Zet je graag eens iets anders op het menu? En laat je je culinair graag inspireren door exotische keukens? Dan kan je natuurlijk bestellen bij Deliveroo. Je gerechten zullen ongetwijfeld snel en mooi verzorgd thuis afgeleverd worden. Maar waarom eens niet zelf achter de kookpotten kruipen? Want helemaal zelf je Chinese hoogstandjes bereiden, daar kan geen enkele bestelmaatlijd tegen op.

Wat is Chinees eten?

De oppervlakte van China is zo immens dat het land een enorme variëteit aan typsiche gerechten heeft.

De Chinese traditie

Voor je begint, moet je weten dat je de Chinese keuken in vier grote families kan opdelen: Kantonees, Shanghai, Sichuan en Dongbei. Met deze vier varianten kan je heel wat gerechtjes maken. Elke variant heeft immers zijn eigen kruiden, verwerkt specifieke ingrediënten en gebruikt eigen kookmethodes. Voor je begint, is het ook goed om enkele belangrijke basisprincipes te kennen. Zo snijden Chinese koks groenten en vlees in kleine blokjes zodat ze meer smaak afgeven. En daaarom heb je aan tafel ook geen mes meer nodig. Alles is al gesneden en je kunt dus gewoon met stokjes eten.

De juiste voorbereiding

Als je Chinese gerechten wilt bereiden, kan je niet zomaar beginnen improviseren. Je hebt een minimum aan voorbereiding nodig en bepaald materiaal. Maar geen paniek! Alle benodigdheden zijn gemakkelijk te vinden en eenvoudig te gebruiken. Wat heb je zoal nodig? Een scherp mes van goede kwaliteit, een schuimspaan, houten lepels en een snijplank. En om de ingrediënten op dezelfde manier te bakken en braden heb je ook een wokpan nodig. Heb je er nog geen? Ga dan snel een kijkje nemen bij Krëfel. Je vindt er wokpannen in alle maten en soorten en tegen verschillende prijzen. Ook de ingrediënten zijn niet moeilijk te vinden. Bij Carrefour, bijvoorbeeld, vind je alles wat je nodig hebt bij het assortiment “Wereldkeuken”. Voor nog specifiekere producten, ga je best naar speciaalzaken.

Recepten om van te smullen!

Heb je al het materiaal en de juiste ingrediënten bij de hand? Dan kan je nu je kookkunst tonen en de heerlijkste Chinese gerechten bereiden.

De befaamde Kantonese rijst

Wist je dat er verschillende varianten bestaan van Kantonese rijst? Je kan je recept dus gewoon afstemmen op je eigen smaak. Hoe begin je eraan? Je kookt eerst de Thaise rijst of basmatirijst. Een rijstkoker is daarbij een handig apparaat omdat de rijst dan precies lang genoeg gekookt is en al zijn smaak bewaart. Voor vier personen, reken je ongeveer 250 gram rijst. Ondertussen kan je al een ei kloppen, twee plakken ham in kleine stukjes snijden en 50 gram erwtjes ontdooien. Verwarm vervolgens een beetje arachideolie in je wok en voeg geleidelijk de rijst erbij. Daarna gooi je ook de erwtjes en de hamblokjes erbij. Als het klaar is, haal je alles eruit en maak je in dezelfde pan een losgeklopte omelet. Ziet de omelet er smeuiig uit, dan voeg je de rijst, de erwtjes en de ham opnieuw toe. En je gerecht is klaar om te serveren.

Kleine ravioli’s

In China spreekt men van jiaozi, kleine gevulde ravioli’s. Net zoals bij de Kantonese rijst kan je de vulling afstemmen op je eigen smaak: vlees, groenten, … Je kiest zelf wat je het lekkerste vindt. Wat heb je nodig en welke ingrediënten zijn het meest geschikt?  Voor de vulling kan je bijvoorbeeld zwarte paddenstoelen, gember, look en sojasaus gebruiken. Voor het deeg van de ravioli gebruik je bloem, zout en kokend water. De uitwerking van dit gerecht is op sommige vlakken al wat moeilijker. Je kan de ravioli’s bakken in de pan in een beetje olie. Vervolgens voeg je wat water toe en dek je de pan af. Zo krijg je een ideale stoomgaring.

Heerlijke zoeternijen

Om je maaltijd in schoonheid af te sluiten, kan je kokosballetjes op het menu zetten. Wat heb je nodig? Rijstmeel, poedersuiker, het geel van een ei, kokosmelk en gesuikerde melk. Voor de decoratie gebruik je geraspte kokosnoot. De bereiding is simpel maar je hebt wel een stoommandje nodig. Zo, je Chinese menu is helemaal klaar om te serveren. Nu moet je alleen nog beslissen welke drank je schenkt.