Het is een veel voorkomende misvatting dat we met een laag of minimumloon onze dromen niet zullen kunnen verwezenlijken. Velen van ons nemen er genoegen mee, wachten aan het eind van de maand op ons geld en leven van dag tot dag. En dat alles terwijl we een gezin onderhouden, boodschappen doen en af en toe iets leuks kopen voor onszelf. Maar we zijn er vooral ook van overtuigd dat het voor ons onmogelijk is om geld opzij te zetten. Maar denk nog eens na! Met een beetje planning en een paar praktische tips kun je toch sparen. 

Leef niet boven je stand  

Als je de nieuwste dure smartphone wilt kopen zodra die uitkomt, moet je niet verbaasd zijn als je geen geld kunt sparen.  

Pas je levensstijl aan je inkomsten aan  

Om te kunnen sparen, moet je alles doen wat binnen je macht ligt. Al je uitgaven moeten in verhouding staan tot je salaris: je auto, je huur en alle andere uitgaven mogen niet excessief zijn ten opzichte van je salaris. Dit is de eerste en misschien wel belangrijkste regel voor wie sparen wil. Als je het moeilijk vindt om je geld goed te beheren en verstandig uit te geven, stel dan een budget op dat rekening houdt met zowel vaste als occasionele uitgaven, zodat je een duidelijk idee hebt van wat je je elke maand kunt veroorloven. 

Slimme uitgaven 

Moet ik een kwart van mijn salaris uitgeven aan die nieuwe smartphone? Absoluut niet. Wanneer je een aankoop doet, stel jezelf dan één eenvoudige vraag: heb ik het nú nodig? En je zult merken dat dat vaak niet zo is. Wacht tot je een mooi bedrag bij elkaar gespaard hebt om jezelf echt te verwennen. Als je boodschappen doet, zie dan af van producten van dure merken of kijk naar de prijs van het product per kilo om niet meer uit te geven dan nodig is. Wat alcohol en sigaretten betreft, kunnen wij je niet van de ene dag op de andere overtuigen ermee te stoppen … Maar weet dat deze dingen tot de overbodige aankopen behoren. 

Voorkomen schulden  

De derde regel die je moet kennen voordat je onze tips hieronder leest over sparen met een klein loon is: maak geen schulden! Leningen zullen je budget ondermijnen en je spaargeld onder druk zetten. Tenzij je een project hebt waarvoor je een lening moet aangaan, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een huis, moet je schulden te allen koste vermijden. Consumentenkredieten en soortgelijke voorstellen van banken kunnen je in een financiële impasse brengen, en dat is niet wat we willen.  

De aanpak 

Daar gaan we! Hoe kun je daadwerkelijk sparen met een klein salaris? Met een beetje organisatie en enkele eenvoudige principes wordt dit al snel een tweede natuur.  

Denk eerst en vooral aan jezelf! 

Je salaris is de vrucht van je arbeid. Je werkt jezelf ervoor in het zweet, dus het is normaal dat de eerste persoon aan wie je denkt als je spaart, jezelf bent. Maar dat is niet het enige: als je wilt sparen, is het eerste wat je moet doen zodra je je salaris ontvangt, het bedrag dat je wilt sparen onmiddellijk opzijzetten. Je kunt niet sparen als je aan het eind van de maand niets over hebt. 

Hoeveel moet ik opzijzetten om te sparen? 

Om aan het eind van het jaar wat spaargeld bij elkaar vergaard te hebben, raden we je aan om tussen de 20 en de 30% van je salaris te nemen: met een minimumsalaris van 1.500 euro kun je dan aan het eind van het jaar 5.400 euro overhouden. Indrukwekkend, nietwaar? Kun je zoveel niet missen elke maand? Niet getreurd, want zelfs als je elke maand 50 euro opzij legt, wat niet overdreven is, zul je aan het eind van het jaar 600 euro bij elkaar gespaard hebben. Leuk voor je volgende vakantie! Zet hier en daar een klein bedragen opzij en je hebt de eerste stap al gezet.