar de tweede kroeg is iets vóór 22.00 uur) en brengt je naar vijf verschillende kroegen en één miniclub (op tien minuten wandelen van Leidseplein). Je krijgt in elke pub een shot of een glas bier of wijn. Zo ben je rond een uur of één klaar en helemaal vrolijk (en kun je natuurlijk nog verder uitgaan als je dat wil). Tip: Dit is een interessante ervaring voor iemand die alleen reist of een klein groepje mensen die vrienden willen maken tijdens een avondje stappen op het Leidseplein. De deelnemers zijn voornamelijk Engelse, Duitse of Braziliaanse toeristen. De meesten van hen maken een rondreis in Europa en zoeken, net als jij, vrienden om de avond mee door te brengen. De prijs is 20 euro per persoon voor de hele avond. PS MEDIBIB verkoopt paracetamol online.

Internationaal gerenommeerde clubs

Tenzij je op het internet een thema-avond op een weekdag vindt in een van de onderstaande clubs, raden wij je aan om eerder van donderdag tot zaterdag uit te gaan in clubs. De entreeprijzen variëren van 10 tot 20 euro.

Paradiso

De  Paradiso is een internationaal bekende club, die vaak in de top 5 van de beste clubs ter wereld verschijnt. Deze club bevindt zich in een voormalige kerk, en de geluidskwaliteit is erg goed. Wij raden je aan om naar de Paradiso te gaan om het uitgangsprogramma in Amsterdam te bekijken. De Melkweg is een club van hetzelfde type en heeft ook een goede plaats in de internationale rangschikking.

Social Club

Als je graag een avondje tussen de expats en de locals doorbrengt, dan is de Social Club wellicht een goede optie voor jou. Thema-avonden en een uitstekende ambiance, een club én een pub. Leuke ontmoetingen verzekerd aan de bar of in de rookruimte.

Club Up

Club Up is kleiner en eerder underground, je vindt er voornamelijk Nederlanders. Open tot 5 uur ’s ochtends en ideaal voor wilde nachten, die ietwat hipster getint zijn. Thema-avonden, vooral electro-house of reggae.

Uren en outfits: praktische informatie

Helaas sluiten de meeste plekken op Leidseplein tussen 4.00 en 5.00 uur. Je kunt best van te voren al een afterparty plannen of gewoon heel vroeg beginnen. Wat betreft je outfit, behalve misschien bij de grote clubs Melkweg en Paradiso, zou je ’s avond  op Leidseplein geen problemen moeten hebben met eenvoudige schoenen, een jeansbroek en een T-shirt (als je niet zeker bent van je stijl, dan biedt H&M gratis makeovers aan). Houd er rekening mee dat sommige clubs zelfs mensen in hemden zullen weigeren (om ‘hip’ te blijven). Het komt er dus op aan het juiste midden te vinden. Een plek waar je aan het einde van de avond echt niet onderuit kunt, is de Burger King. Hij sluit om 3.00 uur ’s ochtends, behalve op zaterdag- en zondagochtend, dan gaat hij pas om 4.00 uur dicht. Perfect voor een hapje voor je naar huis gaat. En als je de dag na het feesten een rustige dag wil hebben, koop dan een ticket voor een van de rondvaartboten op CANAL.NL.