Je trouwe huisdier achterlaten wanneer je op je vakantie vertrekt, is niet altijd gemakkelijk. Je wil natuurlijk het allerbeste voor hem en zeker zijn van een betrouwbare oplossing die je huisdier op prijs zal stellen. Thuisoppas, opvang bij een gezin, een pension, vrienden, … Hieronder vind je alvast de beste ideeën.

Familie of vrienden: wat zouden we zonder hen doen?

Familie of vrienden die langskomen om voor je huisdier zorgen is de eenvoudigste oplossing. Zo kan het gewoon thuisblijven, zijn routine en speeltjes behouden. Heb je een kat? Dan zal ze haar gewone gangetje blijven gaan en niet veel last hebben van je afwezigheid. Een hond heeft het daar meestal moeilijker mee. Maar als je moeder, grootmoeder of beste vriend niet ver weg woont, kan hij of zij regelmatig langskomen voor een wandelingetje en eten geven. Brokjes of paté? Haal in ieder geval een voorraad in huis – bijvoorbeeld bij CARREFOUR DRIVE – zodat je vrienden of familie zonder probleem eten kunnen geven.

Thuisoppassers: een ideale oplossing

Eten en drinken geven, de kattenbak proper maken, … Als je familie niet in de buurt woont, kan je ook een beroep doen op een pet-sitter. Hij of zij komt bij jou in huis logeren en past op je huisdier. Een beetje zoals een baby-sitter, zeg maar. Dit is een ideale oplossing vooral als je kat of hond niet goed opschiet met soortgenoten of als hij erg gesteld is op zijn routine. Het prijskaartje dat eraan vasthangt? Reken op zo’n 100 euro.

Een opvangfamilie: gezellig samen

Met andere vrienden!

Kies je voor een opvanggezin, dan maakt je huisdier er waarschijnlijk kennis met heel wat andere vrienden. Hij wordt er opgevangen in een huiselijk kader en ongetwijfeld verwend door zijn nieuwe huisgenoten. En juist omdat hij niet alleen zit en de hele dag bezig zal zijn, zal de tijd snel passeren.

En anders …

Tussen particulieren bestaan er tegenwoordig heel wat ruildiensten en dat geldt natuurlijk ook voor huisdieren. Het doel is eenvoudig: iemand anders past op jouw huisdier wanneer je op vakantie vertrekt en jij past in ruil op zijn huisdier wanneer hij vakantie neemt. Simpel, efficiënt en een uitstekende oplossing. Voelt je huisdier zich niet meteen overal op zijn gemak? Geef hem dan een knuffel of speelte mee dat hem aan zijn huis herinnert. Koop bijvoorbeeld iets leuks bij ZOOPLUS. Een frisbee, een pluche diertje, een bal, …

Een pension: bij professionals

Is je hond, kat of konijn sociaal, kalm en voelt het zich goed in gezelschap? Dan zal een pension het niet afschrikken. Een pension heeft misschien een negatief imago, maar dat is niet altijd terecht. Zo zijn er tegenwoordig ook heel luxueuse pensions waar elk dier met veel liefde en zorg wordt opgevangen. Je moet wel minstens 10 € per dag rekenen.

Je dier voorbereiden op verandering?

Denk eraan dat het om een tijdelijk verblijf gaat en dat de gewoontes van je dier niet zullen veranderen. Breng je dier in ieder geval zelf naar zijn vakantiehuis. Zo kan het rustig en in alle vertrouwen wennen aan zijn nieuwe omgeving. Behalve zijn favoriete speeltjes, kan je hem ook een oud kledingstuk van jezelf meegeven zodat hij altijd de vertrouwde geur van baasje en zijn huis bij zich heeft.

Interessante websites

Ruil tussen particulieren

Neem eens een kijkje op de website van “Animal Futé”. Je moet je er alleen maar inschrijven en een advertentie posten, net zoals voor andere ruildiesten. Voor je inschrijving betaal je 30 € en zo krijg je toegang tot ernstige kandidaten want je wil natuurlijk niet met eender wie te maken hebben.

Thuisoppas

« Animaute » biedt verschillende diensten waarmee je de beste petsitter vindt. Je kunt zelf je criteria bepalen en zo de persoon vinden die jij wil voor het tarief dat je overeenkomt. Het gemiddelde tarief is ongeveer 10€ per dag. Het is een betrouwbare website en de petsitters zijn van nabij gescreend. Een andere mogelijkheid is “Ani-seniors”. Hier vind je senioren met een onberispelijk profiel die graag op je huisdier willen passen. Of je vertrekt voor een weekend of voor drie weken, je vindt er altijd wel kandidaten die bereid zijn om voor je dier te zorgen. Je moet er natuurlijk wel een budget voor uittrekken maar voor je trouwe vriend heb je vast wel iets over.