Hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, kniepijn … Onze eerste reflex? Pijnstillers. En toch zijn pijnstillers niet altijd nodig. Soms veroorzaken ze zelfs bijwerkingen. Wist je dat de oplossing vaak gewoon in de keuken ligt en niet in de apotheek? Je zult zien: met eenvoudige en natuurlijke elementen maak je al gauw komaf met al je kleine kwaaltjes.

Hoofdpijn

Hoofdpijn en migraine worden al duizenden jaren doeltreffend verholpen met behulp van bepaalde planten.

Kamille

Eindelijk een oplossing voor die kamille-infusies die daar maar wat in de kast liggen! Kamille staat bekend als goed middeltje tegen migraine, omdat het het brein zou ontspannen en krampstillend zou werken. Met kamille zorg je voor een goede bloedtoevoer naar de hersenen. Migraine is namelijk vaak te wijten aan een circulatieprobleem in de hersenen.

Hertshooi

Hertshooi kan erg doeltreffend zijn tegen hoofdpijn als gevolg van tandproblemen. Een infusie van hertshooi werkt verzacht voor zenuwpijn aan de tanden en het gelaat. Toch mag je er ook niet mee overdrijven. Dat geldt vooral voor zwangere vrouwen, aangezien hertshooi de baarmoeder stimuleert. Bovendien doet hertshooi de effecten van orale anticonceptie teniet.

Buikpijn

Moeilijke spijsvertering, maag- en darmproblemen … Je kunt op zo veel manieren buikpijn hebben en vaak weten we niet goed wat te doen.

Melisse

Melisse is erg geschikt tegen buikpijn. Dankzij de krampstillende eigenschappen ontspant de buik en wordt het verteringssysteem tot rust gebracht. Melisse werkt verzachtend tegen een branderige maag en regelt maagzuur, maar verlicht ook krampen en kolieken.

Venkel

Venkel is een groente die bij uitstek gebruikt kan worden om de spijsvertering in goede banen te leiden. Je kunt venkel koud of warm eten, zelfs in capsules of in kruidentheetjes. Venkel werkt zuiverend voor de darmen en regelt de spijsvertering. Buikpijn ten gevolge van constipatie – en dat kan erg pijnlijk zijn – kun je hiermee verzachten.

Spierpijn

Spierpijn kan opduiken na een intensieve activiteit die veel vergt van spieren die we niet altijd aan het werk zetten, of na een verkeerde beweging. Om spierpijn te kalmeren bestaan er enkele planten die je best altijd in huis hebt.

Bolpapaver

De bolpapaver is zonder enige twijfel de doeltreffendste natuurlijke pijnstiller die er bestaat. Ooit werd bolpapaver gebruikt als kalmeringsmiddel. Het is een krachtige pijnstiller die door zijn hypnotisch effect soms wordt gebruikt om drugs te maken.

Kamferrozemarijn

Kamferrozemarijn wordt gebruikt als essentiële olie die je moet verdunnen in plantaardige olie. Dit kruid beschikt over relaxerende en spierontspannende eigenschappen. Sportievelingen hebben hier zeker baat bij. Kamferrozemarijn is immers goed tegen spierpijn en als verzachting voor na een intense inspanning. Je vindt kamferrozemarijn gewoon bij de herborist.

Gewrichtspijn

Gewrichtspijnen zijn altijd moeilijker te verhelpen. Ze kunnen op eender welke leeftijd opduiken en kunnen aan heel wat zaken te wijten zijn. Vaak zijn ze erg pijnlijk en zorgen ze voor fysieke beperkingen.

Zwartebesbladeren

Zwartebesbladeren worden best geconsumeerd als infusie. Ze dienen om pijn als gevolg van reuma, artritis en jicht te kalmeren. Bovendien hebben ze een afdrijvend en ontstekingsremmend effect. Dat is goed om een aantal gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Met een infusie van zwartebesbladeren (in een liter water) kom je makkelijk de hele dag door.

Moerasspirea

Ook moerasspirea kan als pijnstiller worden gebruikt. Deze plant bevat een derivaat van salicylzuur, de basis van een aspirine. Het grote voordeel van de moerasspirea is wel dat je geen last hebt van bijwerkingen, zoals bij aspirine, ook al wordt afgeraden dat mensen die allergisch voor aspirine zijn moerasspirea zouden gebruiken. Al eeuwen lang wordt moerasspirea gebruikt om pijnlijke gewrichten te verzorgen. Wilgenbast bezit dezelfde kenmerken als moerasspirea. Je kunt dus een aftreksel maken van beide planten en zo je gewrichten in topconditie houden!