Dit is het meest gevreesde moment alvorens met vakantie te vertrekken. Je bagage ligt klaar, jij bent klaar en alles wat je nog moet doen is alles in de auto stouwen en hop, op weg naar het avontuur! En dan word je opeens overvallen door angst! “AAAARGH, hoe krijg ik dit allemaal ooit in de koffer van mijn auto?”. Geen paniek, we leggen het je uit.

Tips en trucs

Het is heel simpel. Om de stress van het teveel aan bagage in de koffer van de auto te vermijden, neem je gewoon alleen mee wat je nodig hebt. Vermijd onnodige dingen mee te nemen op je vakantie, want als je je één ding moet voorhouden, dan is het wel dat eens je ter plaatse bent, je ongetwijfeld impulsieve aankopen zult maken en je vast en zeker een zak vol souvenirs mee naar huis zult brengen die ook plaats opeisen.

Een reuze-Tetris!

Een plaats voor alles en alles op zijn plaats. Begin met de zwaarste bagage onderaan te leggen, de lichtste daar bovenop en prop dan elk beschikbaar gebleven laatste plekje vol met kleinere dingen die je nodig hebt. Je verandert je koffer met andere woorden in een reuze Tetris-spel waar elk plaatsje wordt benut.

Plaats winnen

Aarzel niet om kleren in een plasticzak te stoppen, want die nemen minder plaats in en reserveer de koffers om er eten in op te bergen of dingen die beschadigd kunnen worden tijdens de reis. Benut de ruimte in je koffer zo goed mogelijk door valiezen onder de voeten van de passagiers te plaatsen, in zoverre dat mogelijk is, en door andere minder volumineuze bagage vooraan in de auto te leggen.

Pers de lucht uit je bagage!

Een ietwat andere techniek dan deze die gewoonlijk wordt toegepast, is de lucht uit je bagage halen. Dat lijkt misschien onmogelijk, maar dit is hoe je het doet: schaf je om te beginnen bagagehouders aan uit soepele plastiek (behalve valiezen). Stop alles wat je wilt erin: lakens, kleren, schoonmaakdoeken en je zult merken dat het onmogelijk is alles erin te krijgen. Neem daarom je stofzuiger en duw de neus tot onderaan in je tas. Duw op de tas terwijl je de stofzuiger laat draaien. De lucht wordt er beetje bij beetje uitgezogen en je kunt de zak nu wel dichtkrijgen. Een echte Merlijn-de-Tovenaar tas! Als je geen stress wilt als je met vakantie vertrekt, volstaat het te kiezen voor een aanhangwagen of een dakkoffer. Dat is de meer efficiënte oplossing on niet teveel te hoeven nadenken over het organiseren van je autokoffer. Je hoeft er niet meteen een te kopen, je kunt er een huren of hem lenen van een bereidwillige buur.

Wat riskeer je?

Wegcode en boetes

Opgelet dat je je koffer niet overlaadt, en wel voor twee redenen:
  • De chauffeur moet altijd ongehinderd in zijn achteruitkijkspiegel kunnen kijken. Let op je veiligheid, breng jezelf niet in gevaar!
  • Je auto heeft een maximumgewicht dat niet mag worden overschreden. Volgens de Belgische wetgeving mag de hoogte van een auto, lading inbegrepen, de 4 meter niet overschrijden. Als je opteert voor een dakkoffer, moet je dus rekening houden met de toegelaten hoogte.
Je moet ervoor opletten dat je niet wordt tegengehouden, anders kan je je vakantie wel vaarwel wuiven! De politie is heel oplettend bij het zoeken naar overladen voertuigen. Je riskeert niet enkel een boete, maar ook inbeslagneming van je voertuig bovenop de boete.

Verbruik

Je voertuig overladen of rijden met een dakkoffer of fietsen zal de luchtweerstand verhogen en dus ook het brandstofverbruik. Denk aan de planeet en bespaar brandstof door de dakkoffer te verwijderen en je voertuig zo snel mogelijk uit te laden.