Als je rond 17 maart enkele dagen vrij bent, en je bent een fan van feesten, bier en gezelligheid, dan bestaat er geen twijfel over dat Ierland je beste keuze is! Ja, voor de Sint Patriciusfeesten waait er traditioneel een zotte wind over het Groene Eiland! Defilés, parades, banketten, dans en muziek… vijf dagen lang… zegt dat je iets?

In de familie-spirit: Galway, ‘the best way!’

Kleine besparingen bestaan niet

De eerste grote besparing voor deze uitstap is te beknibbelen op een low-cost vlucht, bijvoorbeeld met aankomst in Limerick, Shannon Airport. Vandaar trek je met de bus naar Galway in het westen voor je eerste vakantiestop in Ierland. Voor een onderkomen met optimale prijs/kwaliteitsverhouding, opteer je voor een ‘Bed and Breakfast’ of een jeugdherberg. Er is keuze te over! Een vaste waarde: het Sleepzone Hostel, excellent gesitueerd, modern en proper.

Het St Patrick Festival

Hier wordt 5 dagen feest aan gewijd met feesten en spektakels voor elk publiek en voor elke smaak. Iedereen viert St Patrick naar eigen goeddunken. Op het programma staan: stoet in de straten van de stad, kleurenfestival, originele en folkloristische kostuums, feestavonden ruim met gerstenat overgoten. Op de eigenlijke dag zie je pipe-bands, folkloristische dansers, ongelooflijk originele praalwagens die soms de Ierse geschiedenis verhalen, acrobaten en andere artiesten van allerlei genres! Om feestpret nog te verhogen, raden wij je aan een bezoek aan van de mythische pubs te brengen, zoals de Skeff of de King’s Head in het centrum van de stad.

Een beetje shoppen voor het vertrek?

Je kunt het best rustig beginnen op het Eyre Square, het centrale plein van Galway, waarna je richting William Street gaat… Deze kleine straat brengt je meteen naar de kleurrijke verkeersvrije winkelstraat, waar je enkele uren mag uittreken voor je aankopen! Dit is het commerciële hart van de stad waar je de traditionele Ierse souvenirs tegen betere prijzen vindt dan in de hoofdstad! Voor typische foto’s: Mc Cambridge’s, de fijne kruidenierszaak van Galway, Lynch Castle en The Four Corners, de muziekwinkel.

Waarom niet naar Dublin voor de feestambiance?

De St Patrick parade

Op naar Dublin, om nogmaals de legende van St Patrick te vieren, de prediker die het christendom naar het groene eiland bracht in zijn Ierse vorm. Zoals in Galway, maar dan in veel uitgebreidere versie: parades, Viking-wagens, concerten en degustatie van de beste gastronomische producten zoals de fameuze Guinness! Een legendarische ambiance waarbij je  onderweg veel ‘Leprechauns’ zult ontmoeten; Ieren gekleed in groen met de nationale vlag op hun wangen geschilderd …

Een vleugje cultuur?

Stippel vóór het vertrek een tocht uit op je eigen maat, zodat je niets mist: Dublin Castle, Trinity College (de oude bibliotheek en het beroemde ‘Books of Kells’) of de gigantische Spire, de grote naald van Dublin… Een klein ommetje brengt je naar de imposante kathedralen van St-Patrick en Christ Church, om dan terug uit te keren naar Dawson Street… Na een korte groet aan het standbeeld van Molly Mallone, ga je richting park via de winkelstraat Henry Street. Een kleine raad: in het St. Stephen’s Green park is een hoek gewijd aan Oscar Wilde, waar je zijn beroemdste citaten vindt en een wel heel erg lijkend standbeeld!

En een drankje om af te ronden?

Voor een beetje ontspanning na een dagje stedelijk vertier, zijn dit enkele goede en speciale adressen: ‘Temple Bar’, de fameuze rode pub die je kent van de postkaarten, ‘Church Bar’, gesitueerd in een oude omgevormde kerk, ‘Gravity Bar’, die lijkt op een glazen vogelnest, of ook nog de ‘Brazen head’, een oude pub daterend uit de 12e eeuw. Een kleine raad: voor een korte whiskey-degustatie trek je naar de Jameson distilleerderij voor een geïmproviseerde kleine cursus! Maar als je het brouw-geheim van het fameuze Ierse bier wilt ontdekken, dan kies je voor het Guinness Storehouse. Je bent nu goed voorbereid voor je kleine Ierse escapade om daar een rijke cultuur te ontdekken of om kennis te maken met de plaatselijke legenden. Opgelet: het is zo dat alle vier seizoenen op een en dezelfde dag over het eiland kunnen trekken…Voorzie je dus van aangepaste kledij!