Antwerpen is de enige echte modehoofdstad van de Benelux. Alle Belgen weten dit natuurlijk al lang, en hetzelfde geldt voor de Nederlandse dagtoeristen die massaal overkomen om de winkels te ledigen. In de stad krioelt het van de mode-, decoratie- en meubelwinkels en tijdens de solden is het er nog drukker dan anders! Kortingbelgië.be geeft je een aantal tips voor een superleuke dag vol shopplezier in Antwerpen. Met vrienden of familie, iedereen vindt er wel iets van zijn gading!

Welke plekjes in Antwerpen in zijn een must tijdens de solden?

We geven je graag een aantal tips om een zo leuk mogelijke dag te hebben in de Belgische modestad. Probeer voordat je vertrekt de precieze locatie van alle winkels waar je heen wilt te vinden. Gebruik de officiële app van Antwerpen of gewoon Google Maps. De twee apps zijn volledig gratis. Ter herinnering: de SOLDEN IN BELGIË vinden dit jaar plaats van 3 tot en met 31 januari en van 1 juli tot en met 31 juli. Voor meer informatie over deze promotieweken en de geldende reglementen kun je ons artikel lezen dat speciaal aan de solden gewijd is.

De grote modeketens

Wie zich graag kleedt met modeartikelen van de grote merken, gaat naar de Meir. Ter vergelijking: de Meir is voor Antwerpen wat de Nieuwstraat is voor Brussel. In deze brede voetgangersstraat, met prachtige historische gebouwen aan beide kanten vind je alle grote reuzen van de confectiekleding, zoals H&M, Esprit, Zara, Mango etc. Tijdens het weekend en de soldenperiodes, wordt de Meir overrompeld door winkelaars.

Concept- en pop-upstores

Antwerpen heeft haar bekendheid in Europa deels te danken aan de vele concept- en pop-upstores. Voor wie de term pop-upstore niet kent, het is gewoon een tijdelijke winkel die snel kan worden opgezet en weer weggehaald. Een conceptstore is een winkel met producten rond één thema. Het aantal conceptstores in de woning- en tuinsector is de laatste jaren sterk toegenomen. Onze favoriete conceptstores zijn onder andere Hospital, Dekleineballon, F.R.E.D en CKS. Vergeet zeker ook geen bezoekje te brengen aan de flagshipwinkel van het merk Turnover in de Nationalestraat. Deze boetieken zijn erg druk tijdens de solden.

Vintage winkels

Houd je niet van winkelcentra met grote ketens, laat ze dan links liggen en flaneer langs de etalages van de vintage winkels. Voor tweedehandskleding ga je naar Retrowinkel, Arrangerie, Scrupules of Boutique in de Brederodestraat. De meeste van deze vintage boetieken verkopen kleding en soms ook meubilair. Voor een heuse schattenjacht moet je naar Dubieus Design, een overdekte markt vol retro- en designobjecten. De markt bevindt zich in het Designcenter De Winkelhaak.

Shoppen met vrienden

Antwerpen is een enorm aangename stad om rond te kuieren met een groepje vrienden. Slenteren in het prachtige historische centrum of lekker uitwaaien op de oevers van de Schelde: Antwerpen is een veelzijdige stad.

Waar eet je best?

Voor een gezellige lunch op een leuk terrasje, gaan we richting de oude wijk van de dokken: het Eilandje. De oude dokken zijn volledig gerenoveerd en momenteel de meest trendy plek om uit eten te gaan. Op elke hoek van de straat vind je wel een restaurant, voor elk budget. Voor een panoramisch uitzicht over de haven gaan we naar Het Pomphuis. Het Red Star Line Museum vertelt ons het verhaal van de Red Star Line-passagiersschepen, die vóór de Eerste Wereldoorlog Europa en Amerika met elkaar verbonden. Voor verse gamba’s gaan we naar Lisboa. Dit restaurant ziet er misschien niet superhip uit, maar serveert wel de beste gamba’s van Antwerpen. En om ondergedompeld te worden in de typische sfeer van de dokken, eten we bij Au Vieux Port. Het decor is erg bijzonder en straalt een echt ‘oudebistroaspect’ uit.

