Een geslaagde make-up steunt op enkele basisregels: kwaliteitsvolle cosmeticaproducten, een perfect gehydrateerd gelaat en (heel) goede penselen. Lijkt dat laatste jou niet zo belangrijk? Denk je dat je je make-up even goed met de hand als met een oogpenseel kunt aanbrengen? Dan zit je goed fout. Make-up vereist dat je net heel nauwkeurig te werk gaat. De make-up moet bijna onzichtbaar aangebracht worden, als je tenminste een natuurlijk ogende look wilt. In dit artikel ontdek je hoe je het juiste penseel kiest en hoe je het onderhoudt.

Eerst en vooral

Prijs?

Hoeveel kost een ‘goed’ penseel eigenlijk? Alles hangt natuurlijk af van het type penseel en, vooral, van het merk. Luxemerken verkopen penselen vaak vanaf € 40. Heb je geen zin om zowat een nier te moeten verkopen, kies dan voor een penseel van bijvoorbeeld HEMA. Daar vind je tegen concurrentiële prijzen kwalitatief materiaal dat je nooit in de steek laat.

Synthetische of natuurlijke haartjes?

We raden je vooral penselen met synthetische haartjes aan. Die voelen veel zachter aan en behouden langer hun oorspronkelijke staat.

Intens?

Besef goed: hoe dichter de haartjes bij elkaar staan, hoe intenser je de make-up aanbrengt. Omgekeerd geldt dus ook: een penseel met haartjes die verder uit elkaar staan, zal de make-up beter afvlakken en dus een discreter resultaat opleveren. Het draait natuurlijk allemaal om je eigen smaak en gewoontes. Zo meteen vertellen we welk type penseel bij welk deel van het gezicht past.

Must haves

Foundation

Voor de foundation heb je een speciaal foundationpenseel nodig. Een dubbelvezelpenseel werkt het beste om de foundation zo goed en egaal mogelijk te verspreiden. Ze bestaan uit klassieke haartjes en langere, erg dunne haartjes. Zo kun je het product goed uitstrijken en voorkom je dat de foundation te dik op je gelaat ligt. Je vindt ze bij KIKO. Hetzelfde penseel kun je overigens gebruiken om wat blush aan te brengen. Als je gebruikmaakt van bronzer of je gezicht contourt, neem dan een ietwat dikker penseel met haartjes die dicht bij elkaar staan. Zo verkrijg je een natuurlijk ogend resultaat. Een sponsje is een goed alternatief voor het penseel. Zo’n make-upsponsje is peervorming: rond aan de onderkant en wat spitser aan de bovenkant. Dankzij die vormgeving bereik je elk hoekje van je gelaat. Het duurt allemaal iets langer, maar alles is wel bedekt. Dat is perfect voor wie huidproblemen heeft en vloeibare make-up wil gebruiken. Opgepast! Met een sponsje moet je deppen, niet uitstrijken.

Ogen

Een lijntje trekken, dat doe je met een ultradun penseel. Precisie gegarandeerd! Je wimpers kleuren doe je dan weer met een plat penseel, dat maakt de kleur intenser. Gebruik een kegelvormig penseel, als je een vaag resultaat wilt. Vlak de make-up in je wimpers wat uit met een zachter penseel. Het resultaat zal des te mooier ogen.

Wenkbrauwen

Je kunt aan je wenkbrauwen wat kleur of was aanbrengen met een schuin penseel. Vervolgens bewerk je je wenkbrauwen met een wenkbrauwkwast om het overtollige product te verwijderen en alles op zijn plaats te houden.

Lippen

Een geslaagde en nauwkeurige contour verkrijg je door lipstick met een speciaal penseel aan te brengen. Dat is enkel nodig bij donkere lipstick.

Onderhoudstips

De belangrijkste regel luidt als volgt: was je penselen vaak en regelmatig, om de 3 à 4 dagen. Zeker als je huidproblemen hebt, moet je ze zo vaak mogelijk wassen om bacteriën te vermijden. Extra reinigingsmiddeltjes kopen is overbodig, zachte zeep en water volstaan ruimschoots. Tot slot nog een tip waarmee je penselen langer zullen meegaan: zet ze verticaal in een pot, met de steel naar beneden. Zorg dat er geen stof bij kan. Ben je helemaal overtuigd van onze tips en klaar om ze zelf uit te proberen? Dan is het tijd om te shoppen! Elk van die penselen vind je makkelijk terug in de winkel. ICI PARIS XL heeft er van elk type, voor elk budget. Je zult het verschil meteen voelen!