Reizen is goed - veilig reizen is beter. Nu steeds meer jonge mensen naar het buitenland trekken om er Erasmus-ervaring op te doen met INTERRAIL of een sabbatjaar inlassen tijdens hun studies, is het onontbeerlijk zich bewust te zijn van bepaalde basisregels die je niet uit het oog mag verliezen als je van huis weggaat. Dit zijn met andere woorden enkele raadgevingen om nare verrassingen te voorkomen tijdens je vakanties of je universitaire reizen!

Niet te vergeten vóór het vertrek

Check de toestand in het land van bestemming

Wat betekent dit? Gewoon dat je voor je vertrekt moet nakijken of er in de streek waar je heen wilt reizen bepaalde spanningsgebieden voorkomen, zones met meteorologische problemen of zelfs met virussen. Niemand is immers immuun voor dit soort problemen.

Vaccin? Een prik vóór je vertrekt

Zika, Ebola, H1N1… Deze namen doen vast een belletje rinkelen! Zoals we eerder al zeiden, bestaat er soms het risico van een epidemie, en dat kan overal zijn. Uiteraard riskeer je niets als je eraan denkt de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor je vertrekt. Aarzel niet om het internet te raadplegen of ook nog je geneesheer zodat die je je voorschriften kan nasturen als je voor lange tijd vertrekt.

Het klinkt dom, maar het is echt nuttig

De vergeetkoppen onder ons: vergeet niet je officiële papieren in te scannen om ze altijd bij je te hebben. Het beste is ze op je smartphone te bewaren om er zeker van te zijn dat je niet in de problemen raakt als je op een dag de originele verliest.

Verzekering

Maak je geen zorgen. Als je met je school reist voor een universitaire uitwisseling, zal die je hoogstwaarschijnlijk de geschikte verzekering voor dit soort reizen voorstellen. In dit geval kan je inlichtingen inwinnen om er een te onderschrijven die je echt van nut zal zijn in geval je iets overkomt. PARTENA bijvoorbeeld heeft aanlokkelijke voorstellen. Beter voorkomen dan genezen.

Ter plaatse: goede gewoontes

Wat geld betreft

Hoe minder cash geld je meeneemt, hoe beter! Maak er daarom een gewoonte van niet teveel geld in één keer uit de muur te halen, vooral niet in grote steden waar lui met slechte intenties het op je geld gemunt hebben. Zelfs als je je portefeuille verliest, zijn mensen soms zo vriendelijk om die terug te bezorgen, maar als er veel geld inzit, riskeer je dat nooit nog terug te zien.

De twee-keer regel

Of je nu een restaurant verlaat, de school of het zwembad…. Telkens je je spullen ophaalt om naar huis terug te keren, controleer je twee keer of je niets vergeten bent. Je kunt je niet voorstellen wat je allemaal tegenkomt bij de dienst verloren voorwerpen. Het is beter om eventjes de tijd te nemen om alles extra na te kijken, van een draagbare telefoon, een kledingstuk of zelfs een voorwerp van nog meer waarde te vergeten.

Pickpockets

Zorg ervoor dat je nooit waardevolle spulletjes in je achterzak stopt, dat zijn makkelijke prooien voor getrainde zakenrollers … Ze gissen je portefeuille uit je zak zonder dat je daar ook maar iets van voelt … Hetzelfde geldt als je naar het park gaat of naar een drukke plaats: laat je dingen nooit onbewaakt achter, houd je bezittingen altijd bij de hand.

Opgelet voor dieren

Je mag dan nog zoveel van dieren houden (net zoals wij trouwens!) toch raden we je aan om geen wilde dieren te strelen als je in het buitenland bent. Ook al hoor je meestal dat het de muggen zijn waar je voor moet uitkijken, dan nog kunnen zwerfhonden of katten lichte ziekten met zich meedragen … Wees dus op je hoede. Ook al zijn bepaalde regels vervelend om je aan te houden, ze kunnen je veel onheil besparen.