Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar het is belangrijk dat je vijf porties fruit en groente per dag eet. En hoe kan dat sneller dan door ze op te drinken? Op zich is het een leuk idee. Er komen dan ook heel wat toestellen op de markt die die nood willen lenigen. Maar wat kies je dan precies? En wat zijn de voor- en nadelen van ieder toestel?

Drie keer anders

Achter de sapcentrifuge, de slowjuicer en de blender schuilen drie verschillende technologieën. Het resultaat is dan ook telkens anders:
  • Een sapcentrifuge werkt behoorlijk eenvoudig: met centrifugerende kracht. De centrifuge vermaalt de groenten of het fruit dankzij een ultrasnel draaisysteem. Het sap dat eruit komt, is glad, maar redelijk dik.
  • Een slowjuicer perst de koude groenten of het fruit en scheidt de vezels en de pulp van het sap. Het werkt ook met en draaisysteem, maar dan trager. Je verkrijgt een dun en glad sapje, zoals fruitsap in een brikje.
  • Een blender is eigenlijk een mixer. Alles wordt met andere woorden verbrijzeld tot een soort vloeibare puree of smoothie. Het resultaat is een nogal dik sap dat helemaal niet glad is en waar soms nog brokken in zitten.

Criteria

Kwaliteit van het sap

De belangrijkste vraag is: hoeveel voedingsstoffen van het fruit of de groente hou je in het sap over? Zodra er warmte bij komt kijken, begint het product zijn voedingsstoffen te verliezen. Door de draaisnelheid is dat zowel bij een centrifuge als bij een blender het geval. Het resultaat is dus dat je minder voedingsstoffen overhoudt. Een slowjuicer daarentegen perst het fruit of de groenten koud en draait veel minder snel. Met een slowjuicer verkrijg je een sapje vol vitamines, dat niet zo’n afkooksel is als bij de andere toestellen. Toch wordt aangeraden om handmatig wat extra pulp bij het sap te doen, zodat je wat meer vezels en vitamines binnenkrijgt. De slowjuicer heeft gewonnen!

Hoeveelheid sap

Een blender levert de grootste hoeveelheid sap op. Je behoudt namelijk alle onderdelen van het fruit of de groenten. Naast het sap vang je immers ook de vezels en de pulp op. De slowjuicer staat op de tweede plaats. Dit toestel heeft minder fruit of groenten nodig dan een centrifuge om dezelfde hoeveelheid sap te maken en dus om te genieten van al dat goeds.

Sap bewaren

Deze drie sapjes bewaar je niet op dezelfde manier. Sap dat je uit een centrifuge of een blender hebt verkregen, werd aan warmte blootgesteld. Daarom moet je dat sap binnen het uur opdrinken om alle goede dingen op te vangen. Als je een centrifuge gebruikt, komt er wat lucht bij het sap, waardoor de groenten en het fruit oxideren. Als gevolg daarvan kun je dat sap minder lang bewaren. Je moet het snel opdrinken. Een slowjuicer is ook hier de beste leerling van de klas. Het sap dat je hieruit haalt, kun je tot twaalf uur in de koelkast laten staan.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Een blender is de goedkoopste optie, gevolgd door de centrifuge. Je vindt al een blender vanaf dertig euro, maar grote merken bieden natuurlijk ook toestellen van zo’n honderd euro aan. Daarmee heb je dan een betere kwaliteit in huis en het toestel gaat langer mee. Een slowjuicer kost dan weer wat meer: prijzen beginnen vanaf zestig euro, maar het is moeilijker te bepalen waar de grens ligt. Ondanks de prijs is een slowjuicer het beste alternatief voor een gezonde levensstijl!