Eindelijk lente! Dat vraagt om een nieuwe start en daar hoort natuurlijk een grondige poetsbeurt van je huis bij. Geen beter moment daarvoor dan die eerste mooie lentedagen. Maar waarom eigenlijk? En hoe word je die perfecte huishoudfee? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Lenteschoonmaak in de lente ?

De dagen worden stilaan langer en je weet dat de lente in aantocht is. Maar die eerste mooie lentedagen zijn ook het ideale moment voor een grondige schoonmaak. Misschien kijk jij er als een berg tegenop, misschien wacht je met ongeduld om het opgestapelde winterstof te doen verdwijnen. Hoe dan ook, het is tijd om erin te vliegen: poetsen, schuren,  opruimen, wegdoen, leegmaken, … Pak je bezem maar al uit de kast.

De oorsprong van de lenteschoonmaak

De schoonmaak- en opruimmarathon dateert zeker niet van gisteren. Het is een gewoonte die stamt uit de tijd van de landbouw. In de lente profiteerden landbouwers er namelijk van om hun kelders en zolders leeg te maken. Die hadden ze immers nodig om er de toekomstige oogst op te slaan. Bovendien kookte en verwarmde men zich in die tijd nog met hout. En dat bracht binnen heel wat stof en roet met zich mee. De eerste warme dagen maakten onze ouders en grootouders hun huizen dan ook zorgvuldig schoon zodat ze verlost waren van al het opgestapelde roet en stof van de winter. Eens goed verluchten en alle kamers een grondige beurt geven. En zo waren ze helemaal klaar voor de zomer.

De lente is op komst

Natuurlijk kun je je afvragen waarom we deze gewoonte hebben aangehouden. Bijna niemand stookt nog op kolen en de oogst moeten we ook niet meer opslaan op zolder. Om dat te begrijpen, kijken we best even naar het begrip lente. Het lenteseizoen staat immers symbool voor alles wat nieuw en puur is en dus ook voor een nieuw begin. Het is het juiste moment, zeg maar, om opnieuw te beginnen na een koude en regenachtige winter. En bovendien is het natuurlijk veel gemakkelijker om bij mooi lenteweer alle ramen open te zetten dan wanneer het stenen dik vriest en je meteen ziek zou worden.

De lenteschoonmaak: sorteren, opruimen en wegdoen

Tijd om op stof je jagen! En daarvoor heb je natuurlijk het juiste materiaal en de juiste producten nodig. Bij BLOKKER vind je alles wat je nodig hebt en nog veel meer. En dat aan uitstekende prijzen zodat je niet meteen een gat in je budget slaat.

Tips om je huis grondig te poetsen

Heb je alles wat je nodig hebt voorhanden? Begin dan met de kasten en de andere meubelen leeg te maken. Profiteer van de gelegenheid om een en ander te sorteren. Sommige kledingstukken draag je misschien niet meer. In dag geval geef je ze beter weg aan een goed doel of je verkoopt ze tijdens een tweedehands sale. Zo brengt de lenteschoonmaak ook nog wat geld in het laatje. Wist je trouwens dat bepaalde merkketens zoals H&M  je een promotiecode geven als je er oude kleding binnenbrengt? Heb je alle kasten leeggemaakt, dan geef je ze een beurt met je stofdoek. Daarna laat je ze best een tijdje openstaan en verluchten Zo ruiken ze na een tijdje weer helemaal fris en zijn alle restjes van ongezonde lucht verdwenen. Vergeet geen enkel hoekje in je huis. Was bijvoorbeeld de plafonds af, de muren en de meubelen. In de lente komen ook de spinnen en hun spinnennetten eraan en die horen natuurlijk niet thuis in jouw huis. Denk er ook eens aan om je elektro- en huishoudtoestellen een beurt te geven. Tot slot maak je de ramen schoon. En wil je geen strepen, wrijf dan altijd in dezelfde richting.

Een opfrisbeurt voor de tuin

Niet alleen de binnenkant van je huis moet er spik en span uitzien. Ook met de buitenkant en de tuin wil je natuurlijk graag pronken. Het ideale moment dus om je tuin of balkon op te vrolijken met kleurrijke bloemen. Bij BAKKER vind je alle mogelijke planten en alle materiaal dat je nodig hebt. Leef je creativiteit maar uit en amuseer je. Lente? Tijd om de mouwen op te stropen en je huis een grondige beurt te geven. Niks gezonder dan een propere en frisse leefomgeving. Dus, sorteer, ruim op en breng de tuin in orde. Een zalig gevoel als je klaar bent, is je beloning.