Bezoek de historische wijken na je winkelsessie

Waarom plan je geen dosis cultuur in je shoppingdag in? Na een voormiddagje solden en een stevige lunch, is het tijd om de stad te gaan ontdekken. Hoewel Antwerpen vooral bekend staat om de haven, zijn er toch ook nog enkele andere prachtige monumenten en pleinen die je niet mag missen. Op de hoek van de Meir bevindt zich de beroemde Stadsfeestzaal. De hal werd in 2000 geheel verwoest door een brand, waarna ze volledig identiek gerestaureerd werd met alle neoclassicistische details die Alexis van Mechelen er in 1908 aanbracht. De Stadsfeestzaal is nu een gezellig winkelcentrum.

Shoppen op zondag

Als een hele zaterdag solden doen voor jou niet genoeg is, kun je altijd terugkeren op zondag. De winkels in het centrum zijn elke eerste zondag van de maand open. Winkeliers in de Meir, de Keyserlei, de Kloosterstraat, de Schuttershofstraat, de Groenplaats en de Kammenstraat openen hun deuren en verwelkomen shopaholics. Om al je favoriete winkels snel te vinden, raden wij je aan de gratis app OJOO te downloaden. Je zult er heel wat tijd door besparen. In 2018 vallen de koopzondagen dus op de volgende data: 7 januari, 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december.

Praktische info

Antwerpen beschikt over een heleboel parkeerplaatsen in het centrum of vlakbij. Goed om weten is dat de P+R-parkings (Parking and Ride) gratis zijn. Parkeer je auto en neem de tram, bus of fiets naar het centrum. Antwerpen heeft ongeveer 20 openbare parkeerplaatsen. Je vindt ze om en bij het historische centrum, het stadscentrum of de Meir. Om gratis parkeergelegenheid te vinden, zoek je een plekje aan de oevers van de Schelde, de Gedempte Zuiderdokken of de Pidpa-parking. De winkels in Antwerpen zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, en dus ook elke eerste zondag per maand.

Soldentips van kortingbelgië.be

Om tijdens jouw uitstapje naar Antwerpen zo veel mogelijk te profiteren van de solden, geven we hieronder een paar tips voor te volgen routes. De stad heeft talrijke historische sites die vertellen over de geschiedenis van de regio en van België in het algemeen. Als we het over bezienswaardigheden in Antwerpen hebben, moeten we zeker de gildehuizen, het Centraal Station, de Grote Markt en het stadhuis vermelden, maar de haven, de belangrijkste troef van de stad, mag natuurlijk ook niet ontbreken op het lijstje.

Vertrek aan de Bourlaschouwburg en eindig in de Kloosterstraat

Begin je dag door de boetiek Graanmarkt te bezoeken. Deze modeboetiek wordt erg gewaard door de Antwerpse modeontwerpers. Rondom het plein met dezelfde naam (Graanmarkt) vind je chique winkels. Voor schoenen heb je de keuze tussen Coccodrillo en Komedieplaats. Sommigen beweren dat Cocodrillo de beste schoenenwinkel van de hele stad is. Om ’s middags weer op kracht te komen, kun je even bij de Bourlaschouwburg stoppen en genieten van een heerlijk kopje koffie. En als je zin hebt in iets zoets, spring dan zeker even binnen bij Ladurée, met zijn wereldberoemde macarons. Als je dan verder gaat langs de Lange Gasthuistraat, zie je kleermakers en handschoenenmakers. Aan het einde van de Lange Gasthuistraat sla je de Nationalestraat in en je bevindt je in een waar shoppingparadijs. Hier vind je originele boetiekjes met merken die je nergens anders vindt. Sluit je dag af door in de Kloosterstraat voorbij de broncante- en antiekwinkels te slenteren. Deze straat is tijdens het weekend alleen voor voetgangers. Hier kun je dus op je gemak rondlopen.

Luxewinkels

Zoals elke modehoofdstad die die titel waardig is, heeft ook Antwerpen een straat met luxewinkels. De Schuttershofstraat is een beetje als de rue Montaigne in Parijs. In dit steegje vind je alle grote hautecouture- en juwelenmerken. Van Hermès tot Gucci, van Cartier tot Jimmy Choo, hier zitten alle luxemerken bij elkaar die wereldwijd door kenners geprezen worden.

