Een pijntje verzachten, een heerlijke maaltijd bereiden of efficiënt het huis onderhouden, grootmoeders zijn er expert in. Zij zijn het levende bewijs dat je niet altijd het laatste modesnufje nodig hebt om de dagelijkse poespas te trotseren. Niet alleen zijn deze middeltjes vaak milieuvriendelijk, ze zijn meestal ook goed voor je portemonnee. We geven je daarom een handig overzicht van praktische, oude middeltjes die ook jij weer kan doorgeven aan je kinderen.

Natuurlijk schoonheid

Avocado voor droog haar

Verzorgingsproducten voor je haar bevatten vaak natuurlijke producten zoals avocado of olijfolie. Waarom zou je in de toekomst niet zelf je formule samenstellen om je haar in de watten te leggen. Wat heb je nodig? Een goed rijpe avocado en het geel van een ei. Je mengt deze ingrediënten, brengt ze aan op je haar en masseert ze zachtjes in. Je laat het mengseltje zo’n 15 minuten intrekken. Daarna spoel je het uit en was je je haar zoals gewoonlijk. Haar dat gemakkelijk breekt, krijgt er zijn natuurlijke kracht van terug.

Een honingmasker om een vermoeide huid op te peppen

Heeft je huid de laatste tijd veel te lijden gehad en is je uitstraling eerder dof? Een honingmasker biedt soelaas. Voor je eraan begint, reinig je je gezicht zoals gewoonlijk. Daarna smeer je twee lepels gekristalliseerde honing uit op je huid, maar niet op je ogen, neus en mond. Om te vermijden dat de honing eraf loopt, kan je er een papieren schoonheidsmasker opleggen. Laat het masker intrekken terwijl je een bad neemt en trek er zo’n 15 à 20 minuutjes voor uit.

Onthoud de volgende gezondheidstips

Herpes verzorgen

Stress en vermoeidheid eisen hun tol van ons lichaam en dan kan een koortsblaas een vervelend gevolg zijn. Wil je er liefst zo snel mogelijk weer van af? Probeer dan eens de middeltjes uit grootmoeders tijd. Het extract dat je haalt uit pompelmoespitten bijvoorbeeld is een krachtig natuurlijk antibioticum. Breng per dag 2 tot 4 keer het smeerseltje aan op de herpes en deze zal snel verdwijnen. De groenten en het fruit dat je voor deze middeltjes nodig hebt, vind je bij Carrefour.be.

Handige huishoudtips

Koffievlekken verwijderen

Koffievlekken op je kleren of op een tapijt zijn er vaak niet gemakkelijk uit te krijgen. Om deze vlekken te verwijderen neem je een doek dat je onderdompelt in geklopt eigeel. Wat ook helpt, is de vlekken verwijderen met brandalcohol of ze deppen met huishoudrol doordrenkt met water en witte azijn. Vervolgens spoel je goed met proper water. Met deze hulpmiddeltjes blijft er gegarandeerd geen koffievlek meer over.

Sigarettengeur verjagen

Tijdens een etentje hebben sommige vrienden misschien geen zin om op het terras te gaan staan en wordt er misschien aan tafel gerookt. De sigarettengeur die blijft hangen, ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Brand daarom tijdens het etentje een kaars of wat wierrook. Het merk Ici Paris XL heeft een heel gamma van interieurparfums met verschillende geuren die allemaal even verfrissend zijn. Ruik je de volgende dag toch nog die vervelende tabaksgeur. Laat dan een pot met water koken en druppel er wat essentiële oliën van tijm of lavendel in. Zo zuiver je de lucht in heel je huis.

Kookkunstjes van de oma’s

Is het ei nog vers?

Misschien blijft de doos met eieren wel eens te lang in de koelkast staan. Wanneer je dan een ei wil klaarmaken, weet je niet zeker of het nog wel goed is. Met de volgende vuistregel zit je altijd goed. Je legt de eieren in een pot met koud water. De eieren die op de bodem blijven liggen, zijn nog perfect, diegene die boven drijven, zijn bedorven.