Als gevolg van de digitale revolutie gebruiken we steeds vaker onze smartphone om foto’s te maken. Logisch, want we hebben hem de hele dag bij ons, waar we ook zijn. Het ideale moment vastleggen is dan ook een nieuwe obsessie geworden en niet meer alleen weggelegd voor de professionele fotograaf of kunstenaar. Om geslaagde foto’s te maken heb je immers geen dure professionele apparatuur meer nodig. Je maakt vanaf nu gewoon prachtige foto’s met je telefoon dankzij enkele eenvoudige basisregels en praktische fotobewerking apps.

Tips en tricks om prachtige foto’s te maken

Smartphones hebben een steeds efficiëntere camera. Met de geïntegreerde lenzen en hun intuïtieve functies neem je prachtige foto’s. Wil je een perfect resultaat bereiken? Hou je dan aan de volgende basisregels.

Hou de smartphone in de juiste positie

Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar sommige fouten moet je nu eenmaal vermijden als je geslaagde shots wil maken. Zo hou je bij voorkeur de telefoon horizontaal want anders krijg je lange, smalle, verticale foto’s. In de landschapspositie kan je alle ruimte gebruiken die je geboden wordt. Het zou dan ook jammer zijn om het enorme scherm van je Samsung niet te gebruiken! Probeer ook een zo stabiel mogelijke houding aan te nemen. Het gebruik van de zoomfunctie kan je best vermijden, want die is meestal digitaal waardoor je apparaat enkel een deel van het beeld vergroot. Daardoor wordt de foto minder scherp en krijg je minder pixels. Achteraf kan je de foto trouwens altijd bijsnijden. Tot slot, vergeet je best niet om de lens van de telefoon schoon te maken voor je aan de fotosessie begint. Je smartphone berg je immers vaak op in een tas of broekzak en wordt daardoor erg snel vuil waardoor de kwaliteit van je foto’s natuurlijk vermindert.

Technische tips voor mooie foto's

Nu je de telefoon in de juiste richting houdt en de lens schoongemaakt is, kan het plezier beginnen. Onthoud dat je apparaat standaard een grote scherptediepte heeft. Dit betekent dat je beeld overal scherp zal zijn. Om dit te bereiken volstaat het om simpelweg je scherm aan te raken. Om een kleinere scherptediepte te bereiken moet je het onderwerp van dichterbij fotograferen en op scherp stellen. Zo moet je niet per se bijsnijden, wordt de achtergrond van de foto vager en is het onderwerp zelf mooi scherp. Natuurlijk heb je ook voldoende licht nodig zodat je foto niet wazig of korrelig wordt. Tot slot let je best op met het gebruik van een flash want dit gaat meestal ten koste van de kwaliteit.

Accessoires voor smartphones en fotobewerking apps

Het grote voordeel van fotografie met een smartphone is dat er heel veel apps bestaan om je foto’s te bewerken en monteren. Met deze apps kan je je foto’s sterk verbeteren en dankzij de sociale netwerken kan je je mooie foto’s ook gemakkelijk delen met je vrienden.

Essentiële accessoires voor je smartphone

De ontwikkeling van de smartphone-camera’s valt samen met talloze handige accessoires waarmee je je foto’s aanzienlijk kunt verbeteren. Zo heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende soorten hoogwaardige universele klemlenzen met macro-, fisheye- en groothoeklens (beschikbaar op Dealextreme). Liever een accessoire voor mooie close-ups? Investeer dan in een statief of selfie-stick. Zo kan je de stijl van je foto’s uitbreiden. Veel merken bieden ook meerdere soorten filters aan en zelfs mobiele printer-studio’s voor wie meteen zelf aan de slag wil.

Verbeter je foto’s met fotobewerking apps

Of je nu een Android of APPLE smartphone hebt, de bijhorende apps vind je in alle geuren en kleuren. Je kan er bijvoorbeeld onscherpe en onderbelichte foto’s mee omtoveren tot prachtige zwart-witfoto's. Verder kan je er gemakkelijk schaduwen mee accentueren, foto’s lichter maken, bijsnijden, enzovoort. Eigenlijk kan je er je foto gewoon volledig mee omvormen. En door bepaalde filters te gebruiken creëer je de sfeer die het best bij het moment past. Aarzel vooral niet om je foto’s te delen met je familie of vriendenkring! De camera van je smartphone wordt dus steeds krachtiger. Het zou dan ook jammer zijn om al die uitgebreide mogelijkheden van je smartphone niet te benutten. Dus, wees gerust. Vanaf nu imponeer jij al je vrienden met de prachtigste foto’s. Laat je creativiteit maar botvieren en geniet er vooral van!