Vakantie is de periode om uit het dagelijkse leven te ontsnappen, maar ook om een nieuwe omgeving of een nieuwe cultuur te gaan ontdekken. Meer bepaald dan voor wie kiest België te verlaten om van deze vrije tijd te profiteren en onbekende verten te veroveren. Het is echter beter om, eer je je vakantie gaat organiseren, jezelf de vraag te stellen of je die alleen wilt doorbrengen of in gezelschap.

De voordelen van een solo vakantie

Indien je beslist er alleen op uit te trekken, dan zijn de voordelen legio, want dan kun je je vakantie organiseren precies zoals jij dat wilt. Laten we het even hebben over de belangrijkste voordelen van een solo vakantie.

Autonomie

Een zeer positief punt van alleen reizen is inderdaad dat je van niemand afhankelijk bent. Je hoeft niet te luisteren naar de raad van je metgezel, of je kinderen mee te nemen naar plaatsen die ze helemaal niet willen bezoeken, Jij beslist, jij bent vrij!

De batterijen opladen

Geen geruzie, geen misverstanden, geen geroep of gehuil. Je bent alleen met jezelf. Dat geeft je de tijd om na te denken en uit te rusten.

Ontmoetingen

Alleen reizen stelt je in staat de wereld open tegenmoet te treden, je te interesseren aan anderen en dus aan de wereld, lokale mensen of andere solo reizigers.

Totale onderdompeling

Met verschillende mensen samen vertrekken betekent meestal reizen met gelijkgezinden, met vrienden of familie die dezelfde taal spreken en dus waarschijnlijk ook dezelfde cultuur hebben. Op je eentje reizen stelt je in staat om je helemaal onder te dompelen in een cultuur en bepaalde gewoonten uit je eigen cultuur achter je te laten. Hoe wil je bovendien de taal van een land leren als je continu met mensen omgaat die je eigen taal spreken? Solo reizen is ook een goeie manier om zichzelf te leren kennen, want je kunt alleen op jezelf en je eigen beslissingen rekenen om er een goede vakantie van te maken. Hierdoor kan je je avontuurlijke ziel ontdekken of gewoon van je eenzaamheid gebruik maken om uit te rusten, zonder aan een derde over je doen en laten rekenschap te moeten geven. Ver van wat normaal is voor een vakantie met familie, geven bepaalde toeristen er de voorkeur aan op avontuur te trekken… alleen. In min of meer gevaarlijke streken van de wereld tref je de solo vakantiegangers steeds vaker aan. Maar wat zijn in werkelijkheid de voor- en nadelen van alleen te reizen?

De nadelen van een solo vakantie

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan alleen met vakantie gaan, namelijk op het vlak van veiligheid, want iemand die alleen reist zal altijd kwetsbaarder zijn dan een groep personen. Er zitten niet alleen voordelen aan alleen op avontuur trekken….

Eenzaamheid

Uiteraard is eenzaamheid vijand nummer één van de solo reiziger. Na een bepaalde tijd kan het feit altijd alleen te zijn enigszins een domper op de ervaring zetten. Alleen reizen hoeft helemaal niet hetzelfde te betekenen als de hele tijd alleen zijn. Aarzel dus niet om mensen te ontmoeten en je open te stellen voor onbekenden.

De ervaring niet kunnen delen

Herinneringen opdoen is ook een van de principes van reizen. Maar wat nog beter is, is deze herinneringen te kunnen delen. Ze vertellen aan je omgeving bij je terugkeer kan aanzien worden als delen, maar het samen beleven laat toe om de banden werkelijk te verstevigen. Alleen reizen neemt dus die mogelijkheid weg.

Gevaar

Natuurlijk is het zo dat als je er op je eentje op uit trekt, je ook wat kwetsbaarder bent. Alles hangt natuurlijk af van de gekozen bestemming, die minder of meer gevaarlijk kan zijn, net zoals de uitstappen ter plaatse. Maar over het algemeen gesproken is het comfortabeler om in gezelschap te reizen mocht er bijvoorbeeld een ongeval gebeuren. Geld kan ook een hinderpaal vormen als je alleen reist, want de kosten voor eten, logies en tansport kan je dan niet delen. Je moet dus vooraf goed overwegen of je wel alleen op avontuur wilt trekken, want het bedrag dat je aan je reis spendeert kan snel de hoogte in gaan tot een niveau dat je niet had vermoed voor je vertrok. Hierdoor kan alleen reizen zowel positief als negatief uitdraaien. Om te weten of je in staat bent enkele weken door te brengen ver weg van vrienden en familie, in totaal vertrouwen, raden we je aan eerst eens een korte reis te maken naar een streek die je leuk vindt, om te zien of je de eenzaamheid aankunt, en erop uit kunt gaan om anderen te ontmoeten. Dit zijn dus de belangrijkste argumenten, de voor en de tegens van op je eentje op reis te vertrekken. Nu is het aan jou om te kiezen en je al dan niet te laten verleiden om de uitdaging aan te gaan!