Op zoek naar een origineel thema om een gezellige etentje bij je thuis te organiseren? Waarom niet een dinertje in het donker? Tal van restaurants bieden het al aan. Dus waarom zou jij het niet proberen.

Hoe begin je eraan?

Een donker diner behoort natuurlijk niet tot de klassiekers. Een beetje voorbereidend werk is dus zeker nodig.

Vooraf

Eerst en vooral kondig je het thema best aan bij je genodigden. Want ook al zullen de meesten het een leuk idee vinden, voor sommigen is het misschien een brug te ver. De eerste stap is dus al je gasten op de hoogte brengen zodat je er zeker van bent dat ze het avontuur aandurven. Vervolgens start je het organisatiewerk. Er zijn twee manieren om een donker diner organiseren. Ofwel blinddoek je de gasten, ofwel zet je ze in het donker. Deze tweede optie vraagt misschien wat meer voorbereiding, maar is beslist de leukste. Hoe pak je dat aan? Om te beginnen heb je een keuken nodig die afgescheiden is van de eetplaats. Is dat bij jou thuis niet het geval, bereid dan het eten op voorhand en leg het zelfs al op de borden. Zo hoef je ze op het moment zelf alleen nog op te warmen.

Het verloop van de avond

Tijdens de avond zorg je er best voor dat je een frontale zaklamp binnen handbereik hebt. Want om gezelligheid te creëren in het donker hebt je af en toe een lichtpuntje nodig. Heb je zo’n lamp niet in je schuif liggen? Kijk dan even op Kelkoo. Deze online prijsvergelijker toont je meteen waar je de lamp aan de beste prijs kunt aankopen. Een donker diner zorgt voor een mix van spanning en waakzaamheid, maar van een ding mag je zeker zijn: lachen zal ongetwijfeld op het menu staan.

Wat zet je op tafel?

Eenmaal de voorbereiding afgerond, begint de planning van het menu. Hoe zal je de smaakpapillen van je gasten verrassen.

Bereid je gerechten goed voor

Echte regels voor de bereiding van het eten zijn er natuurlijk niet. Maar we geven je wel enkele praktische tips. Zo bereid je bijvoorbeeld best per persoon een bord voor in plaats van een grote schotel voor iedereen. Waarom? Omdat je zo makkelijker kunt proeven en morsen vermijdt. Je wil immers dat de sfeer leuk blijft en dat er geen woordenwisselingen ontstaan. Je kiest ook best ingrediënten die passen bij het thema. Geen vlees dus dat moeilijk te snijden is of voedingswaren die nog moeten gepeld worden. Neen, je zorgt best voor gemakkelijke gerechten zodat je gasten volop kunnen proeven én genieten. En willen ze met hun handen eten? Dat kan ook natuurlijk. Voorzie daarom zeker ook vochtige doekjes.

Een voorbeeld voor een menu

Als voorgerechtje kan je kleine hapjes voorzien zoals mini- groentenquiches, glaasjes met avocadomousse of aperitieflepeltjes met verse kaas. Laat je voor het hoofdgerecht inspireren door de Italiaanse keuken. Kies bijvoorbeeld voor gnocchis met paprika en pepers of met ricotta. Gnocchis zijn gemakkelijker om te proeven dan de klassieke rijst of pasta. Als afsluiter van de culinaire reis kan je een mangovelouté met passievrucht serveren. Heel gemakkelijk te bereiden en een echte smaakbom. Je zal zeker heel wat reacties krijgen. En denk natuurlijk ook aan de bijpassende wijnen. Want met een donker diner kan je perfect de wijnkennis van je gasten testen. Je zal zien. Zonder etiket valt het verdict soms helemaal anders uit. Plezier gegarandeerd. En voor de boodschappen? Geen paniek. Collect&Go speelt het voor je klaar in een mum van tijd. Bij een donker diner mis je misschien wel een belangrijk zintuig, maar je smaakpapillen zullen gegarandeerd dubbel actief zijn. Inderdaad, blind proeven versterkt je geur- en smaakzin waardoor de smaak van de ingrediënten veel sterker wordt. Precies daarom is de keuze van de juiste producten erg belangrijk. Bij Panier d’Eloïse vind je een heel assortiment van ambachtelijke en biologische producten van Belgische bodem. En bij je eerste aankoop geniet je ook nog eens van 5% korting.