Er zijn zo van die manieren om te reizen waarvan je je nooit zou voorstellen dat ze echt een leuke ervaring zijn… De trein is er zo een (zonder een steen te willen werpen naar de NMBS uiteraard). Toch zijn er over de hele wereld trajecten doordrenkt van geschiedenis. Van jungle tot bergen via mooie, groene vlakten: we stappen in en maken enkele van de schitterendste treinreizen!

De Venice Simplon: de nieuwe Oriënt Express

Het personeel ontvangt je in uniform voor een tijdloze reis doorheen Europa (en we hebben het hier niet over een reis van INTERRAIL). De oudmodische luxe van deze trein dompelt de passagiers onder in een magische ambiance met vele bestemmingen: Parijs in Frankrijk, Berlijn in Duitsland, Istanbul in Turkije … Een onvergetelijke reis waarvan het enige minpunt de prijs is die buitensporig blijft! Kleine Pluspuntjes: leder, velours, kristal… De wagons zijn zoals in de hoogdagen en werden gerenoveerd om een charme uit te stralen van de gekke jaren die alle verwachtingen overtreffen!

De Chepe: de Mexicaanse ziel

Niet te missen panorama’s

Als je een unieke ervaring wilt beleven met de trein en veel goedkoper op de koop toe, dan wordt dit jouw treinreis! Dit traject verbindt Chihuahua (neen, niet de hond, uiteraard!) met Los Mochis in Mexico. Een groot gedeelte door de woestijn, tussenstops dicht bij canyons, ongewone dorpjes, maar ook watervallen … Er is altijd wel iets moois om met wijd open ogen naar te staren, waaronder de Copper Canyon!

Onze tips

We raden je aan om te reizen tussen juni en oktober. Niet alleen zijn de tickets dan goedkoper, zoals je die bijvoorbeeld vindt op sites zoals Cheaptickets of CORENDON, maar het regenseizoen jaagt de natuur naar haar hoogtepunt om haar majestatische pracht tentoon te spreiden… Bloeiende cactussen en planten in al hun glorie, dat is wat je dan te zien krijgt! Het traject duurt 14 uren, maar is best te doen dankzij de haltes tussendoor. Opgelet: er bestaan twee verschillende treinen. De goedkoopste duurt het langst omdat die meer haltes heeft. Aan jou de keuze.

De Rovos Rail: Zuid-Afrikaanse charme

Alle min of meer berijdbare sporen (of toch bijna allemaal) zijn goed genoeg voor deze trein. Het is een onvergetelijke ervaring die je moet meemaken, ongelooflijk, niet te missen… Ondanks een prijs die overdreven kan lijken (reken op een budget van € 1000 voor de rit van 27 uren), biedt de ‘The Pride of Africa’ een indrukwekkende reis aan. Hij verbindt de Kaap met Johannesburg via de overweldigende Victoriawatervallen maar ook nog andere prachtige uitzichten. Pluspunt: je beleeft de ambiance van de Afrikaanse savanne, je rijdt langsheen de kusten, bezoekt de reservaten…. Dit zijn niet minder dan 1600 kilometer Afrikaanse pracht die aan je ogen voorbijglijden.

De Ghan: een ander kijk op Australië

Dit transcontinentale avontuur biedt een onwaarschijnlijk uitzicht op Australië, van het noorden naar het zuiden of andersom, en dit gedurende drie onvergetelijke dagen. Denk eraan om op voorhand een reisgids te kopen bij Amazon of FNAC. Doorheen het ene landschap na het andere dat zich voor je ogen ontrolt dondert de trein 3000 km door het land, van Darwin via Alice Springs tot Adelaide. Ravijnen, kliffen, rivieren…. Elke ochtend begint met een nieuw landschap waarin de rode aarde overvloeit in de blauwe lucht. Pluspunt: Dit is ook een mooie kans om Ayers Rock te zien tijdens deze reis die tussen haakje een van de langste ter wereld is.

De legendarische Trans-Siberische spoorweg

3 adembenemende weken …

Van Moskou naar Peking in 21 dagen, er wacht zich een tocht doorheen Rusland voor de onverschrokkenen die zich zich eraan durven wagen! Voor je vertrekt, moet je weten dat dit de langste treinreis ter wereld is. Hij spoort inderdaad doorheen 2 continenten en 8 tijdzones. Je zult je telkens moeten aanpassen om op tijd te komen.

…in een kwaliteitssfeer!

Bedden, televisie, restaurants… Je kan ervan op aan dat alles zo is georganiseerd om de reis vlekkeloos te laten verlopen. In een omgeving die inderdaad een beetje verouderd is, maar toch comfortabel, vinden de toeristen geriefljke compartimenten. Waarom zou je deze uitdaging niet aangaan? Kies je eigen wieltjes! Goede reis!