Chambéry is een stad waarover echt veel te weinig wordt gepraat. Je komt er met de trein via de NMBS (en de SNCF eens je in Frankrijk bent). De charme van deze Franse stad met Italiaanse trekjes, gesitueerd aan de voet van de Alpen, verleidt elk jaar vele Belgische toeristen. Chambéry heeft een rijke geschiedenis en er zijn duizend-en-een prachtige dingen te ontdekken. Het zomerklimaat is er uiterst aangenaam, wat je bezoek aan de stad er des te leuker zal maken. De invloeden van het Huis van Savoie bezorgden deze stad een heel aparte architectuur en cultuur, anders dan wat je elders in Frankrijk vindt. Eerder wat je terugvindt in verschillende zuidoostelijke Franse steden of in Piëmont in Italië. Het specifieke karakter is merkbaar in de prachtige monumenten en de historische gebouwen.

De plaatsen die je absoluut moet ontdekken

  • Het kasteel van de Hertogen van Savoie: Dit kasteel bestaat uit verschillende gebouwen opgetrokken vanaf de XIIIe eeuw tot nu.
  • De Sainte-Chapelle des Ducs de Savoie, de heilige kapel van de Hertogen, werd gebouwd in de XVe eeuw door Amédée VIII, de eerste hertog van Savoie. Deze kapel in gotische stijl is één van de gebouwen die getuigen van de aanwezigheid van het Huis van Savoie in Chambéry.
  • De Oude Stad van Chambéry: Wat de charme uitmaakt van de oude binnenstad, is het doolhof van steegjes, en grote huizen gebouwd in een stijl beïnvloedt door Piëmont, maar ook de talrijke muurfresco’s en beelden die men overal in de straten aantreft.

Laat je verleiden door de natuur

Chambéry en haar omgeving baadt in natuurlijk schoon waaronder talrijke watervallen: de waterval op de Doria in Saint-Jean-d’Arvey, de waterval van Saint-Cassin of de waterval van Jacob in Jacob-Bellecombette. In Thoiry, niet ver van Chambéry, kan je de oude koelgrot van de Rippe bezoeken, of de grot van Carret in Saint-Jean-d’Arvey, beide natuurlijke sites rijk aan geschiedenis.

Gastronomie uit de Savoie en Italië

Kaasspecialiteiten

In Chambéry, zoals in alle belangrijke steden van de Savoie, zijn kazen een specialiteit waar je niet omheen kunt: Tome de Savoie, Chevrotin des Aravis, Emmental, Tome des Bauges of een andere specialiteit die luistert naar de naam ‘Matouille’ (kubusjes aardappel gedoopt in een Tome des Bauges, gebakken in de oven met wijn en look). Je kunt ze nu al ontdekken via CARREFOUR DRIVE !

Zoete specialiteiten

Als je een zoete kauw bent, kan je je overgeven aan de bekoring van nog drie andere regionale specialiteiten: de Pogne de Saint-Genix, een brioche met pralines en amandelen met daarrond rode suiker; de truffel van Chambéry, een truffel gemaakt uit zwarte chocolade en slagroom en vaak gearomatiseerd; of ook nog de befaamde Savoie-taart! In Chambéry vind je ook specialiteiten zoals polenta of bugne, (een soort beignet die lijkt op een Bugie zoals in Turijn), alweer een voorbeeld van de Italiaanse invloed in Chambéry. Als je van festivals houdt, kan je in Chambéry elk jaar in juli terecht op het wereldcultuurfestival, een prachtige manier om je onder te dompelen in de bruisende sfeer van de stad die er voor deze gelegenheid helemaal exotisch gaat uitzien met deelnemers uit de hele wereld. Vergeet niet te checken welke promoties TRAVEL BIRD speciaal voor deze gelegenheid aanbiedt. Zo, dit zijn enkele mogelijkheden om de stad Chambéry te ontdekken. Je zult niet op je honger blijven zitten!