Gek op sneeuw? Dan wil je deze winter waarschijnlijk graag gaan skiën! Goed nieuws: dat kan tegenwoordig óók als je een beperkt budget hebt. Accommodatie, huur van een uitrusting en lessen met een instructeur zonder een fortuin uit te geven: in dit artikel vind je al onze tips voor het organiseren van een voordelige vakantie in de bergen. 

Ontdek hier alle promoties voor je wintersportvakantie

Ga tijdens het laagseizoen 

Als je in de kerstvakantie of begin februari gaat, is alles duurder, omdat dat midden in de schoolvakantie is en wanneer er het meeste sneeuw is. De skigebieden zitten dan meestal vol. Kies een minder populaire periode, zoals midden maart, om van lagere prijzen te profiteren. Als je met het hele gezin gaat, is de beste tijd om te gaan skiën in de Franse Alpen tijdens de carnavalvakantie, aangezien het Franse vakantieseizoen eerder in februari valt en het dus een minder drukke periode is voor de skigebieden. 

Profiteer van last-minute deals 

Als je niets hebt gevonden tegen een prijs die je schikt, wacht dan tot enkele dagen vóór je vakantiedata om te profiteren van een last-minute deal. Je kunt 30% tot 50% (of meer, afhankelijk van de aanbieding!) besparen op accommodatie en profiteren van all-inclusivepakketten die in normale tijden ver boven je budget zouden liggen. Je moet echter flexibel zijn wat betreft de bestemming en de exacte data, aangezien last-minute aanbiedingen vaak niet gewijzigd kunnen worden. 

Koop je eigen ski’s

Skiër in hart en nieren? Dan ga je wellicht elke winter naar de bergen? Je eigen ski’s kopen lijkt misschien een slecht idee als je een beperkt budget hebt, maar het is een van de beste manieren om geld te besparen. Goede ski’s huren kost je al gauw zo’n 100 tot 150 euro per week. Je kunt al een goed paar ski’s kopen voor 300 tot 600 euro, m.a.w.: je uitrusting betaalt zichzelf al in 2 tot 6 seizoenen terug! En als je je ski’s tijdens de solden koopt, kun je er zelfs al vinden voor minder dan 200 euro. Een geweldig idee om te besparen op je volgende skivakantie! Wil je nóg meer besparen, kun je ook tweedehandsmateriaal vinden voor een nog veel kleiner bedrag. 

Neem groepslessen 

Heb je al een tijdje niet geskied en wil je je geheugen opfrissen of je techniek verbeteren? In plaats van privélessen te boeken bij een instructeur, kun je beter kiezen voor een groepsles: die zijn ongeveer de helft goedkoper omdat de kosten verdeeld worden tussen de verschillende deelnemers. 

Kies een minder populair skigebied 

Populaire skioorden zoals Chamonix, Avoriaz of Val d’Isère zijn vaak overvol en erg duur. Er zijn honderden minder bekende skioorden die meer betaalbare prijzen bieden, met even leuke skipistes en een landschap dat niet moet onderdoen voor dat van de bekendste skigebieden. 

Zo kost een accommodatie voor 4 personen voor 5 dagen in Avoriaz je tussen de 1000 en de 3000 euro. Terwijl je in Châtel, slechts een paar kilometer verderop, al accommodatie vindt vanaf 330 euro! Profiteer van de online promoties van Sunweb

Huur accommodatie op Airbnb 

Airbnb is een platform waarop eigenaren hun privéaccommodatie verhuren wanneer zij er zelf niet zijn. Je kunt er chalets en appartementen aan de voet van de berg huren voor minder geld dan elders. Op Airbnb betaal je soms maar de helft van het geld dat je zou betalen als je boekt via bijvoorbeeld Booking.com. 

Als je bijvoorbeeld een flat wilt huren voor 5 dagen voor 4 personen in Chamonix, vind je aanbiedingen vanaf 120 euro per nacht, terwijl je op Airbnb al accommodatie vindt vanaf 75 euro per nacht. Ontdek de kortingscodes van Airbnb

Kook je eigen maaltijden 

 

Op vakantie geef je soms veel geld uit aan eten, omdat je meestal buiten de deur eet. Koken in je accommodatie is dus een gemakkelijke manier om geld te besparen. Vergeet niet een snack mee te nemen voor de lunch, want de restaurants op de piste zijn vaak te duur. Je kunt dan naar een restaurant gaan en genieten van een fondue zonder je budget te overschrijden. 

Om ter plaatse zelf te kunnen koken, moet je er bij het boeken van je reis op letten dat je accommodatie huurt met een keuken. Controleer of de keuken goed uitgerust is, dat er voldoende servies en keukengerei aanwezig is. Met deze eenvoudige tip kun je gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen tijdens je reis. 

Ga met anderen en deel in de kosten 

Vraag vrienden of familieleden of ze mee willen op skireis: zo kun je van de sneeuw genieten terwijl je de kosten deelt. Je kunt dan bijvoorbeeld met z’n allen een klein chaletje huren, wat goedkoper zal uitvallen dan een hotelkamer voor elk. Je kunt ook de reiskosten delen, als je samen met de auto rijdt. 

Probeer couchsurfing 

Als je alleen reist, kun je couchsurfing uitproberen: je hoeft je alleen maar in te schrijven op het platform om in contact komen met iemand ter plekke die je gratis een slaapplaats aanbiedt in zijn of haar eigen huis. Je hoeft niet alleen niet te betalen voor accommodatie, maar je leert ook nieuwe mensen kennen om gezamenlijke herinneringen mee te creëren. 

Doe al je inkopen vóór vertrek 

De winkels in de skigebieden zijn altijd duurder dan de winkels in het dal. Als je nog een jas, een paar handschoenen of iets anders qua skiuitrusting nodig hebt, koop ze dan voordat je vertrekt – dan betaal je minder dan eens ter plaatse. 

Doe mee met gratis activiteiten 

In de bergen zijn er tal van activiteiten om de tijd buiten door te brengen. Skiën is de favoriete wintersport, maar ook de duurste: waarom niet een deel van je verblijf iets anders doen, om geld te besparen? Je kunt bijvoorbeeld gaan sneeuwschoenwandelen, de plaatselijke gastronomie ontdekken tijdens een kaas- of wijnproeverij, of de bergen af roetsjen per slee in plaats van op je ski’s ... De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Kies een pakket dat past bij uw behoeften 

Skigebieden bieden verschillende pakketten aan om van de pistes te genieten: je kunt een pakket kiezen voor je hele verblijf, voor een dag of zelfs voor een halve dag. Deze passen zijn vaak vrij duur (van 70 tot 300 euro voor 6 dagen, afhankelijk van het skigebied), dus het is belangrijk om het juiste pakket voor jouw verblijf te kiezen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een 6-dagenpas, bespaar je ongeveer 25 euro ten opzichte van 6 keer een dagpas (met als bijkomend voordeel dat je niet elke dag een nieuwe pas moet kopen). 

Profiteer van kortingscodes 

Reis aan het voorbereiden? Aarzel dan vooral niet om te profiteren van een kortingscode wanneer je boekt. Met een kortingscode kun je bijvoorbeeld tot 80% korting krijgen op Booking.com en 50% korting bij Brussels Airlines.