“Bougna ziwa”! Elk een goeiedag! Is dit je eerste keer in Roemenië? Dan nemen we je mee op een korte rondrit langs Boekarest, Brasov, Sfantu Gheorghe, de Karpaten en Transsylvanië. Vergeet niet om voor de beste deals je licht op te steken bij TRAVELBIRD, de firma die interessante vakantiepromoties aanbiedt, vooral in Europa. Daar gaan we dan!

Boekarest: het Parijs van de Balkan

Niet te missen

Het moet gezegd, Boekarest heeft tal van niet te missen bezienswaardigheden! Als bewijs vermelden we alleen het presidentiële paleis, de Magheru boulevard met de grote winkels, en de Gismigiu tuinen die elk jaar duizenden toeristen trekken. In deze grote tuin vind je trouwens meer dan 30 000 bomen en planten. Dit is het Central Park van Roemenië!

Maar er is nog meer

Boekarest, het kleine Parijs, wordt gekenmerkt door herenhuizen die naar Parijs’ voorbeeld werden gebouwd door de Franse architect Paul Gottereau, die de constructie in ‘neo-Roemeense’ stijl superviseerde. Tot slot zijn er nog de orthodoxe en byzantijnse kerken die een uniek en indrukwekkend cachet verlenen aan deze stad. Wandel langs de Unirii-laan, de tweelingbroer van de Champs-Elysées van Parijs, maar dan 30 centimeter langer. Je eindigt bij de 25 meter hoge Arc de Triomphe die gebouwd werd in 1935.

Bran en zijn kasteel

Als er iets bijzonders te zien is in Bran, dan is het wel het kasteel en de erg gesmaakte plaatselijke artisanale markt. Dit is trouwens het kasteel van de legendarische Vlas Tepes, alias Dracula, de best bekende vampier! Ter informatie: het inkomgeld is 20 Lei voor volwassenen en 5 Lei voor kinderen. En trek je warmste kleren aan, het is koud daarboven! Praktische info: 1€ = 4.7 Lei

Brasov: voor een mooi dagje uit

’s Ochtends: een kleine wandeling in de bergen?

“Wijsheid en kracht leiden ons voor altijd” is het moto van de stad. Met een dag heb je voldoende om volop te genieten van Brasov. Ideaal is te beginnen met het nemen van de kabelbaan om een halve dag in de bergen door te brengen. Brasov heeft trouwens net zoals Hollywood zijn naam in reuzenletters op de Tampa berg geplaatst. Van klasse gesproken.

’s Namiddags: we zetten het bezoek verder!

In de namiddag kan je genieten van de heel mooie parken en van de dierentuinen van de Noua wijk, maar ook nog van de Rozentuin. Tot slot kan je, om in schoonheid te eindigen, de zwarte kerk van Brasov bezoeken (kost je 6 Lei). Deze kathedraal in gotische stijl heeft een groot pluspunt, namelijk zijn orgel dat met haar 4000 pijpen een van de grootste ter wereld is.

Het Graft riviertje

Het kleine riviertje Graft in Brasov wordt ‘De Rotsen van Solomon’ genoemd. Je vindt het op 2 km van de stad met ernaast twee bij elkaar staande, grote rotsen. Solomon was een Hongaarse koning die door zijn moeder werd verstoten omdat hij zijn broer had vermoord. Hij werd vervloekt en zou sterven zodra hij een gewone sterveling ontmoet … Bij het zien van een Roemeense herder, schrikt hij hevig, bang als hij is voor de dood. Hij verliest zijn evenwicht, valt en sterft. Men zegt dat op de plaats waar hij viel, de berg zich in twee splitste… dit zijn de twee grote rotsen die langs de Graft staan. Wie nog niet genoeg heeft, kan naar het kasteel van Rasnov trekken, of naar de citadel van Poienari. Je kunt ook fijne voettochten maken, zoals de Santa Ana wandeling, op 1 uur rijden met de bus (of de BLABLACAR?), of gewoon gaan wandelen in de Karpaten om de legendarische landschappen en legendes te ontdekken en de landelijke, authentieke sfeer van Roemenië grondig te leren kennen. Dit doe je met de fiets of te voet.