Tijdens de solden kun je heel wat geld besparen als je het goed aanpakt. Maar het is ook het moment waarop vele oplichters actief zijn, dus het is altijd belangrijk om op je hoede te zijn. Hieronder volgen de 6 meest voorkomende oplichtingspraktijken tijdens de soldenperiode, hoe je ze kunt herkennen en onze tips om niet in de val gelokt te worden. Ontdek hier de laatste soldenpromoties
De stijgende basisprijs
De meest voorkomende zwendel tijdens de solden is eigenlijk heel eenvoudig, maar niet altijd gemakkelijk te herkennen. Op het etiket van een artikel in de aanbieding staan 3 dingen: de oorspronkelijke prijs, de afgeprijsde prijs en het kortingspercentage. Het enige wat de verkoper hoeft te doen is de oorspronkelijke prijs te verhogen om ook de afgeprijsde prijs te verhogen zonder dat de klanten het merken. Op een artikel dat gewoonlijk 100 euro kost, zal hij of zij bijvoorbeeld een initiële prijs van 120 euro vermelden. Door een korting van 20% toe te passen, komt hij op een verkoopprijs van 96 euro. De klant denkt dat hij 20% bespaart, maar in feite is dat dus niet zo!
Onze tip: neem de tijd om vóór de solden rond te kijken en de prijzen van artikelen te noteren. Het is natuurlijk onmogelijk om de prijzen van alle producten in een winkel te noteren, maar concentreer je op die dingen waarin je geïnteresseerd bent en die je overweegt om tijdens de solden te kopen. Een andere gemakkelijke manier om prijzen te onthouden is door screenshots te maken terwijl je door het aanbod in webwinkels bladert.
Zeer aantrekkelijke aanbiedingen om je te lokken
Tijdens de soldenperiode zie je op winkelgevels (of homepages van webshops) vaak grote kleurrijke banners waarop uitzonderlijke promoties aangekondigd worden: tot 50% of zelfs tot 70% korting, en tegen het einde van de soldenmaand zie je zelfs winkels die tot 90% aanbieden. Terwijl sommige winkels écht enorme promoties op een selectie van hun artikelen aanbieden, gebruiken andere winkels deze cijfers om klanten te trekken, maar bieden zij in werkelijkheid slechts één of twee artikelen met een dergelijke prijsverlaging aan. De andere artikelen zijn veel minder of helemaal niet gesoldeerd, maar als een klant eenmaal de winkel in is, is het veel gemakkelijker om hem of haar te overhalen om iets te kopen!
Onze tip: wees voorzichtig wanneer je promoties ziet met het woord ‘tot’ of ‘vanaf’. Wees kritisch wanneer je winkelt en laat je niet verleiden door dingen die niet in je budget passen. De gemakkelijkste manier om deze zwendel te omzeilen, is om online te shoppen bij een winkel waar je kunt filteren op korting (bijv. Zalando). Je kunt er dan voor kiezen om alleen die artikelen weer te geven waarop ook daadwerkelijk 50% of 60% korting gegeven wordt.
Geweigerde retourzendingen en omruilingen
Veel winkels bieden hun klanten een soepel retour- en omruilbeleid, zodat je je geld terug kunt krijgen of je artikel kunt omruilen voor een ander als je niet tevreden bent met je aankoop. Tijdens de solden proberen sommige winkels echter hun onverkochte voorraad op te ruimen door retourzendingen en ruilingen van soldenartikelen te weigeren. Pas op als je dit soort praktijken ziet: het artikel kan beschadigd zijn of fabricagefouten vertonen. Als je niet 100% zeker bent van je aankoop, kun je het beter laten, om onaangename verrassingen te voorkomen.
Onze tip: controleer altijd het retour- en ruilbeleid van de winkel voordat je een artikel koopt. Je vindt het gemakkelijk online, en als je in een fysieke winkel bent, vraag er dan een verkoper achter. Als retourneren en ruilen niet is toegestaan, check dan de kwaliteit van de artikelen en controleer op eventuele gebreken. Test een product altijd voordat je het koopt (pas kledingstukken, vraag de verkoper om een apparaat aan te sluiten om te zien of het goed werkt etc.).
