Koken is leuk, samen koken is leuker! Het is het uitgelezen moment om te delen, te ontspannen, bij te leren, te ontdekken… Een koppel heeft niet altijd dezelfde interesses. Iedereen moet weleens een toegeving doen. Enerzijds houdt hij van voetbal, dus jij kijkt mee naar de match. Anderzijds kijkt hij met jou naar een romcom omdat jij daarvan houdt. Dat vind de ene natuurlijk al leuker dan de andere. Koken is dan weer iets dat soms aanvoelt als een verplichting. Niet iedereen heeft daar gewoon zin in. En tenzij je bankrekening je vertelt dat je best elke ochtend, middag en avond uit eten kunt of dat je keukenpersoneel kunt inhuren, moet je echt wel zelf aan de slag. Vroeger verdeelden koppels de taken volgens de maatschappelijk gangbare regels. Zo stond de vrouw achter het fornuis, terwijl de man aan het werk was. De samenleving is echter grondig veranderd. Onze mentaliteit en het feminisme, het moet gezegd, hebben de kaarten danig geschud. Man en vrouw kunnen nu dezelfde gewoontes hebben, maar ook hetzelfde werk op dezelfde momenten enz. De taakverdeling binnen het gezin is nu veel evenwichtiger. Alles moet in twee, ook de keuken. En daar vaart een koppel wel bij!

Samen koken is leuk

De keuken is vandaag dus neutraal terrein. Samen koken zorgt ervoor dat een koppel zich een team voelt. Iedereen heeft een eigen taak en het avondeten is klaar wanneer jullie dat zijn. Door samen te koken, zegt niemand nog "wanneer eten we, schat?", wat niet altijd in goede aarde viel natuurlijk! Tijdens het koken kun je beter communiceren: de keuken is een gemeenschappelijke ruimte waar beide partijen zich vrij kunnen uitdrukken. Alleen koken voelt al snel aan als een karwei. Met twee koken is daarentegen wel een aangename bezigheid.

Koken als ontspanning

Koken moet een moment van ontspanning zijn. Het is overigens bewezen dat koken best ontspannend kan zijn: cook therapy. Uitgeverij Hachette heeft daar ooit een publicatie over uitgebracht met talloze tips en recepten die stress als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Wat maakt dat dan zo ontspannend? Wel, eenvoudig: als je aan het koken bent, denk je niet aan de alledaagse heisa. Je moet hoeveelheden bepalen, deeg kneden, de gaartijd in de gaten houden … Kortom, je krijgt voldoening van het heerlijke gerechtje dat je aan het maken bent en dat is bijzonder goed voor de moraal. Als je kookt met de persoon van wie je houdt, dan geldt dat meteen twee keer. Niet alleen jij, maar ook de andere beleeft er plezier aan. Koken is bovendien een efficiënt hulpmiddel in de strijd tegen depressieve gevoelens en echte depressies.

Bijleren en elkaar ontdekken

De keuken is de ideale plaats om culturen uit te wisselen. Wie een paar vormt met iemand uit een andere cultuur, kan die andere cultuur leren kennen door de smaken, kruiden, bereidingswijzen enz. Dat geldt sowieso voor wie uit verschillende landen of regio's komt, maar ook als je uit dezelfde streek komt, kunnen er culinaire verschillen zijn. Zo kun je de andere laten kennismaken met een oud recept uit oma's receptenboek. Hoe we koken, zegt bovendien ook iets over onze kindertijd of wat je meegemaakt hebt. Je leert je partner beter kennen. Zo leer je elkaar als koppel elke dag wat beter kennen, een leven lang.

Nu is het aan jou!

Maak tijdens het weekend (als de werkuren het in de week niet toelaten) een moment vrij om samen lekkere recepten en smaken waar je van houdt te ontdekken. Neem samen de tijd om lekkere gerechten op tafel te toveren. Heb je echt geen inspiratie? Dan is het internet de magische bron van recepten waarvan je nooit dacht dat je ze zou kunnen maken!