We kunnen eigenlijk niet meer zonder auto in ons dagelijks leven. Het is meteen ook een van de grootste uitgaven voor een gemiddeld huishouden: meer dan de helft van de Belgen geeft alleen al aan zijn auto meer dan 400 euro per maand uit. Wij hebben 12 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je enkele honderden euro’s per jaar kunt besparen op je autobudget. 

1. Verhuur je auto: tot € 200 per maand 

Als je je auto niet elke dag gebruikt of in het weekend meestal niet nodig hebt, kun je je auto verhuren aan particulieren en zo een extraatje te verdienen. Op platforms als Drivy en Caramigo kun je je auto verhuren wanneer je hem zelf niet nodig hebt. De auto is tijdens de huurperiode verzekerd door het platform en de bestuurder wordt aansprakelijk gesteld in geval van een ongeval of een boete. Je kunt tot 200 euro per maand verdienen, alleen al door gewoon je auto te verhuren wanneer je zelf nergens naartoe hoeft. 

2. Carpooling: tot € 0,36 per kilometer 

Als je dan toch op pad moet, waarom zou je dan niet van de gelegenheid gebruik maken om samen met anderen te reizen? Het is niet alleen gezelliger en milieuvriendelijker, maar je kunt er ook een deel van je benzinekosten mee terugverdienen. Op platforms zoals Carpool of Blablacar, vind je passagiers die jou een vergoeding per afgelegde kilometer betalen. Aangezien het hier niet om winst gaat, maar gewoon om de verdeling van de kosten van de reis, hoeven deze inkomsten niet te worden aangegeven bij de belastingdienst. 

3. Tank bij het voordeligste tankstation en bespaar tot 10 euro per tankbeurt 

Brandstof is een van de grootste uitgaven in verband met je auto. Aangezien brandstof steeds duurder wordt, is het belangrijk om een goedkoop tankstation te vinden om geld te besparen. Je kunt een vergelijkingstool als carbu.com gebruiken om de laagst geprijsde pomp bij jou in de buurt te vinden. Hiermee kun je tot 10 euro of meer besparen op een tankbeurt! 

Vergeet niet om een klantenkaart te vragen: je profiteert dan van extra kortingen die kunnen oplopen tot 0,02 euro per liter gekochte brandstof. 

4. koop je banden online: tot 50% korting 

Een band vervangen kan al snel erg duur uitvallen: zelfs als slechts één band beschadigd is, moeten meestal 2 of zelfs 4 banden tegelijk worden vervangen om de auto goed in balans te houden. Ook de aanschaf van winterbanden om je auto voor te bereiden op het koude seizoen kan erg duur uitvallen. Om je kosten wat te verlagen, kun je je banden online kopen: bij webwinkels zoals autobandenmarkt.be vind je banden van hoge kwaliteit voor minder dan 100 euro. Bovendien lanceert de winkel regelmatig promoties met kortingen die kunnen oplopen tot 50%! 

5. Bespaar op onderhoud: tot 100 euro per jaar 

Of het nu door een ongeval komt of door een onverwacht defect, het onderhoud van je auto kan je al snel enkele honderden (of zelfs enkele duizenden) euro’s kosten. Bovendien is regelmatig onderhoud noodzakelijk om je auto in goede staat te houden, wat essentieel is om door de technische keuring te komen en om de auto tegen een goede prijs te verkopen wanneer je hem wilt vervangen. 

Om geld te besparen op het onderhoud van je auto, kun je deelnemen aan het loyaliteitsprogramma van je garage: bij Auto5 ontvang je bijvoorbeeld een waardebon van 5 euro bij elke besteding van 200 euro. Er zijn ook nog andere interessante aanbiedingen, afhankelijk van het moment. Momenteel kun je tot 15 euro sparen voor elke 100 euro die je uitgeeft.

Ontdek alle kortingscodes van Auto5

6. Vergelijk verzekeringen: tot 500 euro per jaar 

Een autoverzekering is verplicht in België, dus het is een uitgave waar je niet omheen kunt. Je kunt echter zelf je verzekeringspolis kiezen: alleen wettelijke aansprakelijkheid is verplicht, dus je hoeft niet per se de hoogste dekking te nemen. Gebruik een verzekeringsvergelijker om de goedkoopste polis te vinden en je kunt tot 500 euro per jaar besparen!

7. Doe kleine reparaties zelf: 100 euro of meer per jaar 

Tegenwoordig kun je op het internet van alles leren. Als je een doe-het-zelver bent, kun je zelf klein onderhoud aan je auto uitvoeren: de motorolie verversen, een klein onderdeel vervangen enz. Je kunt alle onderdelen die je nodig hebt van tevoren kopen en het onderhoud uitvoeren zonder naar een garage te gaan! Belangrijkere reparaties kun je beter overlaten aan een vakman, om schade aan je auto als gevolg van slordigheden van jouw kant te voorkomen.

8. Ga voor een kleine auto: bespaar meer dan 5000 euro 

Niet alleen kost een kleinere auto je minder in aanschaf, hij verbruikt ook minder brandstof en is goedkoper om te repareren. Uiteindelijk zul je enkele duizenden euro’s minder uitgeven aan je auto tijdens zijn levensduur. En als je een grotere auto nodig hebt voor je vakantie, is er niets op tegen om die te huren of een oud tweedehands model te kopen dat je alleen voor je avonturen gebruikt. 

9. Zet de airco uit: verbruik 5-15% brandstof 

Door de airconditioning uit te schakelen, kun je tot 15% besparen op je brandstofkosten! Dit is een van de gemakkelijkste tips: gewoon een raam openzetten als het warm is en je jas aanhouden in de winter, en dat is alles! 

10. Ga niet sneller dan 100 km/u op de autostrade: bespaar 10-15% op brandstofkosten 

Je snelheid heeft invloed op je brandstofverbruik: hoe sneller je rijdt, hoe harder de motor werkt en hoe meer brandstof je verbruikt. Door iets minder snel te gaan op de snelweg (100 km/u in plaats van 120 km/u), kun je tot 15% brandstof besparen! Denk eraan altijd 10 tot 20 km/u onder de snelheidslimiet te blijven, om zo veel mogelijk te besparen en toch het verkeer niet te hinderen of op te houden. 

11. Pomp je banden om de twee maanden op: bespaar 5-7% op brandstofkosten 

De bandenspanning heeft een directe invloed op hun grip en dus de efficiëntie van je rijgedrag. Een lege band rolt minder gemakkelijk, en vergt dus meer motorvermogen om dezelfde snelheid te bereiken, wat betekent dat je meer brandstof verbruikt. Door je banden om de twee maanden op te pompen, zorg je ervoor dat ze in alle omstandigheden optimaal presteren en bespaar je 5 tot 7% brandstof. 

12. Houd je wagen zo licht mogelijk: bespaar 2-5% op brandstofkosten

Een zwaardere auto is moeilijker te verplaatsen en verbruikt dus meer brandstof. Dit is de reden waarom grotere auto’s meer brandstof verbruiken dan kleinere. Zorg ervoor dat je geen onnodig gewicht aan je auto toevoegt (stangen of ongebruikte dakkoffers enz.). Zo kun je tot 5% minder brandstof gebruiken!