Vandaag is het Thanksgiving. Je hebt er waarschijnlijk al eerder van gehoord, maar misschien weet je niet helemaal wat het is. Het is een Amerikaans feest, oorspronkelijk religieus, maar nu is het vooral een cultureel en familiefeest. Het vindt elke laatste donderdag van november plaats. Het doel van dit artikel is om jou een voorproefje te geven van deze Amerikaanse traditie, maar ook om je te doen watertanden door te praten over de overheerlijke, traditionele gerechten die ter gelegenheid van Thanksgiving geserveerd worden.

Een feest dat ooit religieus was, maar nu eerder familiegericht

In het begin was Thanksgiving een cultureel en religieus feest om God te bedanken en de vruchtbaarheid van het land te vieren. Thanksgiving heeft geen politieke waarde meer en is buiten zijn originele religieuze context getreden. Het is des te populairder omdat elke Amerikaan zich ermee kan identificeren.

Een beetje geschiedenis om de context te schetsen

Om je te helpen de historische context van Thanksgiving te begrijpen, geven we je hier een snelle blik op wat er gebeurd is. In de 17e eeuw trokken pelgrims die op de vlucht waren voor religieuze vervolging in Europa, op een schip genaamd de Mayflower richting New England. Zij kwamen in 1620 in Amerika aan en vormden de kolonie van Plymouth. Er volgde een strenge winter waarin veel pelgrims het leven lieten. De plaatselijke bewoners gebruikten hun kennis en vaardigheden om de nieuwkomers te leren hoe ze jagen en mais maaien. Ondanks de slechte weersomstandigheden was de volgende oogst vruchtbaar. Het jaar daarop bedankten de pelgrims de Indianen door een festijn te organiseren. Dat was de allereerste Thanksgiving.

Thanksgiving vandaag

Het was president Abraham Lincoln die in 1863 de laatste donderdag van november als feestdag heeft uitgeroepen. Dit is een kans voor veel Amerikanen om een familiebijeenkomst te houden. Veel Amerikanen zijn gescheiden van hun familieleden door lange afstanden, het grondgebied van Amerika strekt zich immers uit over in totaal 6 tijdzones... Thanksgiving wordt in de Verenigde Staten gevierd, maar tegenwoordig ook in Canada, Liberia en zelfs op het kleine eiland Norfolk. De volgende vrijdag is Black Friday: de officiële start van de kerstkoopjesperiode. Kopers profiteren van talrijke promoties en winkeliers maken grote winst dankzij het hoge aantal bezoekers dat weekend. Daarom krijgt u deze week bij de meeste van uw favoriete merken kortingen, van VIDAXL tot Zalando en Hunkemöller.

De onmisbare culinaire tradities van Thanksgiving

Thanksgiving zou niet dezelfde aantrekkingskracht hebben zonder de rijke en smakelijke culinaire specialiteiten. Het doel is om alle gasten tevreden te stellen. Familieleden verzamelen zich rond een tafel die overvloedig gevuld is met gerechten en decoraties. Vind inspiratie voor uw feesttafel met de fotoproducten van ALBELLI.

Kalkoen, aardappelpuree, pompoen, en andere specialiteiten

Voor het dankbaarheidsfeest dat de pelgrims organiseerden, zouden de inheemse bewoners van Amerika kalkoen als geschenk meegebracht hebben. Kalkoen is sindsdien een essentieel onderdeel van het Thanksgivingmenu. De kalkoen wordt gevuld en urenlang in de oven klaargebakken. Dit wordt gegeten met puree van zoete aardappel of koolraap en maïskolven, het geheel overgoten door een cranberrysaus. Wat de pompoen betreft: de pelgrims hadden zonder pompoenen nooit kunnen overleven. De pompoen is dan ook een symbool geworden voor Thanksgiving.

Afsluiten met een zoete verwennerij: de wereldberoemde pumpkin pie!

Om de maaltijd in stijl af te sluiten, is niets beter dan de traditionele pumpkin pie. Het is een relatief makkelijk dessert om te bereiden. Je hebt 500 g gekookt en gepureerd pompoenvlees nodig, een rol bladerdeeg, 170 g bruine suiker, 2 eieren, 140 ml vloeibare volle room en een beetje kaneelpoeder, koekkruiden en gember. Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 °C. Verdeel het deeg in een taartvorm en bak tot het goudbruin is. Haal de taartvorm uit de oven en meng de pompoen met het ei en de room, en voeg vervolgens de suiker en kruiden toe. Giet dit mengsel over de taartbodem in je bakvorm en bak het geheel gedurende ongeveer 1 uur en 10 minuten in de oven. Nu ken je de oorsprong van de traditionele Amerikaanse Thanksgiving-viering. De populariteit is vooral te danken aan de gezelligheid van het samen genieten van de traditionele maaltijd, die rijk is aan culinaire specialiteiten. Niets weerhoudt je ervan om lokale verse producten te bestellen en je eigen maaltijd te bereiden met de manden die rechtstreeks bij jou thuis geleverd worden via CIRKLE.