Wist je dat verwarming goed is voor ongeveer 60% van je energieverbruik? De verwarmingskosten van een gemiddeld Belgisch huishouden liggen tussen de 447 en de 708 euro. Maar door de juiste maatregelen te treffen, kun je je verbruik met meer dan 10% verminderen. Profiteer van promoties voor je huis

 

Hieronder volgen een paar eenvoudige en voordelige tips om je te helpen deze winter warm te blijven en tegelijkertijd je energierekening te verlagen. 

1. Kies de juiste temperatuur 

Volgens ADEME (het Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer) kun je door de temperatuur één enkele graad lager te zetten je energieverbruik met 7% doen dalen. Hier geven we je de aanbevolen temperatuur voor elke kamer van je huis: 

- 19 °C overdag en 17 °C ’s nachts in de kamers die je het vaakst gebruikt (woonkamer, keuken, eetkamer ...) 

- 17 °C in de slaapkamers 

- 22 °C in de badkamer (alleen wanneer je er gebruik van maakt) 

Heb je het toch wat frisjes? Een goed dekbed en een warme trui kunnen wonderen doen bij deze temperaturen. 

Prijs: € 0,- 

2. Zet de verwarming af wanneer je vertrekt 

Als je langer dan 24 uur wegblijft, zet dan al je radiatoren in de vorstvrije stand (meestal aangegeven met het *-teken op de kraan). Het is niet nodig je huis te verwarmen als je er niet bent. 

Maar: zet de verwarming ‘s nachts of wanneer je er overdag even niet bent, niet uit: het kost veel meer energie om een koud huis op te warmen dan om de kamertemperatuur op peil te houden! Zet de temperatuur hooguit een paar graden lager. 

Prijs: € 0,- 

3. Zet uw radiatoren uit wanneer je ventileert

Regelmatig ventileren is essentieel voor een gezonde woonomgeving. In de winter kan het verleidelijk zijn om de verwarming aan te laten wanneer het raam openstaat, zodat de kamer niet te koud wordt. Dit is echter alleen maar energieverspilling, omdat de lucht circuleert en je radiator eigenlijk ... de buitenkant van je huis verwarmt! Het heeft dus geen zin om de verwarming op de gewenste temperatuur te laten draaien, want dat zal je rekening aanzienlijk verhogen en je huis niet warmer houden. 

Ons advies: ventileer gedurende 10-15 minuten tijdens de warmste uren van de dag en zet de verwarming weer aan zodra je het raam weer dicht gedaan hebt. Je muren hebben dan geen tijd om helemaal af te koelen en je zult snel weer een aangename temperatuur bereiken. 

Prijs: € 0,- 

4. Sluit de rolluiken bij het vallen van de avond 

Rolluiken zijn niet alleen een scherm tegen licht: zij vormen ook een barrière tegen vochtigheid en koude. Laat je rolluiken naar beneden zodra het donker wordt, zodat je huis zo min mogelijk afkoelt. 

Prijs: € 0,-  

5. Laat ruimte vóór de radiatoren

De warmte die je radiator produceert, verwarmt dat wat zich in de directe omgeving ervan bevindt. Als je dus wilt dat de radiator de lucht in de kamer verwarmt en niet een meubelstuk of een stapel wasgoed, zet of leg dan niks tegen of vlakbij je radiator. 

Prijs: € 0,- 

6. Instellen van de warmwatertemperatuur 

Door je warmwatertemperatuur in te stellen op 55 °C – 60 °C, bespaar je energie zonder enig verschil te voelen. Vergeet ook niet de kraan op koud water te zetten, zodat je geen warm water verspilt telkens als je ze opendraait. 

Prijs: € 0,- 

7. Sluit de deur van kamers die niet veel verwarmd worden

Sommige kamers, bijvoorbeeld de kelder, zolder of badkamer, hoeven niet verwarmd te worden als je er niet bent. Zorg ervoor dat je de deuren van deze kamers altijd sluit, zodat de koude lucht niet in je huis terechtkomt. 

