Ben je begaan met het milieu en je gezondheid, maar schrikt de prijs van biologische voeding je af? Je kunt echter biologisch eten zonder dat je er te diep voor in de portemonnee moet tasten: je hoeft alleen maar een paar eenvoudige tips op te volgen, en je kunt met een gerust hart boodschappen doen in de biologische winkel in je buurt. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen om biologisch te eten. 

1. Eet minder vlees 

Vlees is een duur levensmiddel, en dat geldt nog meer voor biologisch vlees. Minder vlees eten is dus een uitstekende manier om je voedselbudget te beperken en toch dagelijks biologisch te eten. 

Kwaliteitsvlees kost namelijk tussen de 20 en de 30 euro per kilo, wat al snel duur kan worden als je weet dat een portie vlees voor een maaltijd ongeveer 150 gram is. Ter vergelijking: peulvruchten, zelfs biologische, kosten slechts 3 tot 5 euro per kilo. 

Bovendien hoef je vlees niet helemaal van je bord te schrappen: als je van biefstuk of hamburgers houdt, kun je nog steeds af en toe genieten van biologisch vlees en toch binnen je budget blijven. Minder vlees eten is ook beter voor je gezondheid, dus het is een win-win situatie! 

2. Kies lokale producten 

Dicht bij huis geproduceerd voedsel kost minder omdat het niet ingevoerd wordt per vliegtuig, over zee of via andere dure vervoerswijzen. Dit komt niet alleen tot uiting in de prijs, maar ook in de kwaliteit van de producten, aangezien voedsel dat van ver komt behandeld moet worden (vaak met bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën) om de reis te doorstaan en de houdbaarheid te verlengen. 

Je kunt producenten in de buurt vinden via de coöperaties in je regio (Agricovert, La Ruche qui dit Oui, eFarmz, Paysans Artisans ...). 

3. Eet seizoensgroenten 

Deze tip sluit aan bij ons vorige advies: door te kiezen voor groenten en fruit van het seizoen koop je voedsel dat dicht bij huis en op een natuurlijke manier is geproduceerd. Want hoewel het heel verleidelijk is om in de winter aardbeien te eten, zijn die misschien niet in onze streken geteeld en komen zij hoogstwaarschijnlijk uit het buitenland. Bovendien zijn ze geproduceerd met gebruikmaking van onnatuurlijke methoden die de plant ertoe aanzetten vruchten te groeien in het ‘verkeerde’ seizoen. Dit beïnvloedt de prijs en de smaak van het voedsel, én je gezondheid! Zo kan een doosje aardbeien dat je in de zomer gemakkelijk voor 5 of 6 euro per kilo kunt vinden, in de winter wel 15 euro per kilo kosten! Wij zien dus af van exotische producten en wachten op het juiste seizoen om er ten volle en tegen een lagere prijs van te kunnen genieten. 

4. Gebruik kortingscodes 

Denk er bij het winkelen in biologische winkels aan dat je kunt profiteren van promoties. Hier zijn enkele voorbeelden van lopende promoties: 

Carrefour: tot -80% 

Carrefour biedt verschillende promoties aan met kortingen tot 80% op producten in de winkel en online. De winkel biedt een grote verscheidenheid aan biologische producten en je vindt er alles wat je nodig hebt. Ontdek alle kortingscodes van Carrefour

eFarmz: tot 125 euro korting 

In de webshop eFarmz kun je 100% Belgische bioproducten kopen, terwijl je geniet van tal van kortingen. Je vindt er allerlei soorten seizoensfruit en -groenten, vlees, dranken en zelfs kant-en-klaarmaaltijden. 

Greenweez: tot 50% korting 

Greenweez is een van de grootste online winkels voor biologische en eco-verantwoorde producten in België. Je vindt er niet alleen levensmiddelen, maar ook benodigdheden voor thuis en buitenshuis, luiers en andere producten voor kinderen enz. 

Kazidomi: tot -50%

Kazidomi is een online biologische winkel waar je tegen lage prijzen kunt winkelen met respect voor de natuur en je gezondheid. Je vindt er een ruime keuze aan producten van allerlei aard. De website levert binnen de 48 uur en de producten komen in recycleerbare verpakkingen. 

Ontdek alle kortingscodes van Kazidomi

5. Bereid je maaltijden zelf 

Kant-en-klare maaltijden zijn vaak veel duurder dan wanneer je ze zelf maakt. Zo kost een portie biologische lasagne in de winkel ongeveer 4 euro. Precies dezelfde maaltijd thuis, bereid met biologische ingrediënten, kost je slechts 1,66 euro – dat is bijna 60% goedkoper! 

Thuis koken kost natuurlijk wat tijd, maar je kunt eenvoudige recepten vinden die in minder dan 30 minuten klaar zijn voor snelle en eenvoudige goedkope maaltijden. Je kunt je maaltijden ook in het weekend bereiden en ze in de koelkast of de vriezer zetten, zodat je ze op een doordeweekse dag in een paar minuten kunt opwarmen. 

6. Leg een moestuintje aan  

Groenten en fruit vormen de basis van een gezonde en evenwichtige voeding. De prijs van verse biologische producten kan echter bovenmatig lijken: 5 euro voor een kilo peren, 29 euro voor een kilo bosbessen en 11 euro voor een kilo kerstomaatjes zijn inderdaad vrij duur. 

Waarom kweek je ze niet thuis? Als je een tuin hebt, kun je een deel ervan omtoveren tot groentetuintje en je lievelingsgroenten zelf groeien. Dit kost je bijna niets en je voelt je weer wat dichter bij de natuur. Als je groene vingers hebt, kun je ook een serre installeren om meer soorten voedsel te verbouwen, zoals tomaten of aardbeien. 

Woon je in een appartement? Je kunt ook fruit en groenten kweken in potten op je balkon of zelfs binnenshuis. Er zijn ook collectieve moestuinen waar stadsbewoners hun groenten en fruit kunnen planten en oogsten op een stuk grond dat zij delen met andere buurtbewoners. 

Ontdek hoe je geld kunt besparen door thuis je eigen kruiden te kweken

7. Geef de voorkeur aan de ‘dirty dozen’

De ‘dirty dozen’ zijn de 12 groente- en fruitsoorten die het vaakst met pesticiden behandeld worden. Als je een krap budget hebt en niet alles in een biologische winkel kunt kopen, zijn dit de voedingsmiddelen die je er zeker wel moet kopen. Hier is de lijst: 

- Aardbeien

- Spinazie

- Boerenkool

- Nectarines

- Appels

- Druiven

- Perziken

- Kersen

- Peren

- Tomaten

- Selder

- Aardappelen

8. Koop verpakkingloze producten 

Het is alom geweten dat hoe kleiner de portie verpakt voedsel is, hoe meer het per kilo kost. Je bespaart er geld mee, omdat je niet betaalt voor de verpakking. Bovendien kun je de precieze hoeveelheid kopen die je nodig hebt, zodat je geen eten en geld verspilt. Biologische basmatirijst kost je bijvoorbeeld ongeveer 5,5 euro per kilo verpakt en slechts 3,5 euro per kilo los. Een pak koffie kost ongeveer 38 euro per kilo in (niet-biologische) capsules, terwijl je voor slechts 11 euro per kilo een grote doos vol capsules hebt, die bovendien biologisch zijn!