In de huidige tijd van fast-fashion tekent zich al enkele jaren een parallelle beweging af: de markt van de vintage mode. Dit recuperatieconcept richt zich op de verkoop van tweedehandskleren. Bovenop de positieve en onmiskenbare impact op het milieu, laat deze nieuwe manier van consumeren je bovendien geld besparen. Onze preferente merken ontsnappen niet aan deze grote trend, want je vindt ze bijvoorbeeld bij ASOS of ook bij Urban Outfitters, in een sectie voorbehouden aan de vintage mode.  Om meer te weten over dit onmiskenbare fenomeen, vind je hier onze gids voor tweedehandskleren.

Waar vind je tweedhandskleding?

Online

Internet is een goudmijn als het gaat om dat kledingstuk op te diepen dat je hart al maandenlang sneller doet slaan. Als je op zoek bent naar het nieuwste modieuze topje dat je had gezien tijdens het défilé van Céline, vind je dat vast op de Vestiaire Collective of ook bij The Chic Selection. Deze twee sites bieden hun gebruikers de mogelijkheid om hun luxeartikels te koop aan te bieden. Zo krijgen die een tweede leven en maken ze vast en zeker iemand gelukkig. Om een zeldzaam vintage stuk in handen te krijgen, raden wij je aan om naar CATAWIKI te surfen, een veilingsite die haute couture kleren aanbiedt aan heel zachte beginprijzen. De vintagemode beperkt zich niet langer tot het zoeken naar luxekleren uit grootmoeders tijd. Het is tegenwoordig heel trendy om onze shorts en jeans op te vissen die we ergens verloren gelegd hebben onderaan in onze kleerkast en die samen te dragen met te korte tops die de navel bloot laten. De terugkeer van de jaren 90 heeft daar veel mee te maken en wie dit soort kleren niet in zijn garderobe heeft, kan gewoon even gaan shoppen op Urban Outfitters of Asos die de beste keuze aan vintage bieden.

In kringloopwinkels

Tweedehandsboetieks, ook wel kringloopwinkels  genoemd, duiken overal op in de grote steden. In tegenstelling tot de gewone prêt-à-porter winkels trekken de kringloopwinkels aan door hun originaliteit en hun lage prijzen. Het is ongetwijfeld in een van deze winkels dat je moet zijn als je een vintage LEVI’S mini-short zoekt of een authentieke militaire jas. Tweedehandsboetiek ‘Episode’ is één van die plaatsen waar je niet aan voorbij kan en heeft vestigingen in vele Europese steden zoals Brussel, Parijs of Amsterdam. Bovenop de vele vintage artikels, stelt het merk ook gepersonaliseerde kleding voor. ‘Melting Pot Kilo’ is een ander adres om te onthouden als je in Brussel bent. Het verschil? De aankoopprijs wordt bepaald door het gewicht van de kledingstukken!

Andere alternatieven voor je tweedehandskleren

Vintage kleren kopen vraagt vaak veel geduld. Om precies dat stuk te vinden dat je al maanden in je dromen achtervolgt, heb je het oog van een expert nodig en veel doorzettingsvermogen. Dit is de reden waarom alle middelen geoorloofd zijn om je grootste schat te ontdekken. Mis dus vooral de rommelmarkten en vlooienmarkten niet waar soms schatten verborgen liggen. Het tweedehandsfenomeen heeft ook geleid tot een nieuwe trend: het uitmesten van kleerkasten. Blogsters organiseren regelmatig dit soort happenings op openbare plaatsen. Je kunt het ook eenvoudig onder vriendinnen doen om kleren te ruilen die je niet langer wilt. Kleine budgetten kunnen zich wenden tot verenigingen zoals Emmaus of Het Rode Kruis die grote hoeveelheden kleren stockeren. Hiertussen ligt misschien wel je volgende favoriet? Wie weet!?