Zoals elk jaar markeert het einde van de wintersolden het begin van de promoties ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Hoewel deze aanbiedingen beperkt zijn tot specifieke sectoren, kun je er toch flink mee besparen en de koopjesperiode met een paar weken verlengen. Hier zijn onze tips voor Chinees Nieuwjaar (en om geld te besparen!). 

Profiteer van de laatste soldendeals van januari

Wat is Chinees nieuwjaar? 

De Chinezen vieren nieuwjaar niet op hetzelfde moment als wij: voor de inwoners van China en de Chinese gemeenschap wereldwijd begint het nieuwe jaar eind januari. De Chinese kalender is ‘lunisolair’, wat betekent dat hij gebaseerd is op de cycli van de maan en de zon, en daarom niet overeenkomt met de Gregoriaanse kalender (de kalender die wij gebruiken). 

In China wordt Nieuwjaar gevierd met zeven officiële vakantiedagen. Families komen tijdens die periode samen om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen en tijd met elkaar door te brengen. 

Meer dan een symbolische feestdag, wordt Chinees Nieuwjaar gezien als een tijd om tegenslagen uit het verleden los te laten en met een schone lei opnieuw te beginnen. 

Wanneer valt Chinees Nieuwjaar in 2022? 

Chinees Nieuwjaar valt altijd op de eerste dag van de nieuwe maan aan het eind van januari. Daarom is Chinees Nieuwjaar elk jaar weer op een andere datum van onze kalender. In 2022 vieren de Chinezen het nieuwe jaar op 1 februari. Op het vasteland van China valt de nieuwjaarsvakantie daarom van 1 tot 7 februari, en hoewel dit in de rest van de wereld misschien iets korter is, reserveren veel leden van de Chinese diaspora een paar vakantiedagen in deze periode. 

De promotieperiode voor Chinees Nieuwjaar daarentegen begint na half januari en eindigt na 7 februari. Aangezien het niet om een officiële koopjesperiode gaat, kiest elke winkel zijn eigen data: sommige laten hun promoties duren tot 1 februari, andere bieden ook nog tussen 1 en 15 februari prijsverminderingen aan. Informeer bij elke winkel naar de precieze data van de aanbiedingen voor Chinees nieuwjaar. 

De beste aanbiedingen voor Chinees Nieuwjaar 2022 

Of je nu Chinees Nieuwjaar viert of niet, je kunt sowieso profiteren van de vele promoties die verschillende winkels tijdens deze periode aanbieden. Hier zijn de sectoren en winkels die dit jaar promoties lanceren ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. 

Videogames 

Platforms voor videospelletjes zoals Steam, Gog en Origin bieden elk jaar grote promoties voor Chinees Nieuwjaar. Hoewel de precieze data en voorwaarden van deze prijsverlagingen voor 2022 nog niet bekendgemaakt zijn, zullen deze waarschijnlijk tussen 1 en 15 februari plaatsvinden. Maak nu je verlanglijstje om de beste games tegen de laagste prijzen te krijgen zodra de promoties beginnen! 

Tijdens deze koopjesperiode vind je games als The Witcher, Cyberpunk 2077, Gothic, Wasteland of de Star Wars-serie tegen zeer betaalbare prijzen. Het is niet ongewoon dat sommige games tot 90% goedkoper zijn en je vindt veel games voor minder dan 10 euro. 

Chinese specialiteiten en decoratieartikelen 

Een van de belangrijkste aspecten van Chinees Nieuwjaar is natuurlijk het eten. Daarom bieden sommige detailhandelaren zoals Carrefour en Lidl promoties aan op Aziatische etenswaren en Chinese versieringen. 

Op de website van Carrefour vind je bijvoorbeeld traditionele Chinese nieuwjaarsrecepten en prijsverlagingen voor artikelen in de Oosterse afdeling. Rode lantaarns en andere decoratieve artikelen zijn gewoonlijk ook te koop tijdens deze periode. Je kunt bijvoorbeeld profiteren van kortingen van -5% op woksauzen, Aziatische chips, vermicelli en sesamolie. 

Ontdek alle lopende promoties bij Carrefour en Lidl. 

Made in China 

De meeste Chinese bedrijven lanceren promoties rond Nieuwjaar. Dit betekent dat ook winkels die in China gemaakte artikelen verkopen, hun prijzen met Chinees nieuwjaar kunnen verlagen. Zo bieden webshops als Gearbest en Amazon gewoonlijk kortingen aan op bepaalde artikelen uit China, waarvan er op deze platforms veel te vinden zijn. 

Ontdek alle promoties van het moment op Amazon

Chinese e-commercewebsites 

De promotionele acties voor Chinees Nieuwjaar zijn in China duidelijk interessanter dan in Europa. Je kunt ervan profiteren door artikelen rechtstreeks op Chinese websites te bestellen, zoals AliExpress, dat levering in België aanbiedt. Pas echter op voor de leveringskosten, die soms hoger kunnen zijn dan de besparingen van de promotie. Houd er ook rekening mee dat sommige artikelen in België aan invoerbelasting onderworpen zijn als ze uit een land buiten de Europese Unie komen: controleer dus of je geen taks moet betalen op je aankoop, om onaangename verrassingen te voorkomen als je pakket aankomt. 

De oorsprong van dit traditionele feest  

De oorsprong van het Chinese Nieuwjaar ligt in eeuwenoude legendes. De bekendste daarvan is de legende van Nian Shòu, een demon die tijdens de eerste nacht van het jaar mensen verslond. Omdat hij de kleur rood vreesde, bedekten de mensen hun muren met rood papier en lieten ze de hele nacht lantaarns branden. Deze rode lantaarns zijn nu een symbool van de Chinese cultuur en vooral van het Chinese Nieuwjaar. Historisch gezien dateert het bestaan van een traditioneel Chinees Nieuwjaarsfeest van enkele eeuwen geleden. 

Tradities van Chinees Nieuwjaar 

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het ‘Lentefeest’, is een feestdag voor het hele gezin. Er wordt een stevige maaltijd bereid met symbolische gerechten, zoals vis, die symbool staat voor overvloed. Oudere mensen geven een rode enveloppe met cadeautjes aan kinderen en jongeren die nog niet getrouwd zijn, om hen geluk te brengen voor het komende jaar. Daarna is het traditie dat elke familie om middernacht rotjes of Bengaalse vuren aansteekt. Op deze nacht is het een goed voorteken om laat naar bed te gaan: dit voorspelt volgens de Chinese traditie een lang leven. 

De dag na Nieuwjaar bezoeken families hun ouderen. Nieuwe kleren, bij voorkeur rode, moeten worden gedragen en er mag absoluut niet schoongemaakt worden. De eerste zeven dagen van het jaar worden doorgebracht met de familie en gemarkeerd door verschillende symbolische vieringen. 

De Chinese diaspora over de hele wereld blijft het Nieuwjaar op traditionele wijze vieren en heeft geleidelijk iets van deze cultuur in onze streken geïmporteerd. Tegenwoordig is het niet ongewoon dat gezinnen in België deze dag vieren door een Oosterse maaltijd te bereiden.