In de oudheid waren de thermen de Romeinse openbare baden, gevuld met thermaal water boordevol goeds. Vandaag bedoelen we met thermen de plaats waar we van dat water genieten, vaak nog steeds in de oude Romeinse bouwwerken. Je vindt ze veelal midden in de natuur, ver weg van de stad en dicht bij nationale parken of in de bergen. Toch vind je ze soms ook pal in de stad.

Wat is thermaal water?

Thermaal water is bronwater dat rijk is aan mineralen en oligo-elementen. Het wordt vaak gebruikt in kuren want het helpt sommige gezondheidsproblemen te verbeteren of zelfs helemaal op te lossen. Het water wordt op enkele honderden meter onder de aarde ontgonnen aan een temperatuur van zo’n 50 graden. Thermaal water is beschermd tegen de vervuilende gevolgen van de grondwaterspiegel.

Het goeds van thermaal water

Lichamelijke klachten verhelpen

Thermaal water heeft een hoog gehalte aan minerale zouten, magnesium, calcium en sulfaat en is daarom goed tegen heel wat kwaaltjes. Thermaal water verzacht spierpijn en versterkt tegelijk de spieren. Het verbetert de bloeddoorstroming en reguleert de darmflora. Het wordt ook aangeraden tegen andere aandoeningen en wordt soms zelfs door de dokter voorgeschreven, meer bepaald bij:
  • reuma en artrose, de vaakst behandelde aandoeningen in de thermen;
  • aandoeningen van de luchtwegen (astma, bronchitis, sinusitis …);
  • diabetes;
  • spijsverteringsaandoeningen;
  • huidaandoeningen (eczeem, psoriasis …);
  • urinewegaandoeningen (urineweginfecties, blaaspijnsyndroom …);
  • hart- en vaatziektes.

Ontstressen

Een dagje in de thermen, dat is het uitgelezen moment om te ontspannen en van de heilzame werking van het water te genieten. Het is je kans om het dagelijkse leven even opzij te zetten en eens écht te ontspannen. Thermale kuren worden aangeraden bij depressies, maar ook bij post-traumatische stress, slaapproblemen en psychosomatische stoornissen. En zelfs als je fysiek en mentaal gezond bent, bieden de thermen je een echt ontspanningsmoment. Alleen of met twee, het is elke keer opnieuw volop genieten.

Genieten in België

Wat kun je er allemaal doen?

Als je naar de thermen gaat, staat er een hele reeks activiteiten op je te wachten: uitwendige hydrotherapie met koude of warme douches, hogedrukjets, modderbaden en bubbels, maar ook inwendige hydrotherapie waarbij je bv. dampen inademt. Je vindt er ook een aantal soorten sauna’s, telkens met een andere temperatuur, en Turkse baden en hamams. Je kunt er ook terecht voor een massage en meestal vind je er ook cosmeticaproducten op basis van thermaal water die het welzijn een boost geven.

Praktische tip

Vergeet niet te hydrateren! Door de warmte van het water, zelfs met die vochtigheid, ga je behoorlijk zweten en veel water verliezen. Drink dus zeker voldoende! Gelukkig heb je meestal water en thee ter beschikking.

Thermen in België

Dit zijn alvast enkele plaatsen in België waar je thermen van hoge kwaliteit aantreft:
  • Spa: midden in de natuur en op zo’n vijftig kilometer van de Duitse grens vind je al sinds 1868 de thermen van Spa – toepasselijke naam, niet? – met heel wat faciliteiten. Je telt € 31 neer voor een dag.
  • Boetfort: op amper 30 minuten van de hoofdstad vind je de thermen van Boetfort, een genot voor je lichaam en je ogen, want ze zijn gelegen in een 400 jaar oud kasteel in Melsbroek. Een dagje in de thermen kost € 31,90.
  • Grimbergen: op de Wolvertemsesteenweg, op iets meer dan een halfuurtje van Brussel, liggen de thermen van Grimbergen, waar je ook een naturistencomplex aantreft. Het dagtarief is € 26.