De Britse sfeer van de Kammenstraat

Fashionista’s weten dat Londen een essentiële plaats inneemt in het Europese modelandschap. Om deze zeer Britse sfeer dicht bij huis op te snuiven, ga je naar de Kammenstraat. De winkels in deze straat zijn gespecialiseerd in streetwear voor mannen en vrouwen. Ons lievelingsadresje hier is zonder twijfel de Fish & Chips, op het huisnummer 26-38. Je vindt ook een Urban Outfitters in deze buurt, en sinds kort zelfs een winkel van Steve Madden. Als je wilt winkelen bij alle grote kledingmerken in een mooi historisch kader, dan is Antwerpen ideaal!

De Modewijk

Naast Londen, Milaan en Parijs, kan Antwerpen eigenlijk ook modehoofdstad genoemd worden. De typische Anstwerpse modesfeer is het sterkst aanwezig in de Nationalestraat. Deze straat heeft het begin van de Antwerpse Zes of de ‘Six of Antwerp’ meegemaakt, de zes modeontwerpers die Antwerpen zo beroemd hebben gemaakt. De Nationalestraat verwelkomt niet alleen internationale ontwerpers, maar ook Antwerpse ontwerpers die aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen hebben gestudeerd. Er is een grote winkel van Dries van Noten winkel, één van de Zes.

Speelgoedwinkels en kindermode

Als je je oogappel meesleurt tijdens je soldentournée, vind je het wellicht interessant om weten dat Antwerpen ook tal van leuke kinderboetjes heeft. Er hebben zich maar liefst vier conceptstores voor kinderen gevestigd in de Vlaamse hoofdstad. We hebben het dan over Limonsoda, Prinses of de erwt, Kids on the Docks en Rewind Kids. Je kleintjes stappen er stijlvoller dan ooit naar buiten.

De shoppingadresjes van bloggers

Veel Nederlandse en Franse bloggers komen een paar dagen met hun vrienden naar Antwerpen om een aantal leuke adressen op hun blogs te kunnen vernoemen. Deze omvatten Laundry industry, Step by step, Jutka en Riska en Episode.

Hoe geraak je in Antwerpen?

Gewone treinen of de Thalys

Antwerpen is vlot bereikbaar vanuit de andere Belgische steden. Vanuit Brussel-Zuid met de trein is het ongeveer een uurtje reizen. Vanuit Amsterdam of Parijs, neem je best de Thalys. Door je biljet voor de Thalys via NMBS online te kopen, kun je van tal van promoties profiteren. Ideaal als je met een groepje reist en een beperkt budget hebt.

Carpoolwebsites

Voor korte ritten tussen twee steden, is carpooling stilletjesaan aan het overnemen. Op de meest toonaangevende website voor carpooling in België, namelijk Blablacar, vind je enkele ritten tussen Gent of Brussel en Antwerpen voor zo’n vijf euro per persoon. Dit kan een ideale oplossing zijn als de trein te duur is of als je onverwachts ergens heen moet.

Met de bus van Frankrijk, Nederland of Duitsland

Er rijden ook een aantal particuliere busmaatschappijen naar Antwerpen. Websites als Eurolines, Flixbus of OUIBUS bieden regelmatige verbindingen naar de Vlaamse hoofdstad. Of je nu vertrekt in Rijsel, München, Londen of Amsterdam, de bus is vaak de goedkoopste optie. Bekijk de aanbiedingen in onze vakantiecategorie.

Je verplaatsen in Antwerpen

Antwerpen is geen Tokio, en de fiets is daarom een heel geschikt vervoersmiddel binnen de stad. Het is het aangenaamste vervoermiddel om de architectonische schatten van de stad te ontdekken en bewonderen. Alle metrohaltes en stations zijn uitgerust met opritten om je fiets gemakkelijk te vervoeren. Je kunt een stadsfiets nemen of er een huren bij een gespecialiseerd bedrijf. Je zult nu vast wel begrepen hebben dat een dagje of weekendje shoppen in Antwerpen tijdens de solden, dé garantie is om met volle boodschaptassen thuis te komen. Tijdens de solden zien we spectaculaire prijsdalingen, en kun je vaak zonder schuldgevoelens een leuk designeritem op de kop tikken. Antwerpen heeft echter meer te bieden dan alleen maar winkels. De stad loopt over van de historische bezienswaardigheden en het volledig gerenoveerde havengebied is tegenwoordig dé place to be. Als je al een paar keer in Antwerpen bent geweest tijdens de solden, aarzel dan niet om ons onder dit artikel jouw tips te laten weten.