Namaak
Vervalsingen zijn meestal gemakkelijk te spotten door de zeer lage prijzen, maar tijdens de solden kan het iets moeilijker zijn om een echt merkartikel van een namaakartikel te onderscheiden. Dit geldt des te meer wanneer je online winkelt: een tweedehandse handtas van een groot merk die door een particulier wordt verkocht, kan gemakkelijk voor echt worden aangezien, terwijl het in feite om een vervalsing gaat. Evenzo kan een winkel die zeer lage prijzen biedt voor merkartikelen, tijdens de solden niet vreemd overkomen.
Onze tip: leer onderscheid te maken tussen het origineel en de vervalsing. Namaakartikelen verschillen vaak wat van het origineel – soms slechts een heel klein beetje, maar je kunt ze zo wel herkennen. Vraag om het artikel in het echt te zien, of als dat niet mogelijk is, om foto’s vanuit verschillende hoeken te zien. In het algemeen is het altijd veiliger om een gerenommeerde leverancier te kiezen. Je kunt ook de aangeboden kortingen vergelijken met die van andere winkels voor hetzelfde artikel: hoewel elke winkel zelf kan bepalen welke kortingen hij aanbiedt, zou een extreem lage prijs je argwanend moeten maken.
Phishingpraktijken
Phishing is een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken tijdens de solden, en helaas ook net die praktijk waar je het meeste geld aan kunt kwijt zijn. Oplichters gebruiken de soldenperiode soms om je frauduleuze e-mails te sturen of je op te bellen over een online bestelling die je geplaatst hebt. Zij vertellen je dan dat er een probleem is met je bankgegevens, of dat je pakje geblokkeerd is en dat je een betaling moet doen om het bij je te krijgen. Aangezien veel mensen in deze periode op pakjes wachten, laat men zich gemakkelijk misleiden door te denken dat dit een legitiem bericht is. Oplichters gebruiken vervolgens je bankgegevens om je geld te stelen of ze vragen je om rechtstreeks geld naar hen te sturen.
Onze tip: geef nooit je bankgegevens via de telefoon en maak nooit een overschrijving zonder eerst de klantendienst te bellen voor bevestiging. Open ook geen frauduleuze e-mails en klik vooral niet op de links in dit soort van e-mails. Ga eerder zelf naar de website in kwestie: als er van jouw kant actie verwacht wordt, zal dit aangegeven worden in je klantenaccount. Als dat niet het geval is, wees dan blij: je hebt zojuist een poging tot oplichting verijdeld!
Vermenging van afgeprijsde artikelen met niet-afgeprijsde artikelen
Een van de meest gebruikte technieken tijdens de solden is het mengen van soldenartikelen met niet-soldenartikelen. Je loopt door de winkel en ziet een plank met een kleurrijk bordje waarop staat ‘tot 50% korting op alles’. Als je dan een kijkje gaat nemen, zul je zien dat veel artikelen in de selectie eigenlijk niet in de solden zijn. Als je er dan iets over vraagt aan de verkoper, zal deze vertellen dat dat zo is omdat het de nieuwe collectie is. Uiteindelijk val je voor een trui die niet in de solden is en je koopt hem ...
Je bent zojuist in de val getrapt van een van de meest klassieke oplichtingspraktijken: door je naar een afdeling te lokken met de belofte van aantrekkelijke promoties, is de verkoper erin geslaagd je iets te laten kopen dat niet eens in de aanbieding is!
Ook online winkels maken gebruik van dit soort trucs: zij bieden bijvoorbeeld een grote korting aan op modeartikelen in een specifieke kleur of maat van een artikel waar geen vraag naar is. De populairste maten en kleuren zijn natuurlijk niet in de aanbieding, maar dat merk je pas als je al op de betreffende pagina bent.
Onze tip: houd het hoofd koel tijdens de solden. Stel van tevoren een nauwkeurig budget op, zodat je je niet laat meeslepen en alleen koopt wat je echt nodig hebt. Dubbelcheck of de promotie geldt voor de maat en de kleur die jij geselecteerd hebt, voordat je een artikel in je mandje legt!