Prijs: € 0,- 

8. Installeer een thermostaat

Een thermostaat is een klein apparaatje dat de temperatuur in de kamer constant houdt. Je kiest zelf de temperatuur die je wilt, en de thermostaat regelt het in- en uitschakelen van de radiatoren om die temperatuur te bereiken. 

Er zijn verschillende soorten thermostaten: 

- handbediende thermostaten: eenvoudige, maar zeer zuinige modellen; 

- programmeerbare thermostaten: deze kunnen van tevoren worden geprogrammeerd (bijvoorbeeld om de temperatuur ‘s nachts automatisch te verlagen); 

- Connected thermostaten: deze koppel je aan een app en bedien je via je smartphone. 

Wil je nog een extra stap zetten, dan kun je ook nog een buitensensor installeren die de boiler laat reageren nog voordat het huis afkoelt. Met deze supersimpele truc kun je 5 tot 15% verwarmingsenergie besparen! 

Prijs: vanaf € 10,-  

9. Onderhoud je boiler

Regelmatig onderhoud van je boiler voorkomt energieverspilling als gevolg van een verstopt of slecht werkend systeem. Volgens ENGIE kan een eenvoudig onderhoud het brandstofverbruik al met 10% doen dalen!  

Als je boiler een vermogen heeft van meer dan 20 kW, is onderhoud verplicht in België (eenmaal per jaar voor olie- en houtketels, en om de 2-3 jaar voor gasketels). 

Prijs: vanaf € 110,- 

10. Installeer waterbespaarders

Waterbespaarders zijn kleine sproeikopjes die je op je kranen plaatst en die de waterstroom verfijnen. Ze zorgen ervoor dat je tot 50% minder water verbruikt wanneer je de kraan opendraait. Je verbruikt dan minder warm water en dus minder verwarmingsenergie. 

Prijs: vanaf € 2,-  

11. Tocht voorkomen 

Als je huis slecht geïsoleerd en tochtig is, zul je veel meer energie nodig hebben om het te verwarmen. Identificeer waar de tocht precies vandaan komt en verhelp de lekken, bijvoorbeeld door een tochtrol voor je deuren te leggen, een borstel in je brievenbusopening te plaatsen of door je raamdichtingen met siliconen te repareren. 

Prijs: vanaf € 2,50 

12. Installeer reflectiefolie  

Een slecht geïsoleerde muur laat warmte door in plaats van dat deze in het huis wordt vastgehouden. Je kunt reflectorpanelen of reflectorfolie tussen de radiator en de muur aanbrengen; deze weerkaatsen de warmte, zodat de muur de warmte niet absorbeert. 

Prijs: vanaf € 5 per m²

13. Gebruik je ecocheques 

Ontvang je ecocheques naast je salaris? Nu is de tijd om ze te gebruiken! Je kunt er de tips mee financieren die we hierboven hebben voorgesteld (thermostaat, waterbespaarders, reflectorpanelen enz.) zonder dat je daarvoor je spaargeld hoeft aan te spreken.

Prijs: € 0,-  

14. Groepsaankoop van energie 

Sommige bedrijven, zoals Wikipower, Test Aankoop en Groupasol, organiseren groepsaankopen van brandstof. Het enige wat je hoeft te doen is je gratis inschrijven op het platform, dat vervolgens met de leverancier over een prijs onderhandelt op basis van het aantal inschrijvers. Zo profiteer jij dus van een betere prijs dan wanneer je je stookolie of pellets zelf koopt. Zorg er echter voor dat je dit ruim van tevoren doet, want je zult moeten wachten tot zich voldoende kopers hebben gemeld om een bod te krijgen. 

Prijs: € 0,-  

15. Installeer thermische gordijnen 

Een thermisch gordijn heeft een voering die in de winter de kou buiten houdt. Als extra bonus houdt het ook de warmte buiten in de zomer! Je kunt zeer goedkope thermische gordijnen vinden in winkels zoals Trafic. 

Prijs: vanaf € 15,-